Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snuset räddar liv – lämna det i fred

Dödsfallen orsakade av svenskt snus kan rentav vara noll, om man ska tro en av de senaste studierna som publicerats i tidskriften the Lancet.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Christofer Fjellner är Europaparlamentariker för Moderaterna.
Foto: PRESSBILD

När regeringen har möjlighet att göra skillnad på riktigt blir det pinsamt tydligt att förbud och förmyndarmentalitet tillåts trumfa folkhälsan. 

I stället för skadlig symbolpolitik behöver vi ett förhållningssätt som bygger fakta och kunskap, skriver Christofer Fjellner (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har under många år följt och engagerat mig i svensk och europeisk tobakslagstiftning. Det är som alla vet ett kontroversiellt område och kanske är det därför som det är få som intresserar sig för det. Av samma anledning har den kommit att präglas av principlöshet och symbolpolitik. Men så kan vi inte ha det i en fråga som bokstavligt talat handlar om liv och död. I stället för regeringens skadliga symbolpolitik behöver vi ett seriöst förhållningssätt som bygger fakta och kunskap. Det är inte minst tydligt i frågan om regleringen av snus.


LÄS MER: Blås av det galna kriget mot snuset


Det finns förmodligen ingen regering som har talat så mycket om folkhälsan som den nuvarande och innan jul förväntas regeringen presentera ett förslag till ny tobakslag. Även om den folkhälsominister som beställde utredningen som ligger till grund för förslaget har klivit av sitt uppdrag vilar hans moralism fortfarande över tobakspolitiken. 

Kan få exponeringsförbud i butiker

Det finns en påfallande risk att snus behandlas på samma sätt som cigaretter och att det införs såväl neutrala tobaksförpackningar – enhetliga gröna förpackningar med förbud mot loggor, tillverkarens namn och skilda typsnitt - som exponeringsförbud i butik. När regeringen har möjlighet att göra skillnad på riktigt blir det pinsamt tydligt att förbud och paternalism tillåts trumfa folkhälsan som ledstjärnor i regeringens politik. Någon annan rimlig förklaring finns inte till att behandla snus på samma sätt som cigaretter.

Sverige har den lägsta frekvensen av tobaksrelaterad dödlighet i Europa och det beror inte på att svenskar använder mindre tobaksprodukter än andra, utan på att de flesta svenskar föredrar snus framför cigaretter.

I ett hälsoperspektiv är det så klart bäst att inte använda några tobaksprodukter alls. Men i jämförelse med cigaretter är snus 95–99 procent mindre farligt. Sverige har den lägsta frekvensen av tobaksrelaterad dödlighet i Europa och det beror inte på att svenskar använder mindre tobaksprodukter än andra, utan på att de flesta svenskar föredrar snus framför cigaretter. 

Snus fungerar helt enkelt som ett mindre farligt alternativ till cigaretter och är en stor anledning till att Sverige har EU:s lägsta andel rökare, runt fem procent. Siffror från EU-kommissionen gör gällande att 700 000 personer i EU dör av rökning varje år. Dödsfallen orsakade av svenskt snus kan rentav vara noll, i alla fall om man ska tro en av de senaste studierna om globala hälsorisker publicerad i den ansedda medicinska tidskriften the Lancet.

Om neutrala tobaksförpackningar och exponeringsförbud blir verklighet är det andra gången på kort tid som regeringen sviker det svenska snuset. Så sent som i somras valde regeringen att inte ta ställning till snusets fördel i samband med ett pågående fall i EU-domstolen om snus ska tillåtas i resten av EU. Detta trots att fallet är direkt avgörande för snusets framtid i EU och argumenten mot dagens exportförbud svaga. 

Motivet till förbudet - att EU inte tillåter nya tobaksprodukter - är knappast giltigt längre eftersom EU:s nya tobakslagstiftning tillåter nya produkter och e-cigaretter. Att överhuvudtaget hävda att snus är en ny tobaksprodukt är förstås nys när det har använts i Sverige sedan åtminstone 1800-talets början.

Regeringen använder EU som ursäkt för att inte behöva stå till svars för sin egen impopulära snuspolitik, skriver Christofer Fjellner.
Foto: ERLEND AAS/TT

Det håller inte att skylla på EU

Regeringen reglerar snuset på samma sätt som cigaretter och försöker skylla på EU genom att hävda att EU:s konkurrenslagstiftning kräver att tobaksprodukterna behandlas på samma sätt. Men det stämmer inte. EU saknar helt makt över nationella regler för snuset eftersom det inte är tillåtet i EU. Regeringen använder EU som ursäkt för att inte behöva stå till svars för sin egen impopulära politik.

Genom att jämställa det svenska snuset med den dödliga cigaretten visar regeringen att den inte förmår hantera tobakspolitiken på ett pragmatiskt sätt. Regeringens agerande hade kanske varit förståeligt om snuset var en lika stor eller större hälsorisk än cigaretter och andra tobaksprodukter. Men när det uppenbarligen inte är så beror regeringens politik på något annat. I slutändan verkar Socialdemokraterna sätta en kontraproduktiv politik byggd på förbud framför en politik som utgår från kunskap och som sätter människors hälsa främst. Det är ett generalfel.


Av Christofer Fjellner 

Europaparlamentariker (M)