Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU agerar kraftfullt om islamism uppdagas

Edvina Palmcrantz, distriktsordförande SSU Jönköpings län.
Nils Dahlgren, distriktsordförande SSU Uppland.

Lågvattenmärket från Muf:s Douglas Thor kan ses i ljuset av att Moderaterna vill samarbeta med ett parti sprunget ur nynazismen. 

För Muf handlar det om att normalisera relationen med SD, skriver Nils Dahlgren och Edvina Palmcrantz, SSU. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Douglas Thors debattartikel i Expressen är ett uppenbart exempel på hur politiker försöker smutskasta sina motståndare på obefintliga grunder. Thor uppvisar det senaste lågvattenmärket att komma från Moderata ungdomsförbundet när han helt utan skam försöker påstå att SSU som drivit kampen mot hedersförtryck, mot religiösa friskolor och för en sekulär stat, egentligen skulle tolerera islamism. Detta utifrån tre kriterier:

1. En gemensam fiende i USA

Thors tes bygger på en haltande logik. USA har ett anmärkningsvärt ambivalent förhållningssätt till islamiska regimer, exempelvis är Turkiet och Saudiarabien allierade. Att inte älska USA och Trump betyder inte heller nödvändigtvis att man omfamnar islamister. 

2. Identitetspolitiken

Många politiska partier har anledning till självkritik för tidigare naivitet om islamism. M har exempelvis själva haft en islamist som riksdagsledamot som även drivit en religiös friskola. Samtidigt som M håller fast vid att tillåta religiösa friskolor, som S sedan länge vill förbjuda. Att vi inte skulle bry oss om klass är kvalificerat skitsnack. Det är snarare ni i Muf som sysslar med identitetspolitik – medan vi pratar jämlik sjukvård pratar ni om snus.

3. Att SSU och islamister skulle finna varandra i tron på näst intill religiös revolution

Socialdemokrater som SSU:s tidigare ordförande Ardalan Shekarabi vars föräldrar flydde undan revolutionen i Iran är nog av en annan uppfattning. Vi vill även påminna att S kastade ut kommunisterna från partiet för 103 år sedan och att SSU grundades som en konsekvens av det. På samma sätt som Muf grundades efter att M:s tidigare ungdomsförbund börjat snegla lite för beundrande på en radikal rörelse i Tyskland under 30-talet. 

Douglas Thor, ordförande för Muf i Jönköpings län.

Försöker normalisera SD

Thors lågvattenmärke kan nog ses i ljuset av att Moderaterna vill samarbeta med ett parti sprunget ur nynazismen och vars företrädare återkommande gör rasistiska och antidemokratiska utspel. För Muf handlar det om att normalisera relationen med SD.

Kanske är Muf är infiltrerat av sexförbrytare? Kanske hittar män som gillar att utnyttja kvinnor hem i en organisation som så aktivt hyllar kapitalismen?

SSU delar samma utmaning som resten av civilsamhället. Vi är en öppen organisation med unga medlemmar. De få gånger oegentligheter uppdagas känner vi oss trygga med att vårt förbund agerar kraftfullt men med respekt för att vi är en demokratisk organisation där vi inte tycker lika i exakt allt och medlemmar inte kan uteslutas på lösa grunder. Därför har förbundet en granskningsfunktion som granskar och vidtar åtgärder när uppgifter bekräftas. Detta kan Muf lära sig av. 

Är Muf infiltrerat av sexförbrytare?

Muf har tidigare kantats av skandaler kring hur sexuella övergrepp mörkats av ledningen, något som fått tjejer att lämna ungdomsförbundet. Kanske är Muf är infiltrerat av sexförbrytare? Kanske hittar män som gillar att utnyttja kvinnor hem i en organisation som så aktivt hyllar kapitalismen utan hänsyn till dess exploaterande drag? Kanske vore det djupt ohederliga slutsatser att dra.

Man kan bara hoppas att Thor och Muf också kommer till insikt om att det krävs mer än oseriös smutskastning för att dra hela vår organisation och ideologi över en kam. Det vore att vara ”den vuxna i rummet” som er partiledare pratar om. 


Av Nils Dahlgren

Distriktsordförande SSU Uppland

Edvina Palmcrantz

Distriktsordförande SSU Jönköpings län