Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommaren en tuff tid för många föräldrar

Sylvia Håkansson skriver om hur sommarlovet kan kännas för ensamstående föräldrar. Foto: Privat och genrebild från Shutterstock

För mig, som är ensamstående mamma, började sommaren med en klump i magen.

Nu när skolan börjar igen brukar barnen få berätta om sitt sommarlov. Det är inte så roligt de barn – bland annat min son – som inte har en meningsfull sommar att berätta om.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För många familjer är sommaren glädjens tid då man umgås med familj och vänner och man unnar sig det lilla extra.

För min del startade sommaren med en klump i magen. Ångest, för hur jag, som ensamstående mamma till snart en tonåring, skulle få sommarkassan att gå ihop.

Alla våra pengar går till räkningar. Det blir inte så mycket över till roliga aktiviteter, det mesta kostar pengar.

Och det kostar ju faktiskt mer att ha sitt barn på sommaren eftersom alla mål ätes hemma. Är då nätverket inte så stort och familjen bor på annan ort kan det bli ensamt och tråkigt på sommarlovet.

Vad skulle vi hitta på för att ändå känna att sommaren har varit meningsfull och inte bara sitta hemma och spela dator i brist på annat?

 

Min son har för all del gillat ledigheten men det blir ju också gärna lite långtråkigt att förlita sig till datorn. Räddningen för oss har varit att vara med i föreningen Enastående Föräldrar och på så sätt fått uppleva aktiviteter som antingen varit sponsrade av Göteborgs stad eller från enskilda fonder.

Detta är ju bra om man har turen att bo i Göteborg. Värre blir det ju om man bor någon annanstans. Då kanske det inte finns något sponsrat utbud att tillgå.

Ensamstående vill ju också känna att vi kan erbjuda våra barn det som andra kan.

Ensamstående kvinnor med barn har generellt sämre ekonomi än andra grupper i samhället. De flesta män som har ensam vårdnad om sina barn har ofta en bättre ekonomi än oss.

Ensamstående kvinnor med barn har lägst ekonomisk standard även med stöd i form av barn- och bostadsbidrag och har till exempel bara drygt hälften av en sammanboende pappas inkomst. Sysselsättningen bland ensamstående mammor har sjunkit och de har oftare än andra otrygga anställningar.

De låga inkomsterna innebär att en stor andel av de ensamma mammorna lever under väldigt knappa förhållanden.

Fördelningspolitiken har fått allt mindre betydelse för att utjämna ekonomiska skillnader i samhället.

Försäkringskassans siffror visar att den ekonomiska familjepolitikens bidrag till den ekonomiska omfördelningen är nästan halverad sedan 2006. Den andel av den disponibla inkomsten som består av försäkringar samt generella och behovsprövade bidrag har minskat för alla barnfamiljer, men minskningar har varit störst för de ensamstående föräldrarna.

 

Klyftorna växer, och det märks inte minst under ledigheten.

Det är svårt för barn att komma tillbaka till skolan och inte ha haft en meningsfull sommar att berätta om. Det brukar vara populärt att barnen får rita och skriva om det de har upplevt under sommarlovet. Har de då inte upplevt så mycket är det ju fruktansvärt för dem. Alla barn vill känna att de räknas in en gemenskap, antingen en familjär gemenskap eller att man har ekonomin till att göra något trevligt. Vi ser i alla fram emot ett höjt underhållsbidrag. Det är alltid något.

 

Sylvia Håkansson, ensamstående mamma och engagerad i föreningen Enastående föräldrar