Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kryllar det av kliniker som gör skillnad på barn och barn

Regionen ska inte sluta avtal med ett sådant sjukhus. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vård ska bedrivas på lika villkor, skriver John Lapidus.
Foto: Shutterstock
John Lapidus, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg.
Foto: Agneta Muregård

Det är ett lagbrott som Barnsjukhuset Martinas vd och fyra verksamhetschefer argumenterar för. 

Det är upp till politikerna att stävja detta innan vi har hela landet fullt av kliniker som gör skillnad på barn och barn, skriver forskaren John Lapidus i sin slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Inte fyra bröllop och en begravning. Men väl fyra verksamhetschefer (Pär Ansved, Kajsa Bergman, Emma Noresson och Katarina Stenberg) och en vd (Claude Kollin) som lika tragikomiskt besvarar min artikel om hur barnsjukhuset Martina sorterar ettåringar efter socioekonomisk status. 

Det är bland det märkligaste jag läst. Jag påstås brista i faktakontroll men vd:n och verksamhetscheferna bekräftar de enda fakta jag presenterar i min artikel. Nämligen att barn måste ha medlemskap (16 188 kronor per år) för att få tillträde till en akutmottagning på ett sjukhus som har avtal med region Stockholm.  

Strider mot lagen

Regionen ska inte sluta avtal med ett sådant sjukhus. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vård ska bedrivas på lika villkor, och regionen måste därför säga upp alla avtal med barnsjukhuset Martina. 

Alternativt måste barnsjukhuset, omedelbart, stänga ner sin akutmottagning för särskilt priviligierade barn eller också öppna upp den för alla barn.

Att en vd försvarar sig må vara hänt. Men att fyra verksamhetschefer (två barnläkare, en psykolog och en sjuksköterska) inte ser några problem med att offentligt finansierade vårdgivare stänger ute barn till mindre bemedlade föräldrar är mycket förvånande. 

Det är ett lagbrott som vd:n och verksamhetscheferna argumenterar för. Det är upp till politikerna att stävja detta innan vi har hela landet fullt av kliniker som, likt barnsjukhuset Martina, gör skillnad på barn och barn. 


Av John Lapidus

Forskare ekonomisk historia

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet