Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelkultur som
stinker sexism

Tharos Gröning.

Unga tillbringar en stor del av sina liv i onlinespel - inte konstigt att spelvärldens unkna kvinnosyn sprider sig till det verkliga livet, varnar Tharos Gröning.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns en dold sexism i Sverige och världen. Eller kanske inte så mycket i verkligheten som i cyberrymden. Jag är en nördig journalist och gamer som spenderar mycket tid framför datorn och vid spelbordet. Den sexism som man stöter på i dessa kretsar är rent ut sagt horribel.

Som hängiven rollspelare gillar jag att gestalta kvinnliga karaktärer och har gjort många försök att hitta bilder på nätet som liknar mina fantasikaraktärer.

Av alla de hundratals karaktärer jag avverkat under mina snart 30 år som spelare har jag lyckas hitta två(!) bilder som inte föreställer undergivna porrprinsessor i metallstringbikinis. Försök att googla "drow sorceress" så får ni se.

Det är intressant att samma typ av människor som intresserat följer manualer i schweizisk svärdfäktning från 1400-talet och livligt diskuterar långsvärdets effektivitet helt ignorerar stringbikinins ineffektivitet på slagfältet. En undersökning som gjorts i lajv-Sverige berättar att 86 procent av alla unga flickor som börjar lajva gör det som blodsslav i "Vampire" eller prostituerad eller piga i något Fantasylajv.

I dataspelen är det lika illa. "World of Warcraft" och "Rift" är mer en utgåva av Victorias secret än datorspel. "GTA V" har bara män i huvudrollen.

Kvinnorna är till för att slå, lura och våldta. De framställs som varelser utan förmåga att tänka eller försvara sig. Och skulle de göra något hjältemodigt i något spel så är hela scenen så full av sexuella undertoner att man nästan gråter.

Jag spelar många tävlingsinriktade spel online, "War of the Vikings/Roses" och "Battlefield" med mera. Där är det inte spelet utan spelarna som visar på den avskyvärda kvinnosyn som inofficiellt råder i spelvärlden. Det har gått så långt att många av mina kvinnliga klanmedlemmar inte vill vara med på Skype eller Teamspeak längre.

I "War of the Roses" har det hänt att män slutar spela efter att ha blivit besegrade av kvinnor i en duell. Tyvärr det är inte ovanligt. Många kvinnliga gamers har samma historia att berätta - att de systematiskt blir utsatta för hot och trakasserier. Jag tog upp det här på ett forum en gång och möttes nästan direkt av inlägg från människor som försvarade sexismen och sa åt mig att hålla käft och spela spelet bara. De sa att man tittar ju hellre på en snygg kvinna än en man när man spelar. Den argumentationen förutsätter att det bara är män som spelar. I min vänskapskrets är det väldigt många kvinnor som spelar men när jag frågar mina vänner i de gamingcommunities jag hör till så känner de inte till en enda.

Jag frågade en av mina vänner hur det kunde komma sig. Vi hade varit med i samma community i nästan två år. Hon svarade att hon aldrig berättat för någon att hon var tjej. Hon var rädd för att bli utsatt sa hon.

Det värsta är att det händer i våra vardagsrum. Många av de som har en tråkig attityd är bra människor på utsidan, vanliga Svensons som generellt ställer upp på jämställdhet mellan könen. Det är inte okej med sexism någonstans. Det konstigaste är att detta inte uppmärksammats mer.

Våldet i "GTA V" har diskuterats vilt, arga krönikor skrivs om hur olika etniciteter framställs. Men inte ett ord om kvinnosynen. Är det måhända spelets koppling till R'n'B och hiphop som har gjort det okej att kalla kvinnor för Jizzcollectors och hoes? Eller kan det helt enkelt vara så att vi glömt bort cyberrymden i vår kamp för rättvisa?

Jag vet att det är många som inte ser det som en sport eller tror att det bara är unga som sitter och spelar dataspel, men det är dags att vakna nu.

Våra unga spenderar större delen av sin tid på nätet och i dataspel och jag ger mig den på att mycket av den förmedlade kvinnosynen spiller över på det verkliga livet. Medmänniskor! Ni som sitter uppe och jagar killstreaks på nätterna, ni föräldrar till barn som spelar online: Vi måste belysa sexismen i nördkulturen. Det är våra unga och våra barn som det handlar om.

Tharos Gröning

är frilansjournalist och gamer och leder bland annat klanerna "TSO" i "War of the Roses" och "House Annwn" i "Rift".