Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spritlobbyn luras med mysig gårdsförsäljning

En lagom försäljning av ett hemgjort vin på en mysig gård kan väl inte skada någon? Frågan är tyvärr mycket större än så, skriver Christer Renlid. Foto: BERNT CLAESSON
Foto: All rights reserved.

Man luras lätt att tro att gårdsförsäljning bara omfattar den egna tillverkningen. Men tanken är att man på sin ”gård” även ska få sälja alkohol från de stora internationella spritbolagen, som då får tillgång till en helt ny direktkanal till kunderna, skriver Christer Renlid 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu hotas Systembolaget och det svenska alkoholmonopolet på riktigt. Ett beställningsjobb från alkohollobbyn? Eller bara liberala värderingar som går före folkhälsa och sunt förnuft? 

En lagom försäljning av ett trevligt vin på en mysig gård kan väl inte skada någon? Frågan är tyvärr mycket större än så.

Alla miljoner som lagts ner på lobbying i Stockholm, Bryssel och Strasbourg har knappast handlat om några få gårdar som tillverkar cider eller hemgjord öl.

Den utredning om gårdsförsäljning som nu föreslagits i utkastet till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna känns som en produkt av ett beställningsjobb från alkohollobbyn. Två tidigare statliga utredningar funnit att gårdsförsäljning inte är förenlig med Systembolagets monopol.

Slipper Systembolagets krav

Man luras lätt att tro att gårdsförsäljning bara omfattar den egna tillverkningen. Men tanken är att man på sin ”gård” även ska få sälja alkohol från de stora internationella spritbolagen. Utländska tillverkare får även rätt att etablera egen försäljning. De har hittills tvingats ta sig igenom Systembolagets hårda krav. Nu får de tillgång till en helt ny kanal direkt till kunderna.

Den som tror det handlar om några oskyldiga alkoholtillverkare som vill sälja lite vin är naiva. Alla miljoner som lagts ner på lobbying i Stockholm, Bryssel och Strasbourg har knappast handlat om några få gårdar som tillverkar cider eller hemgjord öl.

Ny marknad för alkohol

Genom att låta internationella spritjättar gå förbi Systembolaget och sälja direkt till kunder i Sverige öppnar man en ny sorts marknad för alkohol. Det leder till en smygande avreglering som inte kommer att kräva några fler politiska beslut.

Frågan om gårdsförsäljning handlar alltså inte om att säga ja eller nej till egenproducerade produkter utan om huruvida vi i Sverige vill ha en alkoholpolitik som utgår från folkhälsan – eller en politik som leder till privata vinstintressen i detaljhandeln med alkoholdrycker. Nationalekonomer brukar hävda att avregleringar leder till lägre pris och ökad tillgänglighet vilket är motsatsen till syftet med svensk alkoholpolitik. Politikerna vet det inte finns något folkligt stöd att avskaffa den restriktiva alkoholpolitiken. Det handlar mer om att liberala värderingar går före folkhälsa.

Unga särskilt utsatta

Tänk efter nu politiker! Vad händer med våra ungdomar. Särskilt angeläget måste väl vara att begränsa tillgången till unga, som är känsligare för alkohol både medicinskt och socialt. Det har också visat sig att ungdomar som börjar dricka tidigt har ökad risk för en rad sjukdomar senare i livet samt att bli beroende. Det finns en anledning till vi har en 20-årsgräns för att handla alkohol på Systembolaget.

I de kontroller som gjorts när man låter ungdomar strax över 20 år provköpa alkohol på Systembolaget har det visat sig att personalen i 95 procent av fallen frågat efter legitimation. Däremot har det gång på gång visat sig att livsmedelshandeln har en bristfällig kontroll när det gäller köp av folköl. Vilket inte är förvånade för butiker som arbetar under tuff konkurrens.

Det finns många argument för att bevara alkoholmonopolet och den svenska framgångsrika alkoholpolitiken. Låt inte inte populism och liberala värderingar försämra folkhälsan i onödan.

 

Av Christer Renlid

Redaktör för KRIS tidskrift Vägen ut och Revanschpodden