Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snecker är den svenska förnekelsens gängledare

Linda Snecker (V), ledamot i justitieutskottet och rättspolitisk talesperson.
Foto: OLLE SPORRONG
Nils Littorin är partiledare för Malmölistan.
Foto: PRIVAT

Ordvalet ”klan” blir i vänsterns förvridna värld viktigare att angripa än de kriminella familjenätverk som sätter upp vägspärrar i svenska förorter.

Låt inte vänstern mörka ännu ett samhällsproblem, skriver Nils Littorin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När polisen Peter Springare uttryckte frustration över problemförnekelsen om vissa invandrargruppers höga kriminalitet blev han först omplacerad och sedan utköpt av Polismyndigheten. Tre år senare varnar samma myndighet för 40 invandrade kriminella klaner som fostrar sina barn i brottslighet. 

Men reaktionen från Vänsterpartiets Linda Snecker i justitieutskottet är densamma: Förnekelse. Ordet klan får enligt henne inte användas i samband med brott då det misstänkliggör invandrare. Ordvalet blir i vänsterns förvridna värld viktigare att angripa än de kriminella familjenätverk som sätter upp vägspärrar i svenska förorter.

Våldsmonopolet är brutet 

I Angered, hem för 50 000 personer i Sveriges andra stad, har staten förlorat våldsmonopolet. Den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby har i detalj beskrivit den kriminella klan som sedan länge tagit över vapenmakten och som har förgreningar till Tyskland och Turkiet. Hennes bok ”Familjen” kan rekommenderas som studiematerial för V:s riksdagsgrupp.

Peter Springare fick rätt, menar Nils Littorin.
Foto: PETTER KOUBEK/TT

I avsaknad av en stat som folk har tilltro till är klanen – den utvidgade släkten – i många kulturer den enda säkerheten. Att sätta likhetstecken mellan denna samhällsorganisation och kriminalitet är okunnig fördom. Att förneka att enskilda klaner i Sverige livnär sig på kriminalitet och terroriserar utsatta områden är lika omdömeslöst.

Vi måste prata om problemet

Först när man äntligen börjar prata om problemet, kan man göra något åt det. Tyvärr har rasistanklagelser och påståenden om att förorten stigmatiseras i det längsta förhindrat en öppen debatt. Även om det är liten andel av migranter som begår brott utmärker de sig i den totala brottsstatistiken. Detta måste vi kunna tala om och vidta åtgärder emot. 

Gangstrarnas Omerta motsvaras hos vänstern av en politisk tystnadskultur och Snecker är dess gängledare.

De boende har tröttnat på daltandet

Hade politikerna istället lyssnat på fotbollstränaren i Göteborgs förort, imamen i Rosengård eller boende i Rinkeby så hade verkningsfulla lösningar serverats: utvisa kriminella migranter, strängare straff och hårdare tag från polisen. De som bor i utsatta områden och får sina bilar brända har för länge sedan tröttnat på samhällets daltande med kriminella. Vänsterns universallösning med satsningar på bostäder, skola och arbeten är som att behandla en akut hjärtinfarkt med motionsråd. Kriminella klaner har gått förlorade för den typen av primär prevention. Mot dem måste det till hårdare bud än vad polisen hittills har levererat.

Varför misslyckas rättsväsendet?

Debatten borde handla om varför rättsväsendet trots ökade resurser misslyckas med sitt uppdrag att sätta dem i fängelse. Från såväl Polisförbundet som professor Leif GW Persson hörs en brutal kritik mot polisens organisation. Ta fasta på denna kritik, på förortens röster och på kunskapen om klansamhällen. Låt inte vänstern mörka ännu ett samhällsproblem.


Av Nils Littorin

Partiledare för Malmölistan

Fd styrelsemedlem i Kommunistiska partiet

Se debatten mellan Hanif Bali och Linda Snecker: 

LÄS MER: Linda Snecker: Slopa RUT-avdragen och stoppa gängvåldet

0