Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparka Hanif Bali nu – det är det enda rätta

Skärmdump från Hanif Balis Instagram. "Att han anspelar på fysiskt våld mot journalister är inget annat än avskyvärt", skriver Lorentz Tovatt.
Foto: PRIVAT
Lorentz Tovatt är riksdagsledamot för Miljöpartiet.
Foto: Philip Lantz

Moderaten Hanif Bali har gått över alla gränser för vad som får anses vara i närheten av anständigt.

Nu är det dags för partiledare Ulf Kristersson att visa ledarskap, skriver Miljöpartiets Lorentz Tovatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MODERATERNA. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har den senaste tiden lagt ut två bilder på Instagram där han håller i skjutvapen. En av bilderna, där Bali håller i två pistoler, anspelar på omslaget till dataspelet "Call of Duty" och på bilden står "Hanif and DN at war”. Nu måste Ulf Kristersson agera, hans svar hittills tyder på svagt ledarskap. Hanif Bali måste antingen få sparken, eller också behöver Kristersson förklara varför han fortfarande har förtroende för Bali.

Hanif Bali kommenterar förstås bilden som han alltid gör: han skämtar bort det hela. Men frågan är hur kul det är. Runt om i världen pågår nu ett krig mot journalister från extrema krafter, och det är inget skämt. Journalister och medier attackeras och ifrågasätts i sin yrkesutövning. Donald Trump gör dagliga utfall mot amerikanska medier som inte skriver som han vill.


LÄS MER: Hö-hö-hö-högern har helt tappat omdömet 


Journalister är en utsatt yrkesgrupp

Det är inte bara i vår omvärld som hatet och hoten mot journalister är på blodigt allvar, verkligheten är densamma för svenska journalister. För bara någon vecka sedan åtalades en nazist i Sundsvall för förberedelse till mord. Han hade bland annat kartlagt journalister i sina förberedelser. Detta är ett exempel bland många. Journalister är i dag en utsatt yrkesgrupp. Sex av tio svenska journalister har någon gång varit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt yrkesutövande.

Mot denna bakgrund har Moderaternas beteende under sommaren varit anmärkningsvärt. Ett flertal moderata företrädare har offentligt angripit medierna för att de rapporterar om klimathotet. Konspirationsteorier om journalisternas politiska sympatier har spridits för att misstänkliggöra och påverka. Detta är allvarligt, men Hanif Bali tar det ett steg längre. Att han anspelar på fysiskt våld mot journalister är inget annat än avskyvärt. 


LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Det handlar inte bara om Hanif Bali 


Twitterpausen blev inte långvarig

Hanif Bali har tidigare gjort sig ett namn då han kallade de som jobbar i svenskt domstolsväsende för ”syltryggar”. Ytterligare ett exempel på Balis omdömeslösa beteende är när han i våras publicerade en mejlväxling mellan UD och journalisten Patrik Oksanen om en ukrainsk människorättsaktivist, som han kommit över via den högerextrema sajten Nyheter I dag. Bali tvingades då lämna Moderaternas partistyrelse och lovade då att helt sluta twittra, men twitterpausen pågick inte särskilt länge. Men nu får det vara nog, nu har Bali gått över alla tänkbara gränser för vad som får anses vara i närheten av anständigt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har nu ett val. Antingen sparkar han Hanif Bali. Det hade varit det rätta. Balis agerande är ovärdigt en riksdagsledamot och borde också stå i kontrast till moderata värderingar om fria och oberoende medier. Eller så låter Kristersson honom stanna. Men i så fall behöver han svara på hur detta beteende är acceptabelt i Moderaternas parti. Hur kan anspelande om våld mot journalister accepteras?

Kristersson vågar inte agera mot Bali

Ulf Kristersson gjorde ett nummer av att vara ”den vuxne” i rummet när han blev vald till partiledare. Sedan dess har Hanif Bali gång på gång gått över gränsen. Men hittills har Kristersson inte vågat agera kring Bali. I går sa han att det inte var hans uppgift att recensera Balis beteende. Men detta är ju att fullkomligt abdikera från sitt partiledarskap. Nu är det dags för Kristersson att visa ledarskap. Låter han Bali stanna eller tar han tag i situationen?


Av Lorentz Tovatt

Riksdagsledamot (MP)