Patrik Lindenfors.Patrik Lindenfors.
Patrik Lindenfors.
Drottning Silvia. Foto: Sven LindwallDrottning Silvia. Foto: Sven Lindwall
Drottning Silvia.  Foto: Sven Lindwall

Sprid inte villfarelsen om att spöken finns

Publicerad

Det skulle vara bra om en person som får miljontals kronor av våra skattepengar för att representera Sverige lät bli att sprida villfarelsen om att spöken finns, skriver Patrik Lindenfors.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dokumentären ”Drottningholms slott – ett kungligt hem" berättar drottning Silvia om de spöken hon menar bor på Drottningholms slott. ”Man känner ibland att man inte är helt ensam. Så kom och känn själv, gå omkring här när det är mörkt och så.” Silvias spöktro är en nyhet som av lättförståeliga skäl fått stor spridning i världen. Men allt vi vet om verkligheten, genom vetenskap och logik, talar för att spöken inte existerar.

Med ”spöke” menar man vanligtvis en avliden persons själ eller ande som lever kvar i världen på ett sätt som gör att levande människor ibland kan märka av och ibland till och med kommunicera med dem.

Enligt föreningen Vetenskap och Folkbildning, som undersökt frågan, tror ungefär en sjättedel av Sveriges befolkning på spöken. En något större andel, en fjärdedel, tror att människor har en själ som existerar oberoende av kroppen. Spöktro har existerat i alla tider och verkar finnas i alla kulturer.


LÄS MER: Skicka tillbaka pengarna, drottning Silvia

 

Det är ganska lätt att förstå hur spöktro en gång uppstod, för vad är egentligen skillnaden mellan en levande och en död människa? Innan man hade möjlighet att undersöka frågan var observationen att ”något” lämnade människan vid döden – ”det” som gjorde kött levande. Detta ”något” fick namn som ”ande” eller ”själ” och detaljerade läror uppstod kring dessa. Var tar de vägen efter döden? Kanske blir man belönad? Kanske straffad? Vissa kanske lever vidare mitt ibland oss?

Vartefter biologin och neurovetenskapen har utvecklats har dock tron på själar avtagit bland dem som har som yrke att undersöka den typen av frågor. Det går till exempel att se hur skador på specifika delar av hjärnan slår ut specifika kognitiva funktioner. Varför skulle de göra det om inte hjärnan är det som ger upphov till dessa funktioner? En fristående själ kan ju inte bli skadad av fysiska skador. Blir hela hjärnan utslagen försvinner personens alla förmågor – det vi kallar att vara hjärndöd.

Undersökningar av den här typen visar samstämmigt att våra upplevelser är en produkt av hjärnans funktioner. Det här har gjort att tron på en separat existerande själ har blivit mycket ovanligare bland forskare, medvetandefilosofer och människor i allmänhet. Det verkar helt enkelt inte som själar existerar. Och därmed försvinner också möjligheten att spöken existerar.


LÄS MER: Slut på förnedringen – befria kungafamiljen

 

Det finns helt enkelt inget att vara rädd för, inga andeväsen som skräms i barnens sovrum och inga osaligt vandrande gengångare på kungafamiljens slott. Alfons Åberg lär numera alla barn detta redan på förskola och hur man kan få spökrädslan att försvinna med ramsan ”Stick du stygga spöke, för du finns inte!”

Men Silvias upplevelser då? Hon känner ju ibland att hon inte är helt ensam?

Det här är något var och en av oss kan känna ibland, vare sig vi tror på spöken eller inte. Men man kan också ibland känna sig varm fast det är kallt, o-hungrig fast man inte ätit på länge, rädd fast man är trygg, ensam fast man har vänner, nedstämd fast man har det bra – och ibland tar man bara fel. Våra känslor är helt enkelt inte alltid en bra indikation på hur verkligheten är beskaffad.

Spöken finns nog inte. Det skulle därför vara bra om en person som får miljontals kronor av våra skattepengar för att representera Sverige lät bli att sprida den villfarelsen. Var på Alfons sida i stället, Silvia.

 

Patrik Lindenfors

Ledamot i Humanisternas förbundsstyrelse

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag