Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sossarnas skattechock drabbar alla husägare

Tunga S-företrädare driver på för att partiet ska chockbeskatta den som äger sitt boende. Det är helt orimligt, skriver Mats Persson.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det finns all anledning att frukta höstens S-kongress. Allt fler socialdemokrater kräver att fastighetsskatten återinförs i Sverige. 

Det skulle innebära en kraftig skattechock för husägare runtom i Sverige. Liberalerna säger nej till detta, skriver Mats Persson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I förra veckan meddelade Socialdemokraterna i Skåne – partiets största distrikt – att de vill återinföra fastighetskatten. Sedan tidigare driver Socialdemokraterna i Stockholm med energiminister Anders Ygeman i spetsen frågan.

Att höja skatten för Sveriges bostadsägare drivs av fler rödgröna politiker: Vänsterpartiet driver frågan i Riksdagen och Miljöpartiet öppnade nyligen för en ny fastighetsskatt. Vi hoppades länge att Socialdemokratin skulle stå emot men inom S argumenterar nu företrädare för exempelvis Kommunal, Reformisterna och LO-ekonomerna i medvind för en ny och höjd fastighetsskatt.

S-kongressen blir en rysare

När också Socialdemokraterna i Skåne driver frågan tillsammans med S i Stockholms stad har svenska husägare anledning att frukta S-kongressen i höst. Distriktens beslut innebär nämligen även att tunga företrädare som Anders Ygeman och Morgan Johansson nu driver på för ett S som chockbeskattar den som äger sitt boende.

Den tidigare fastighetsskatten skapade en enorm oförutsägbarhet och otrygghet. Skatten kunde höjas kraftigt för att grannen bredvid nyligen sålde sin nyrenoverade villa till ett högt pris. Därför slopade alliansregeringen skatten 2008 och ersatte den med en fastighetsavgift med ett tak på 8 000 kronor om året, det är vi liberaler stolta över att ha medverkat till.

Våra beräkningar visar tydligt att skattechocken inte enbart gäller människor i storstadsregionerna.

Därför vore det mycket olyckligt om S-ledd regering efter valet skulle ta bort taket på fastighetsavgiften eller införa en ny fastighetsskatt. Detta inte minst för att coronapandemin har visat hur svårförutsedd fastighetsmarknaden kan vara. I inledningen av coronakrisen varnade många för kraftiga prisfall. Så blev det inte, utan tvärtom ser vi nu kraftigt höjda priser. Vem hade kunnat ana att en pandemi skulle medföra att arbetslivet ställdes om till mer hemarbete och att fler därför vill bo större?

68 000 kr om året

Med hjälp av ny data på den senaste försäljningsstatistiken presenterar Liberalerna i dag beräkningar på vad ett återinförande av den tidigare fastighetsskatten betyder för villaägare i runtom i Sverige. För en vanlig husägare i Nacka handlar det om 68 000 kronor om året och för en genomsnittlig villaägare i Lund och Mölndal 40 000 kronor per år. Socialdemokrater motiverar sin nya fastighetsskatt med ”att de rika i storstaden ska bidra mer”. Men våra beräkningar visar tydligt att skattechocken inte enbart gäller människor i storstadsregionerna. I Varberg, Jönköping och Västerås handlar det ofta om nya skatteinbetalningar på omkring 30 000 kronor per år, en ökning med 300 procent!

Straffskatta inte människors trygghet

En sådan utveckling är helt orimlig. Vi vet sedan länge att Socialdemokraterna vill höja skatterna. Men fastighetsskatten är så mycket mer än en rad i finansministerns budgettabell. Många av oss ser inte bostaden som en investering, utan som en plats för trygghet och glädje med våra nära och kära.

Liberalernas besked är tydligt: Vi säger nej till en ny fastighetsskatt. Vi vill se en liberal, borgerlig regering efter nästa val. Sverige behöver förändring. Vi behöver inte en återinförd fastighetsskatt.


Av Mats Persson (L)

Ekonomisk-politisk talesperson