Jan Axelsson. Foto: PrivatJan Axelsson. Foto: Privat
Jan Axelsson. Foto: Privat

Som pensionär skattar jag 13 764 kronor mer än en löntagare

Publicerad

Ingen begriper vad politikerna säger. Inte ens de själva, tror jag. Det är svårt att begripa det obegripliga, skriver pensionären Jan Axelsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den är unik. Den är sorgligt obegriplig. Den är djupt omoralisk. Den är illojal. Den är ohederlig. Jag talar om den svenska pensionärsskatten. När politiker försöker förklara den, låter det som de ägnar sig åt tungomålstalande. Ingen begriper vad de säger. Inte ens de själva, tror jag. Det är svårt att begripa det obegripliga. Men vi ska inte ge upp! Förenen Eder, pensionärer, i kampen för rättvisa, lojalitet och jämlikhet! Och mot pensionärsskatten, som inte hör hemma i "den svenska modellen"!

Som pensionär fick jag en första konkret inblick i ämnet, när jag stötte på en god vän i en livsmedelsaffär. Han tipsade mig om god, näringsrik och - framför allt - billig mat.

"Gå till hyllan längst ner. Där står kattmaten", sa han och försvann med ett vemodigt leende på läpparna.

"Gå till hyllan längst ner. Där står kattmaten", sa han och försvann med ett vemodigt leende på läpparna.

Jag började gräva i frågan och kunde snart hiva upp obestridliga fakta på bordet. Det visade sig att Sverige - Sverige - är ett av få länder i världen, som beskattar sina pensionärer högre än aktiva löntagare. Man tar sig för pannan! I min hemkommun betalar jag i år på min beskattningsbara inkomst 13 764 kronor mer i skatt än en aktiv löntagare med en lön som motsvarar min pension. I Pajala är det ännu värre. Där får pensionären med samma förutsättningar betala 14 196 kronor mer. Och gruvan är nerlagd.

 

LÄS MER: Min pension ligger under EU:s fattigdomsgräns 

 

Förklaringen till denna kränkande orättvisa är de så kallade jobbskatteavdragen som alliansregeringen genomförde under sin tid vid makten. Och som den nuvarande regeringen inte vågat peta på. Jag frågade en moderat kommunpolitiker hur (f-n) han kunde acceptera denna illojalitet mot pensionärerna.

"De jobbar ju inte", svarade han kort, koncist och totalt utan förståelse för det utanförskapsområde pensionärsskatten skapar.

"Men pensionen är ju ingenting annat än uppskjuten lön", påpekade jag.

"Det är möjligt, men likafullt jobbar du inte", sa min moderate meningsmotståndare och gav därmed med eftertryck dumheten ett ansikte.

Så här i akterspegeln förvånar det mig att Reinfeldt och Borg under sitt regeringsinnehav trots allt kunde behålla en relativt omfattande popularitet. Visst hördes grymtningar från pensionärsorganisationerna, men mycket mer än grymtningar blev det inte. Kanske blev pensionärerna skumögda i den dimma av fantastiska förklaringar som släpptes ut från finansdepartementet. Om ingen jobbar får ni ingen pension alls! Är det endast i sagornas värld som vuxna får höra välbehövliga sanningar som till exempel att kejsaren faktiskt är naken? Att pensionärsskatten så småningom också skulle kunna sänkas lite grann, bidde det inte ens tumme.

Visst hördes grymtningar från pensionärsorganisationerna, men mycket mer än grymtningar blev det inte.

Minst lika förvånande är det också att samtliga partier i den svenska riksdagen säger sig måna om pensionärerna. Jämlikhet och solidaritet! Det kan man läsa i deras partiprogram. Från riksdagens talarstol orerar partirepresentanterna med darrande emfas om sin ständiga kamp för pensionärernas bästa. I denna den bästa av världar verkar det vara ok att pensionärerna betalar högre skatt andra.

 

LÄS MER: 40 års arbete måste få synas i våra pensioner 

 

I riksdagen där samtliga partier tycks vilja utgöra ett enda stort pensionärsvänligt block behöver man ju inte ens åkalla det allt vanligare begreppet "blocköverskridande" för att komma överens. De senaste dagarna har den nuvarande regeringen visserligen beslutat om en sänkning av skatten för de sämst ställda pensionärerna, men den sänkningen är i sammanhanget blott en smula från de rikares bord.

Jag vet inte hur de tänker på valdagen. 

Vad kan man göra? Jag vet inte. I Sverige finns det cirka 2,2 miljoner pensionärer, drygt 20 procent av befolkningen. Jag vet inte hur de tänker på valdagen. I Sverige finns det också cirka 1,2 miljoner katter. De behöver inte tänka så mycket. De lever vanligtvis ett gott liv med god mat och öm och varm omvårdnad. De saknar emellertid något som pensionärerna har, nämligen rösträtt.

 

Jan Axelsson

Pensionerad lärare

 

Jan var språkrör för MP 1990-1992

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag