Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sopa först framför statens egen dörr

Alliansen genomförde en rad förändringar för att stärka konsumenterna när det gäller snabblån. Sedan den 1 juli 2014 krävs exempelvis tillstånd från Finansinspektionen, men företagen hade fram till årsskiftet på sig att ansöka. Ändå har regeringen redan nu beslutat att tillsätta en utredning för att ta fram nya regler för snabblånemarknaden. Enligt regeringen skulle det minska överskuldsättningen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi välkomnar en utvärdering av de nya reglerna. Men att redan nu ta fram förslag på nya regler – utan att ha utvärderat de omvälvande förändringar som nyligen trätt i kraft – är att ta saker i fel ordning.

Orsakerna till överskuldsättning är så många fler än bara snabblånen. Om regeringen tror att man kommer åt problemen med överskuldsättning genom att enbart fokusera på dem, då biter man sig själv hårt i svansen.

Det är omöjligt att säga om de obetalda snabblånen ökat, eftersom man ändrat beloppsgränsen för vilka lån som ska räknas med, från 15 000 till 4 000 kronor. Men siffran för 2014, 56 000, ska jämföras med att staten samma år lämnade 1,5 miljon ärenden mot enskilda personer. Det är en betydligt större mängd än snabblånen och staten är långt ifrån bäst i klassen när det gäller ansvarsfull indrivning. Menar regeringen allvar med att arbeta mot överskuldsättning, måste den ta ett större grepp och börja med att sopa framför statens egen dörr.

 

Maria Malmer Stenergard (M)

riksdagsledamot i finansutskottet

Jessika Roswall (M)

riksdagsledamot i civilutskottet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!