Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR:s sortering efter etnicitet är olaglig

Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna och jurist.Foto: Patrik Österberg/TT
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.Foto: MATTIAS AHLM/SR

I ett anständigt samhälle måste vi i varje läge anstränga oss för att behandla alla lika – inte sortera människor utifrån faktorer som de själva inte kan påverka.

Det är olaglig diskriminering att använda etnicitet eller etnisk bakgrund som en faktor vid rekrytering, skriver Gunnar Strömmer (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den senaste tiden har det förts en intensiv debatt om Sveriges Radio och synen på mångfald och diskriminering.

I ett internt upprop har ett antal medarbetare på Sveriges Radio krävt en ”inventering” av medarbetarna utifrån etnicitet och en kvotering tills minst 25 procent har utländsk bakgrund och minst 15 procent utomeuropeisk. Ställd inför fakta att andelen med utländsk bakgrund redan idag är cirka en fjärdedel har en av initiativtagarna krävt en mer ”finmaskig” kartläggning av etnicitet och positioner (Studio Ett 25/9).

I sitt svar på uppropet har Sveriges Radios vd avfärdat anklagelsen om rasism, och samtidigt beskrivit hur Sveriges Radio jobbar med rekrytering: ”Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd” (SvD 25/9).

Rätten till likabehandling

Diskussionen visar vilken återvändsgränd den här sortens sortering är. Det är till att börja med olaglig diskriminering att använda etnicitet/etnisk bakgrund som en faktor vid rekrytering, oavsett om bakgrunden anses vara ett plus eller minus. Rätten till likabehandling är individuell – den tillfaller dig som individ och inte den grupp du tillhör.

Det ställer inte bara majoriteter mot minoriteter, utan i hög grad även olika minoriteter mot varandra.

Detta har lyfts i flera fall. Till exempel konstaterade Diskrimineringsombudsmannen 2016 att Utbildningsradion brutit mot diskrimineringslagen genom att i en platsannons eftersöka personer som ”har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk”.

HD fällde universitet

För 14 år sedan fällde Högsta domstolen Uppsala universitet för olaglig etnisk diskriminering. Detta sedan universitetet öronmärkt 30 procent av nybörjarplatserna på juristprogrammet åt sökande med två utlandsfödda föräldrar. Jag var själv med och drev fallet i domstolarna som ombud för två unga kvinnor som sorterats bort på etnisk grund. 

Juridiken var en sak – minst lika intressanta var de praktiska erfarenheterna i Uppsalafallet: till exempel gynnades en sökande med två föräldrar födda i Finland medan en sökande med en förälder född i Sverige och en i Afrika missgynnades – vilken sökande tillförde mer mångfald? 

Nationella etniska minoriteter som samer och romer missgynnades, eftersom deras föräldrar var födda i Sverige. Dessutom visade universitetets egen data att kvoteringen förstärkte den sociala snedrekryteringen – enkelt uttryckt hade de som kom in på den etniska kvoten i högre grad föräldrar med akademikerbakgrund än de sökande som kvoterades bort.

Särbehandling skapar nya orättvisor

Det här är mönster som upprepar sig även i andra länder där man använt sig av kvotering eller annan positiv särbehandling på etnisk grund. Det träffar snett, det skapar nya orättvisor – och det ställer inte bara majoriteter mot minoriteter, utan i hög grad även olika minoriteter mot varandra.

Det finns diskriminering i Sverige och det finns rasism. Detta måste vi motverka med full kraft. Vi vet också att andra sociala faktorer har betydelse, som att föräldrars utbildningsbakgrund fortfarande spelar avgörande roll för vilka som tar sig vidare till högre utbildningar. 

Behandla alla lika, SR

Det är helt legitimt för arbetsgivare och högskolor att arbeta aktivt med sin rekrytering för att få fler sökande med olika kompetenser, erfarenheter och bakgrunder. Min egen erfarenhet från olika arbetsplatser är att det är ett svårt och viktigt kvalitetsarbete, som i regel måste börja långt tidigare än vid författandet av en jobbannons.

Men när det gäller urvalet till jobb och utbildningsplatser måste likabehandling gälla. I ett anständigt samhälle måste vi i varje läge anstränga oss för att behandla alla lika – inte sortera människor utifrån faktorer som de själva inte kan påverka.

Det är insikter som Sveriges Radio och alla vi andra bör ta fasta på.

 

Av Gunnar Strömmer (M)

Partisekreterare