Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sossarna har svikit landets butiksägare

Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många handlare, skriver SD-debattörerna. På bilden ett butiksrån med knivattack i Arlöv.
Foto: Efterlyst/Polisen
Tobias Andersson (SD) är näringslivspolitisk talesperson.
Foto: SD
Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson.
Foto: SD

De så kallade mängdbrotten mot företagare utgör ett mycket stort problem och förtjänar större uppmärksamhet av politiker och rättsväsende.

Regeringen är totalt impotent, skriver Tobias Andersson och Adam Marttinen (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Gängbrottslighet, lokala vägspärrar och poliser som beskjuts i sina hem är det nya normala i Sverige. Steg för steg bryter otryggheten ned landet. Detta är även något som inte minst drabbar våra handlare och näringsliv. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många. I en del fall lägger näringsidkare ner verksamhet eller flyttar den. Nya tider kräver nya åtgärder.

Företagsamma människor och växande företag ökar Sveriges välstånd. Det borde vara självklart att butiksägare utan problem kan bedriva sin verksamhet och vara trygga. Så är inte fallet. Under tredje kvartalet 2018 utsattes nära varannan butik för brott enligt Svensk Handel.

Sex av tio företag har utsatts

En rapport från Svenskt Näringsliv 2020 visar att den negativa utvecklingen håller i sig. Under året har sex av tio företag utsatts för brott som stöld, skadegörelse och inbrott. Brotten i sig innebär kostnader för samhället på ungefär 40 miljarder kronor per år. 

Utöver detta tillkommer enorma utgifter för bland annat brottspreventiva åtgärder, försäkringskostnader och uteblivna investeringar. Vilka får betala notan? Företagen. De så kallade mängdbrotten mot företagare utgör ett mycket stort problem och förtjänar större uppmärksamhet av politiker och rättsväsende.

Brottslingarna fortsätter sin bana

Rättssamhället tycks till delar ha kapitulerat. Många kriminella personer fortsätter att kunna begå brott även då deras identitet och metoder är mer eller mindre kända hos både företagare och polis. Det förekommer stöldräder, organiserade brott och det finns strukturer för handel med stöldgods där varor stjäls i en butik för att sedan säljas i en närliggande.  

Vi värnar om brottsoffren, inte gärningsmännen

Experter efterlyser större ansvarstagande och bredare åtgärder mot massbrotten, som i praktiken är lågprioriterade. Regeringen har sedvanligt hög retorisk svansföring i frågan. Stefan Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg utlovar ”krafttag” mot den grova brottsligheten som är ”ett förbannat gift i samhället”. 

En impotent regering

I praktiken? Regeringen är totalt impotent. Minderåriga som begår mord, misshandlar äldre och tortyrrånar pojkar möts av välkomnande straff- och mängdrabatter. Rabatter som Socialdemokraterna vägrat ta bort för att blidka sin regeringspartner, MP.

I vårt Sverige kommer brott aldrig att belönas. I vårt Sverige möts kriminella av långa fängelsestraff och obligatoriska utvisningar vid grövre brott om du är utlänning. I vårt Sverige har vi ett netto-minus vad gäller invandring och rekrytering till kriminella gäng. I vårt Sverige värnar vi om brottsoffren, inte gärningsmännen. 

Åtgärder mot butiksbrotten

Utöver dessa åtgärder driver vi flera kraftfulla förslag för att knäcka de kriminella och återupprätta tryggheten – inte minst för våra utsatta butiksägare och företagare. Vi vill:

Att tillstånd till kameraövervakning i och kring butiker ska förenklas.

Att tillträdesförbud ska kunna ges för de som beter sig hotfullt eller stjäl i butiker vid upprepade tillfällen.

Att samtliga relevanta aspekter om hur butiksägares trygghet och möjlighet att ostört kunna bedriva sin verksamhet, snarast utreds. Detta för att få fram ett helhetligt åtgärdspaket.

Utvisa alla illegala invandrare genom att ge polisen verktyg och resurser att eftersöka personer som vistas i landet illegalt samt öka antalet förvarsplatser.

Avskaffa straff- och mängdrabatterna.

Att gängbrottslighet, skjutningar och otrygghet blivit det nya normala är ingen naturlag. Med vår politik finns hopp om en ljusare och tryggare samhällsutveckling. Lag och ordning kommer råda för såväl allmänheten som företagare i vårt Sverige.


Av Tobias Andersson (SD)

Näringslivspolitisk talesperson

Adam Marttinen (SD)

Rättspolitisk talesperson