Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Som pensionär skattar jag 13 764 kronor mer än en löntagare

Jan Axelsson.
Foto: Privat

Ingen begriper vad politikerna säger. Inte ens de själva, tror jag. Det är svårt att begripa det obegripliga, skriver pensionären Jan Axelsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den är unik. Den är sorgligt obegriplig. Den är djupt omoralisk. Den är illojal. Den är ohederlig. Jag talar om den svenska pensionärsskatten. När politiker försöker förklara den, låter det som de ägnar sig åt tungomålstalande. Ingen begriper vad de säger. Inte ens de själva, tror jag. Det är svårt att begripa det obegripliga. Men vi ska inte ge upp! Förenen Eder, pensionärer, i kampen för rättvisa, lojalitet och jämlikhet! Och mot pensionärsskatten, som inte hör hemma i "den svenska modellen"!

Som pensionär fick jag en första konkret inblick i ämnet, när jag stötte på en god vän i en livsmedelsaffär. Han tipsade mig om god, näringsrik och - framför allt - billig mat.

"Gå till hyllan längst ner. Där står kattmaten", sa han och försvann med ett vemodigt leende på läpparna.

"Gå till hyllan längst ner. Där står kattmaten", sa han och försvann med ett vemodigt leende på läpparna.

Jag började gräva i frågan och kunde snart hiva upp obestridliga fakta på bordet. Det visade sig att Sverige - Sverige - är ett av få länder i världen, som beskattar sina pensionärer högre än aktiva löntagare. Man tar sig för pannan! I min hemkommun betalar jag i år på min beskattningsbara inkomst 13 764 kronor mer i skatt än en aktiv löntagare med en lön som motsvarar min pension. I Pajala är det ännu värre. Där får pensionären med samma förutsättningar betala 14 196 kronor mer. Och gruvan är nerlagd.


LÄS MER: Min pension ligger under EU:s fattigdomsgräns 


Förklaringen till denna kränkande orättvisa är de så kallade jobbskatteavdragen som alliansregeringen genomförde under sin tid vid makten. Och som den nuvarande regeringen inte vågat peta på. Jag frågade en moderat kommunpolitiker hur (f-n) han kunde acceptera denna illojalitet mot pensionärerna.

"De jobbar ju inte", svarade han kort, koncist och totalt utan förståelse för det utanförskapsområde pensionärsskatten skapar.

"Men pensionen är ju ingenting annat än uppskjuten lön", påpekade jag.

"Det är möjligt, men likafullt jobbar du inte", sa min moderate meningsmotståndare och gav därmed med eftertryck dumheten ett ansikte.

Så här i akterspegeln förvånar det mig att Reinfeldt och Borg under sitt regeringsinnehav trots allt kunde behålla en relativt omfattande popularitet. Visst hördes grymtningar från pensionärsorganisationerna, men mycket mer än grymtningar blev det inte. Kanske blev pensionärerna skumögda i den dimma av fantastiska förklaringar som släpptes ut från finansdepartementet. Om ingen jobbar får ni ingen pension alls! Är det endast i sagornas värld som vuxna får höra välbehövliga sanningar som till exempel att kejsaren faktiskt är naken? Att pensionärsskatten så småningom också skulle kunna sänkas lite grann, bidde det inte ens tumme.

Visst hördes grymtningar från pensionärsorganisationerna, men mycket mer än grymtningar blev det inte.

Minst lika förvånande är det också att samtliga partier i den svenska riksdagen säger sig måna om pensionärerna. Jämlikhet och solidaritet! Det kan man läsa i deras partiprogram. Från riksdagens talarstol orerar partirepresentanterna med darrande emfas om sin ständiga kamp för pensionärernas bästa. I denna den bästa av världar verkar det vara ok att pensionärerna betalar högre skatt andra.


LÄS MER: 40 års arbete måste få synas i våra pensioner 


I riksdagen där samtliga partier tycks vilja utgöra ett enda stort pensionärsvänligt block behöver man ju inte ens åkalla det allt vanligare begreppet "blocköverskridande" för att komma överens. De senaste dagarna har den nuvarande regeringen visserligen beslutat om en sänkning av skatten för de sämst ställda pensionärerna, men den sänkningen är i sammanhanget blott en smula från de rikares bord.

Jag vet inte hur de tänker på valdagen.

Vad kan man göra? Jag vet inte. I Sverige finns det cirka 2,2 miljoner pensionärer, drygt 20 procent av befolkningen. Jag vet inte hur de tänker på valdagen. I Sverige finns det också cirka 1,2 miljoner katter. De behöver inte tänka så mycket. De lever vanligtvis ett gott liv med god mat och öm och varm omvårdnad. De saknar emellertid något som pensionärerna har, nämligen rösträtt.


Jan Axelsson

Pensionerad lärare


Jan var språkrör för MP 1990-1992