Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprid inte lögner om att vaccin inte behövs

Emma Larsson.

Alla ska få ha sina åsikter, men man ska inte sprida lögner om att vaccin inte behövs. Det ger en väldigt bitter eftersmak när barn och äldre smittas och förövas sitt liv på grund av en tro, skriver Emma Larsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Min äldsta dotter drabbades antagligen av ett ovaccinerat barn när hon var fem månader gammal. Hon låg och vilade på dagen när det sedan knöt sig av oro i magen. Jag kände på mig att något var fel, reste mig ur soffan och sprang in i sovrummet. 

Där låg hon, alldeles blå. Jag vet inte hur länge hon hade legat där utan att ha kunnat andas. Jag ropade på min mor som var i andra rummet, hon kom springandes. Som tur är så är hon sjuksköterska och agerade fort. Hon vände henne upp och ner i hopp om att stoppet i halsen skulle släppa. Det gjorde det inte.

Rent reflexmässigt stoppade jag ner fingrarna i hennes hals. Hon kräktes upp väldigt mycket slem och vi åkte i illfart in till sjukhuset. Hon hade fått kikhosta. Många veckor gick och jag sov varken på nätterna eller på dagarna. Min dotter fick sitta upp och sova för att inte kvävas. Ibland hade hon svårt att få luft, så jag bar på henne hela tiden. Jag var tvungen att övervaka henne medan hon sov, för jag var rädd att förlora henne. 

Allt detta på grund av dig, ja du förälder som vägrar att vaccinera ditt barn. 

 

LÄS MER: Vaccinmotståndarna litar på alternativa fakta - och för det kommer barn att dö

 

Inte så kontigt att jag blir förbannad när jag läser att den antroposofiska barnavårdscentralen Allvis i Stockholm gått ut med att ”det går bra att vänta med att vaccinera sina barn mot bland annat mässling, röda hund och påssjuka” på en informationsträff för nyblivna föräldrar. Påståendet kan vara rent av livsfarligt. 

Antroposoferna menar också på att vi i västvärlden inte behöver vara rädda för dessa sjukdomar. Men så sent som 2013 rapporterades det om den största röda hund-epidemi i Sverige på 23 år. Inte helt otippat befann dig de smittade just i antroposofernas huvudfästen, som Järna och Södertälje. 

 

LÄS MER: Experter har bättre koll än vaccinationsskeptiska föräldrar

 

Alla ska få ha sina åsikter, men man ska inte sprida lögner om att vaccinet inte behövs. Det ger en väldigt bitter eftersmak när barn och äldre smittas och förövas sitt liv på grund av en tro. Min syn på föräldrar som väljer bort att vaccinera sina barn för barnsjukdomar: ja, läkemedelsbolagen tjänar pengar på att förhindra utbrott av farliga smittor. Inget konstigt med det – annat än att barn överlever. 

Så snälla, vaccinera era barn. Låt alla barn få välja sina kompisar. Låt dom leka snoriga och sandiga i sandlådan utan att vi som föräldrar ska behöva känna rädsla. 

 

Emma Larsson

Logistiker och föreläsare