Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Som barn i Husby är framtidsutsikterna inte goda

Manuel Cortez Azero.
Benjamin Dousa (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För mig och för de som växte upp omkring mig i Husby på 00-talet var läget också akut. Som barn i ett område som Husby är framtidsutsikterna inte goda, skriver Husbybon och Grön ungdoms Manuel Cortez Azero.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. "Fler poliser, kännbara straff, stramare bidragssystem och ordning och reda i förortsskolorna är vägen framåt." Med dessa förslag vill Benjamin Dousa (M), vice stadsdelsnämndsordförande i Rinkeby-Kista, lösa problemen i förorten. Eller, Dousa menar att problemen i förorten löser sig bäst genom att göra Sverige mer likt USA. För i USA har man "stramare bidragssystem”, straffen där är mer "kännbara" och lönerna är  lägre. En moderat utopi. 

Problemet är bara att det i USA även finns långt mycket mer kriminalitet än i Sverige, fler mord per capita än i de svenska "no-go zonerna" och barnfattigdomen i USA är dubbelt så hög som i Sverige. 

En moderat utopi.

Läget är allvarligt i våra förorter. Men Benjamin Dousa:s förslag på lösningar är ett recept på mer klassklyftor, på ökad kriminalitet samt på en fördjupad konflikt mellan unga i förorten och staten. 


LÄS MER: Vi kan inte curla förortsgängen ut ur kriminaliteten Det som krävs är tydliga förväntningar på nedtrappning på både poliser och ungdomar, samtidigt som poliserna blir fler i antal. Läget är akut. Förändringarna måste komma nu.
Men för mig och för de som växte upp omkring mig i Husby på 00-talet var läget också akut. Som barn i ett område som Husby är framtidsutsikterna inte goda. Enbart för att du föds och växer upp där kommer du enligt statistiken att ha lägre betyg, ha svårare att få jobb och dö tidigare. Därför behöver vi akut få igenom reformer i utbildningssystemet, blandning av boendeformer, kraftfulla tag mot  rasism och satsningar mot mynidghetsförakt. Lika akut som polisiära insatser. Tänk om M kämpat lika hårt för förortsbornas rättigheter som för rätten att sätta unga i fängelse. Manuel Cortez Azero

Språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen och uppväxt i Husby