Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart sitter ingen säker – ge folket basinkomst

Inget kommer att bli sig likt efter den kris som nu sveper över världen, skriver Nike Markelius.Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN
Nike Markelius är musiker, kompositör och musikproducent.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Mängder av människor som tidigare suttit ganska säkert kan bli arbetslösa, bostadslösa och utfattiga i coronakrisen. Hemlöshet, tiggeri och utslagning kan öka drastiskt.

Att införa basinkomst är den mest hållbara och rättvisa lösningen, skriver musikern Nike Markelius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ingenting kommer att bli sig likt efter den kris som världen genomgår just nu. Vi kommer alla att uppleva ett före och ett efter. Det framstår dock tydligt ett klart ljus i mörkret, en rimlig lösning på den akuta ekonomiska krisen – som redan är på väg att sparka undan såväl benen som värdigheten hos miljontals människor – vore en villkorslös basinkomst till alla. Det skulle lösa många nygamla problem, och innebära en stor lättnad både för den enskilda individen och för ansvariga makthavare.

Basinkomst är ingen ny idé som trillar ner i huvudet på oss nu när vi ser det omöjliga i att regeringens krispaket till företagen ska kunna rädda alla inom näringsliv, kulturliv, resebransch med flera krisdrabbade yrkesområden. Det är en briljant, modern och human reform som ekonomer, politiker och andra i flera år redan räknat på, och som skulle kunna komma för att stanna, och införas som en självklar, helt rimlig och innovativ del i samhällsekonomin, samhällsstrukturen och därmed också påverka våra allmänt mänskliga relationer positivt. 

Det kommer fler kriser efter corona

Nu med coronakrisen i fokus är tiden inne att lyfta frågan om basinkomst igen, högt över huvudet på skeptikerna. Reformen skulle innebära att vi står rustade för många olika slags kriser som sannolikt kommer att uppstå framöver, till följd av hur bristfälligt mänskligheten hanterar klimatkrisen, flyktingkrisen och växande försörjningsproblem.

Den rådande utvecklingen vi ser i de flesta människors arbetsliv som konsekvens av coronakrisen, och de åtgärder som de flesta samhällsfunktioner och företag tvingas vidta, visar med all önskvärd tydlighet hur olika detta drabbar människor. 

Basinkomst utjämnar klasskillnader och gynnar minskad konsumtion, vilket i sin tur är en ren nödvändighet för planetens överlevnad.

Virusspridningen slår hårt mot de allra flesta yrkesgrupper, men som så ofta i kristider så är det de mest utsatta medborgarna, de marginaliserade, lågavlönade och prekariatet som drabbas värst. Alla utan besparingar, utan privata skyddsnät, utan stora sociala och strategiska nätverk, står handfallna inför den verklighet som hotar. Inte bara av tillfälligt inkomstbortfall och därmed oro att inte kunna betala hyran och räkningar i närtid. Tryggheten på sikt hotas också, då konsekvenserna av att allt stängs ner för de allra flesta kommer att bli allvarliga.

Fattigdom hotar 

Då konkursade företag, varsel om uppsägningar, tomma bankkonton, privata skulder, förlorade uppdrag, nödsålda kapitalvaror, sommarstugor och arbetsverktyg, försätter människor i en närmast mardrömslik ovärdig och svårlöslig situation. Det skulle kunna innebära att mängder av människor som tidigare suttit ganska säkert, blir både arbetslösa, bostadslösa och utfattiga. Hemlöshet, tiggeri och utslagning skulle kunna öka drastiskt med alla ytterligare konsekvenser som följer på det. 

Ingen vet hur eller när detta slutar, eller när nya pandemier och naturkatastrofer visar sig i spåren av människans framfart över planeten. Våra fula avtryck förgiftar jorden, skändar djuren och vanhelgar förtroendet som gavs oss i tidernas begynnelse, och vi kan inte vänta oss annat än att naturen fortsätter reagera med kraft. 

Basinkomst bra för planeten

För att alla människor ska ha tillgång till en stabil och trygg ekonomi, i såväl med- som motgång, tycks basinkomst vara den mest hållbara och rättvisa lösningen. Även på lång sikt. Det utjämnar klasskillnader och gynnar minskad konsumtion, vilket i sin tur är en ren nödvändighet för planetens överlevnad. 

De rika sitter redan på sina tillflyktsorter med bunkrade förråd av förnödenheter och håller sig undan smitthärdarna. Medan prekariatet och arbetarklassen sitter kvar på tunnelbanan och jobbar i vården. Varken skulden till moder jord eller solidariteten till behövande medmänniskor går att köpa eller fly sig fri från. Den här krisen kan i bästa fall bidra till att vi får en ny syn på och ödmjukhet inför varandra och vår plats på jorden. Och då är basinkomst en reform i tiden att välkomna med öppna armar.

 

Av Nike Markelius

Musiker, kompositör, musikproducent och skribent 

LÄS ARTIKELN SOM KINA FÖRDÖMER: Kina borde be världen om ursäkt för corona

Virusexperten Johan Gieseckes hoppfulla svar om corona: