Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sossarnas feministiska kris är uppenbar

Désirée Pethrus (KD), riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson.
Sarah Havneraas, förbundsordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet.Foto: JEMIMA TEGLUND

Annika Strandhäll säger att trygghetsfrågorna har dominerat jämställdhetsdebatten i decennier. Hur kan det då vara så oerhört svårt att få till skärpta straff för den som begår sexual- eller kvinnofridsbrott? skriver Désirée Pethrus och Sarah Havneraas (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Annika Strandhäll som jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna försöker ägna sig åt att sprida rökridåer kring Kristdemokraternas jämställdhetspolitik. I sin iver att kritisera oss kristdemokrater påstår hon att vi kämpat emot en mängd reformer som vi i själva verket är för. Vi är inte emot föräldraförsäkringen, vi tillhör tvärtom de åttio procent av väljarna som vill skydda den från Annika Strandhälls tvångskvotering. 

Märklig kritik mot KD

Strandhäll menar att Socialdemokraternas feminism är jordnära. Det borde rimligtvis innebära att vi myndigförklarar föräldrar att välja hur man ska dela på föräldraförsäkringen. Vi är heller inte emot sexköpslagen, tvärtom vill vi skärpa den, vilket S sa nej till så sent som 11 juli 2019. Och samtyckeslagen har vi kämpat för under en längre tid i både riksdag och regering. 

Märkligast av allt är dock Strandhälls hänvisning till kriminaliseringen av våldtäkt inom äktenskapet. När riksdagen fattade det beslutet hade vårt parti inte ens bildats. 

Annika Strandhäll är jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Det viktigaste för Annika Strandhäll tycks inte vara att stödja Sveriges kvinnor, utan att angripa Sveriges kristdemokrater. Kanske är det därför det inte har hänt så mycket nytt på jämställdhetsområdet på senare år. 

Rödgrön otrygghet

Det saknas dock inte problem att lösa. I exempelvis Uppsala har unga kvinnors trygghet utomhus försämrats kraftigt, något som Sveriges jämställdhetsminister försökt tona ned. De brott som unga kvinnor har utsatts för kallar jämställdhetsminister för ”utmaningar”. Så låter det, när de rödgröna ansvarar för kvinnors trygghet och säkerhet i Sverige. 

Annika Strandhäll säger att trygghetsfrågorna har dominerat jämställdhetsdebatten i decennier. Då är frågan naturligtvis: varför har regeringen inte lagt några förslag som löser problemet? Varför ska det vara så oerhört svårt att få till skärpta straff för den som begår sexual- eller kvinnofridsbrott? Idag kan en kvinna misshandlas och trakasseras i åratal, utan att straffet för hennes plågoande blir mer än några månader i fängelse. 

Likaså driver vi Socialdemokraterna framför oss när det gäller att bekämpa hedersvåldet i Sverige som drabbar ett stort antal kvinnor. 

En titt i Brå:s statistik räcker

Man behöver inte förlita sig på våra ord. Det räcker med att studera statistiken. Såväl Brottsförebyggande rådet som andra har visat att kvinnors upplevda otrygghet har ökat sedan Socialdemokraterna bildade regering. 

Då har vi ändå inte gått in på vårdköerna, som var rekordlånga redan före pandemin. Eller på kvinnors integration, som tar betydligt längre tid för kvinnor än för män. Eller på regeringens ansträngningar att motarbeta kvinnors företagande. Eller på hur bristen på äldreboendeplatser – ett problem som drabbar fler kvinnor än män eftersom kvinnor oftast lever något längre – blivit liggande utan åtgärd i år efter år medan den rödgröna regeringen har jagat symbolfrågor.

Alla, även Strandhäll, vet att det går åt fel håll

Till sist är det ändå upp till landets kvinnor själva. Tycker de att vården blivit bättre under de rödgröna? Känner de sig tryggare utomhus nu än innan de rödgröna bildade regering? Litar de mer på pensionssystemet nu än före 2014? Tycker de att hot och våld mot kvinnor hanteras mer resolut av S och MP än av oss? I så fall har Annika Strandhäll med parti inget att frukta.

Men vi tror inte det. Vi vet att Annika Strandhäll vet att Sveriges kvinnor vet att utvecklingen går åt fel håll. Det är därför hon är så mån om att sprida sina rökridåer.

 

Av Désirée Pethrus (KD) 

Riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson

Sarah Havneraas (KD)

Förbundsordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet