Gunnar Hökmark. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENGunnar Hökmark. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gunnar Hökmark. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Vladimir Putin. Foto: YURI KADOBNOV / AP TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin. Foto: YURI KADOBNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin. Foto: YURI KADOBNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Övning inför Aurora 17. Foto: / FÖRSVARSMAKTENÖvning inför Aurora 17. Foto: / FÖRSVARSMAKTEN
Övning inför Aurora 17. Foto: / FÖRSVARSMAKTEN
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: MELI PETERSSON ELLAFIJonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Som Moskva väser ropar Vänsterpartiet

Publicerad

Kreml och dess megafoner i Ryssland driver tesen att Europa utgör ett lika stort hot mot Ryssland som vise versa.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lånar sig till den ryska propagandan, menar Gunnar Hökmark (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På torsdag går den största militärövningen i det moderna Rysslands historia av stapeln. I en vecka mobiliseras uppemot 240 000 man under Zapad-17, som ska testa Rysslands förmåga att snabbt kunna gå ut i krig mot Europa. I denna prövande stund sprider det svenska Vänsterpartiet rysk desinformation om att det är Europa och USA som provocerar fram den ryska övningen och upprustningen.

Som Moskva väser ropar Vänsterpartiet. Det är en gammal sanning från tiden då Vänsterpartiet ända fram till diktaturernas fall öppet och starkt hyllade kommunismen. Men den historiska närheten påverkar än i dag partiet.

När nu Ryssland ska sjösätta den enorma anfallsövningen Zapad-17 – med Europa som mål – mobiliserar Putin reserver i hela vårt närområde. Det omfattar landstigningsförband, luftlandsättningsförband, specialstyrkor, missil- och robotförband, kryssare och korvetter, bombplan och reguljära förband med stridsvagnar och pansarfordon i en omfattning som Ryssland och bara Ryssland besitter i vår del av världen. Men Vänsterpartiet kan inte avgöra om det är Europa och våra allierade eller Ryssland som utgör ett hot. 

 

Svenska försvarsövningen Aurora-17 

Partiets företrädare väljer tillsammans med den så kallade fredsrörelsen att måla ut vår pågående försvarsövning Aurora-17 som en provokation som utmanar Ryssland. Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson har vid upprepade tillfällen jämställt Aurora-17 och Zapad-17 och dessutom hävdat att det handlar om en provokation mot Ryssland. Nyligen skrev han hur: "Ryssland visar musklerna i och kring sin hemmaplan och Sverige bidrar aktivt till att Nato med USA i spetsen utmanar dem.” (SvD 31/8). Hur Sverige utmanar Ryssland genom en tidigare planerad försvarsövning kontra den ryska anfallsövning står osagt.

Även Jonas Sjöstedt driver den ryska tesen. Liksom megafonerna i Moskva och de ryska statskontrollerade medierna och de nyttiga vännerna upprepar Jonas Sjöstedt deras budskap i en talande tweet: ”Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokationer och upprustning ökar spänningen. Vi behöver demokrati, nedrustning och avspänning. ”

 

 

 

Vladimir Putins desinformation

Sveriges försvarsövning jämställs av vänsterledaren med den ryska anfallsövningen. En anfallsövning som tidigare har använts som förberedelse till krig: Zapad-13 användes för att finslipa planen på att invadera Ukraina, vilket sedan skedde 2014.

Det här är exakt hur Vladimir Putin utformar den ryska desinformationen. Han driver tesen att Europa och USA utgör ett lika stort hot mot Ryssland som vise versa. Det är så de har lyckats med sin hybridkrigföring och rättfärdigat anfallskrigen mot Georgien och Ukraina. Den svenska regeringen och försvarsmakten har dessutom gått ut och varnat för rysk desinformation i och med Aurora-17.

Vänsterpartiet är en del av regeringen Löfvens regeringsunderlag. De förhandlar om budget och försvar samtidigt som de betraktar Sveriges försvar som en provokation mot den stora brodern i Öst.

Sjöstedt gör sig till en del av den ryska desinformationen. Hur förhåller sig den svenska regeringen till ett budgetunderlag som direkt utmanar svenska intressen? 

Vilket inflytande har Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt på den pågående svenska nedrustningen? Statsminister Stefan Löfven behöver svara på dessa frågor om svensk säkerhet.

 

Av Gunnar Hökmark

EU-parlamentariker (M)

 

LÄS MER - Rektorn Hamid Zafar: Höj kraven på de nyanlända 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag