Sorgligt misslyckande av Filippa Reinfeldt

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt skriver att sjukvården måste finansieras med en ansvarsfull jobbpolitik. Sorgligt nog är det just precis det den Moderatledda alliansen har misslyckats med. Arbetslösheten är i dag högre än när alliansen kom till makten 2006, och långtidsarbetslösheten har bitit sig fast.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi ser allt fler tecken på att mycket i Stockholms sjukvård går åt fel håll. Sjuka äldre bollas mellan vårdgivare, barncancerpatienter lotsas runt mellan olika sjukhus och olika län, och födande kvinnor hänvisas till andra kliniker än de valt. Gång på gång hör vi hur personal larmar om bristande patientsäkerhet och stress. Vårdplatsbristen är akut och på akutmottagningarna tvingas våra äldre ligga och vänta i flera timmar på att få hjälp.

I grunden handlar det om bristande planering och ansvar från den Moderata politiska ledningen. Deras lösningar har varit privatiseringar och skattesänkningar.

Vi socialdemokrater väljer en annan väg. Vi investerar två miljarder mer än regeringen på svensk sjukvård, varav 400 miljoner satsas på mer vårdpersonal i Stockholms läns landsting. Personalen är vårdens viktigaste resurs. Vi ska utbilda och anställa mer personal där behoven är som störst, som förlossningsvården. Vi vill även erbjuda betald utbildning för sjuksköterskor som väljer att utbilda sig till bristspecialiteter.

Ordning och reda och mer personal måste gå före fortsatta privatiseringar och skattesänkningar.

Helene Hellmark Knutsson (S)

Finanslandstingsråd i opposition Stockholms läns landsting