Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Som Moskva väser ropar Vänsterpartiet

Gunnar Hökmark. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Vladimir Putin. Foto: YURI KADOBNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Övning inför Aurora 17. Foto: / FÖRSVARSMAKTEN
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Kreml och dess megafoner i Ryssland driver tesen att Europa utgör ett lika stort hot mot Ryssland som vise versa.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lånar sig till den ryska propagandan, menar Gunnar Hökmark (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På torsdag går den största militärövningen i det moderna Rysslands historia av stapeln. I en vecka mobiliseras uppemot 240 000 man under Zapad-17, som ska testa Rysslands förmåga att snabbt kunna gå ut i krig mot Europa. I denna prövande stund sprider det svenska Vänsterpartiet rysk desinformation om att det är Europa och USA som provocerar fram den ryska övningen och upprustningen.

Som Moskva väser ropar Vänsterpartiet. Det är en gammal sanning från tiden då Vänsterpartiet ända fram till diktaturernas fall öppet och starkt hyllade kommunismen. Men den historiska närheten påverkar än i dag partiet.

När nu Ryssland ska sjösätta den enorma anfallsövningen Zapad-17 – med Europa som mål – mobiliserar Putin reserver i hela vårt närområde. Det omfattar landstigningsförband, luftlandsättningsförband, specialstyrkor, missil- och robotförband, kryssare och korvetter, bombplan och reguljära förband med stridsvagnar och pansarfordon i en omfattning som Ryssland och bara Ryssland besitter i vår del av världen. Men Vänsterpartiet kan inte avgöra om det är Europa och våra allierade eller Ryssland som utgör ett hot. 

 

Svenska försvarsövningen Aurora-17 

Partiets företrädare väljer tillsammans med den så kallade fredsrörelsen att måla ut vår pågående försvarsövning Aurora-17 som en provokation som utmanar Ryssland. Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson har vid upprepade tillfällen jämställt Aurora-17 och Zapad-17 och dessutom hävdat att det handlar om en provokation mot Ryssland. Nyligen skrev han hur: "Ryssland visar musklerna i och kring sin hemmaplan och Sverige bidrar aktivt till att Nato med USA i spetsen utmanar dem.” (SvD 31/8). Hur Sverige utmanar Ryssland genom en tidigare planerad försvarsövning kontra den ryska anfallsövning står osagt.

Även Jonas Sjöstedt driver den ryska tesen. Liksom megafonerna i Moskva och de ryska statskontrollerade medierna och de nyttiga vännerna upprepar Jonas Sjöstedt deras budskap i en talande tweet: ”Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokationer och upprustning ökar spänningen. Vi behöver demokrati, nedrustning och avspänning. ”

 

 

 

Vladimir Putins desinformation

Sveriges försvarsövning jämställs av vänsterledaren med den ryska anfallsövningen. En anfallsövning som tidigare har använts som förberedelse till krig: Zapad-13 användes för att finslipa planen på att invadera Ukraina, vilket sedan skedde 2014.

Det här är exakt hur Vladimir Putin utformar den ryska desinformationen. Han driver tesen att Europa och USA utgör ett lika stort hot mot Ryssland som vise versa. Det är så de har lyckats med sin hybridkrigföring och rättfärdigat anfallskrigen mot Georgien och Ukraina. Den svenska regeringen och försvarsmakten har dessutom gått ut och varnat för rysk desinformation i och med Aurora-17.

Vänsterpartiet är en del av regeringen Löfvens regeringsunderlag. De förhandlar om budget och försvar samtidigt som de betraktar Sveriges försvar som en provokation mot den stora brodern i Öst.

Sjöstedt gör sig till en del av den ryska desinformationen. Hur förhåller sig den svenska regeringen till ett budgetunderlag som direkt utmanar svenska intressen? 

Vilket inflytande har Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt på den pågående svenska nedrustningen? Statsminister Stefan Löfven behöver svara på dessa frågor om svensk säkerhet.

 

Av Gunnar Hökmark

EU-parlamentariker (M)

 

LÄS MER - Rektorn Hamid Zafar: Höj kraven på de nyanlända