Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sossarna har blivit ett arbetarfientligt parti

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: SD
Magnus Persson (SD), ledamot i arbetsmarknadsutskottet och byggnadsarbetare.
Foto: SD

Socialdemokraterna stoltserar med minnen och gamla meriter från tiden då partiet värnade arbetare, men är i dag ett renodlat maktparti. 

Att aktivt fördela bort pengar från de som byggt landet är enligt vår uppfattning både osolidariskt och omoraliskt, skriver Jimmie Åkesson och Magnus Persson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges arbetsrättsliga modell är unik i sitt slag. Vad som kommit att kallas för den svenska modellen innebär kort sagt att löner och trygghet på arbetsmarknaden sköts genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, och inte genom lagstiftning. Det är en modell som tjänat Sverige väl ända sedan dess uppkomst under 1900-talets början, och som lagt grunden för ett samhällsbygge där alla svenska arbetare garanteras både trygghet på arbetsplatsen och rättvisa löner. I dag den 1 maj – även känd som arbetarnas dag – är detta kanske extra viktigt att komma ihåg. 

Steg för steg bort från arbetarna

De senaste åren har det forna arbetarpartiet Socialdemokraterna steg för steg distanserat sig från sina rötter inom arbetarrörelsen. Partiet lägger numera miljarder på att särbehandla människor, vilka aldrig tidigare satt sin fot i landet, på arbetsmarknaden. Man sänker skatten för de högavlönade och lägger samtidigt miljarder på en i grunden totalt misslyckad invandringspolitik. 

Samtidigt tvingas svenska arbetare se hur den välfärd som de gemensamt har byggt upp går i bitar. Att rasera den svenska välfärden genom att aktivt fördela bort pengar från de som byggt landet är enligt vår uppfattning både osolidariskt och omoraliskt.

Hotet mot den svenska modellen

Ett av de mest arbetarfientliga S-stämplade initiativen utgörs av en cyniskt planerad EU-reform som utgör ett direkt hot mot den svenska modellen. Redan 2016 beskrev Stefan Löfven i sin regeringsförklaring sin ambition om att vara pådrivande för ett ”socialt Europa”. Drygt ett år senare i Göteborg togs beslut kopplade till EU:s sociala pelare, vilken utgör själva grunden för just detta sociala Europa. Stefan Löfven själv kallade detta för en ”mycket bra start”. 

Statsminister Löfven 1 maj-talar i Umeå 2019.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Nu ser vi resultatet. EU:s ambition att skapa en gemensam modell för hela arbetsmarknaden har bland annat resulterat i krav på minimilöner. Detta innebär i praktiken att det kan bli EU-domstolen som i framtiden bestämmer löner i Sverige. Socialdemokraternas passivitet i frågan har lett till ett läge som LO-företrädare liknar vid en ”katastrof.”

Tre områden där vi inte kompromissar

Sverigedemokraterna är starkt kritiska till hur Socialdemokraterna i praktiken lämnat walk-over i en så pass central fråga, och kommer att vid varje givet läge bekämpa förslag som syftar till att försämra för svenska löntagare och slå sönder den modell som tjänat Sverige väl. Vår bestämda uppfattning är följande:

Skydda den svenska modellen. Driv målmedvetet igenom ett juridiskt tydligt undantag från alla typer av initiativ som går mot att införa lagstadgade minimilöner i Sverige.

Skrota ineffektiva, orättvisa och miljardslukande särlösningar som diskriminerar svenska arbetare på arbetsmarknaden. 

Till skillnad från dagens elitistiska socialdemokrater kommer SD fortsätta vara ett gräsrotsparti som svenska löntagare kan lita på.

Se till att stoppa den asylrelaterade invandringens skenande kostnader och miljardrullningen till utlänningar. Prioritera svensk välfärd, våra egna företag och löntagare.

Socialdemokraterna stoltserar med minnen och gamla meriter, från tiden då partiet värnade arbetare och kämpade mot sociala orättvisor, men är i dag ett renodlat maktparti. Högfärdiga kampsånger och tomt skanderande från toppföreträdare inom (S) förändrar inte detta faktum. 

SD är framtidens arbetarparti

Sedan Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har vi aktivt förvaltat rollen som dagens och framtidens arbetarparti, vilket även tydligt återspeglas i våra politiska prioriteringar.

För oss kommer svenska arbetare och svensk välfärd först. Den hållningen har vi som parti alltid haft och kommer alltid att ha. Och till skillnad från dagens elitistiska socialdemokrater kommer Sverigedemokraterna fortsätta vara ett gräsrotsparti som svenska löntagare kan lita på.


Av Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare

Magnus Persson (SD)

Ledamot i arbetsmarknadsutskottet och byggnadsarbetare