Göran Hägglund ogillar Expressens ledarsidas kritik mot privatisering. Foto: Robban Andersson
Göran Hägglund ogillar Expressens ledarsidas kritik mot privatisering. Foto: Robban Andersson

"Sorgliga argument mot en privat vård"

Publicerad

Att fler blivit mer skeptiska till privat vård beror till stor del på att enskilda skräckexempel har framställts som norm. Det är sorgligt att se att Expressen har hakat på Vänsterpartiets vulgärargumentation mot vinster och valfrihet. Det skriver Göran Hägglund (KD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För en vecka sedan kunde flera medier berätta om Jakobsbergsgården i Sala kommun, ett äldreboende som just lex Sarah-anmält sig självt sedan det framkommit att de boende inte fått tvätta sig på sex veckor.

Jag vet självfallet inte vad utredningen kommer att visa, och det är inte heller min uppgift som socialminister att sätta mig till doms. Det ansvaret ligger hos den nya myndigheten Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) som jag och min kollega Maria Larsson har inrättat.

Men vad jag vet är att Sala är en rödgrönt styrd kommun, och att Jakobsbergsgården är kommunal. Här kan varken riskkapitalister eller vinster ges skulden för vad som inträffat. Sanningen är att svenska skolor, äldreboenden och vårdcentraler kan fungera både bra och dåligt, oavsett i vilken form de drivs.

Jag skulle aldrig döma ut all offentligt driven äldreomsorg mot bakgrund av enskilda händelser. Det vore dels fel i sak, dels ett djupt orättvist utpekande av alla anställda på kommunernas äldreboenden. För mig är varje enhets kvalitet, varje persons upplevelse av den offentliga servicen, det intressanta. Inte driftsformen.

Därför är det så sorgligt att Expressens ledarsida, tills nyligen en stark röst för valfrihet och vardagsmakt, har valt att haka på Vänsterpartiets vulgärargumentation mot vinster och valfrihet. Längst går redaktionens chef, Anna Dahlberg, som talar om "baksmällan efter privatiseringsfesten" (131103), "högerns egen välfärdspopulism" (130910) och om hur "vinstintresset förstör skolan medan politikerna tittar på" (130317). Hon anklagar även Kristdemokraterna för "ideologisk renlärighet". Det är tveksamt om Jonas Sjöstedt hade kunnat uttrycka det mer färgstarkt.

Däremot har varken Dahlberg eller någon av hennes kolleger berört händelserna i Sala. De passade väl inte in i dramaturgin. Men om ledarskribenterna gång på gång återkommer till den påstådda faran med privatdrivna välfärdstjänster, pengsystem och vinster, men konsekvent undviker att belysa problem som visar sig inom det offentligas hägn, vem är då egentligen "ideologiskt renlärig"?

Min övertygelse på detta område är mycket enkel. Vi behöver ständigt fler och bättre vårdhem, skolor och äldreboenden. Befolkningen växer, vi lever allt längre och ställer dessutom allt högre krav. Bra välfärdsleverantörer behöver värnas och dåliga förbättras alternativt ge plats för andra som klarar jobbet bättre. Inget av detta har att göra med huruvida de drivs av företag eller av kommuner. Så hur bidrar den destruktiva vinstdebatten, och Expressens ledarsida, till att nå dessa mål? Inte alls, faktiskt.

I söndags beskrev TV4 Nyheterna hur jobbframväxten inom privata vårdföretag har bromsat in, en minskning med hela 9 000 jobb bara mellan 2012 och 2013. Lotta Wiström, en egenföretagande barnmorska med sex anställda, beskrev i inslaget den oro som hindrar henne från att anställa ytterligare två-tre personer och öppna ytterligare en mottagning. Den oron slår dels mot henne själv, dels mot de två-tre personer som hade kunnat få jobb hos henne och ytterst mot de gravida kvinnor som nu inte kommer att kunna välja Wiströms tjänster.

Jag är medveten om att många människor blivit alltmer skeptiska till privata vårdgivare - något som säkert till stor del beror på vänsterpartiernas ständiga smutskastning och på att enskilda skräckexempel har lyfts fram och utnämnts till norm. Därför ser jag det som en helt avgörande uppgift att påminna om att vad det i de allra flesta fall handlar om är små och engagerade aktörer som oftast tjänar betydligt mindre än både Jonas Sjöstedt och Anna Dahlberg och som inte stoppar undan pengar i skatteparadis.

Kanske kommer Expressens och Vänsterpartiets linje att vinna på sikt, och kanske kommer då Dahlberg och hennes kolleger då helt byta fot igen och starta en ny kampanj, fast denna gång mot hur likriktad och ineffektiv en viss välfärdstjänst har blivit. Men min uppgift som socialminister och partiledare är att ta ansvar för att Sverige har en god, pålitlig och jämlik välfärd, och då vore det galet att jaga bort enskilda aktörer enbart på grund av driftsform.

Detta är raka motsatsen till den "ideologiska renlärighet" som Anna Dahlberg anklagar mig för. Det handlar om något mycket praktiskt, nämligen vårt behov av god offentliga tjänster i hela landet.

Låt oss ha en verklig debatt om välfärden, Anna Dahlberg. Låt oss diskutera rekryteringsutmaningen, de ökande tekniska kraven, frågan om statligt eller kommunalt och alla andra svåra och spännande utmaningar vi har framför oss. Framtidens välfärd behöver helt andra åtgärder än förbud och företagarstopp.

 

GÖRAN HÄGGLUND (KD)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag