SSU borde förstå varför Hallengren måste avgå

Matilda Ekeblad, förbundsordförande i Moderata ungdomsförbundet.
Foto: SVEN LINDWALL
Philip Botström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är klart att regeringens ungdomsförbund, SSU, inte kan se att Sveriges coronastrategi var fel från början.

Men för alla andra bör det vara uppenbart: regeringen har misslyckats och socialminister Lena Hallengren bör avgå, skriver Matilda Ekeblad, förbundsordförande i Moderata ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. I sin replik radar Philip Botström (29/12) upp felaktigheter. Han påstår att de sänkta skatterna för låg- och medelinkomsttagare som fanns i Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ år 2018 är orsaken till bristen på resurser i vården. 

Det är cyniskt att påstå att skattesänkningar som gett vårdpersonal mer pengar i plånboken försämrat deras anställningsvillkor. Sedan dess har hans eget parti dessutom sänkt skatten för de svenskar som tjänar allra mest. Det är inte Muf som behöver självrannsakan.

Regeringen har misslyckats och socialminister Lena Hallengren bör avgå

Nio regioner har moderata ordförande, men åtta regioner har socialdemokratiska ordförande. Och oavsett vilka som styr i regionerna så är det regeringen som håller i taktpinnen och som ger direktiv till Folkhälsomyndigheten. 

Redan i mars började Moderaterna driva att Sverige skulle smittspåra såsom gjorts framgångsrikt i bland annat Sydkorea, men det tog regeringen fram till sommaren att få den utlovade smittspårningen på plats. På punkt efter punkt har regeringen agerat för sent, eller inte lyckats leverera vad som utlovats.

Regeringen var passiv

Det saknas stöd för att timanställningar ökat smittspridningen. När regeringen stod passiv i början av pandemin kunde smittspridningen leta sig in på äldreboenden. Personal som smittades fick stanna hemma, och det är inte konstigt att äldreboendena med störst smittspridning behövde ta in fler timvikarier. Det var inte vikarierna som orsakade smittan.

Nu har regeringen vänt på en femöring under den andra vågen. Till skillnad från i våras går man fram med skarp lagstiftning. Om något är det ett erkännande av att strategin var fel från början. Det är klart att regeringens ungdomsförbund, SSU, inte kan se det. 

Men för alla andra bör det vara uppenbart: regeringen har misslyckats och socialminister Lena Hallengren bör avgå.


Av Matilda Ekeblad

Förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet