Camilla Andersson Sparring Foto: privatCamilla Andersson Sparring Foto: privat
Camilla Andersson Sparring Foto: privat
Johan Skarhagen Foto: privatJohan Skarhagen Foto: privat
Johan Skarhagen Foto: privat
Jimmy Geller Foto: privatJimmy Geller Foto: privat
Jimmy Geller Foto: privat
Christian Andersson Foto: PrivatChristian Andersson Foto: Privat
Christian Andersson Foto: Privat

Snart kan Sverige stå utan brandmän

Publicerad

Men vi börjar få nog. Vi känner oss oönskade och förbannade om vartannat, skriver deltidsbrandmän från hela landet.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Livet som deltidsbrandman är speciellt, det är nästan en livsstil. Skulle du själv, till en låg ersättning, acceptera att släppa allt för att hasta i väg på larm? Skulle du acceptera att dra i väg klockan fyra en onsdagsnatt eller mitt under fredagsmyset med barnen? Skulle du acceptera att missa att fira midsommar, jul och nyår med släkt och vänner? Skulle du acceptera att sätta ditt liv framför andras, dag efter dag, år efter år? Skulle du acceptera de påfrestningar på psyket som det innebär att bevittna och gå rakt in i katastrofscener och familjetrauman?

Det gör vi. Vi är en del av samhällets trygghet och ryggrad. Vi bidrar, tillsammans med många andra viktiga funktioner, till att samhället kan fungera och leverera.

Men det fullkomligen kokar i Räddningstjänstsverige. I Grängesberg har hela stationen sagt upp sig, i Lilla Edet har 15 av 17 deltidsbrandmän sagt upp sig, i Stockholm hotar två hela stationer nu att göra detsamma. Och detta är bara början. Det är drastiskt det som sker, och någon lösning finns tyvärr inte i sikte.

 

LÄS MER: Kräver hårdare straff för våld mot blåljuspersonal

 

Deltidbrandmännen har länge fört en kamp för bättre villkor. Det är svårt att rekrytera personal, de låga ersättningarna är en av anledningarna till detta. Men det avtal som nu förhandlats fram är ett dråpslag och hotar hela kåren av deltidsbrandmän. Det nya försämrade avtalet kommer i stället ge oss lönesänkningar med flera tusen i månaden.

Försämringarna går över hela linjen, från bil- till semesterersättningar. Arbetsgivarorganisationen SKL och Pacta har tillsammans med Kommunal och Vision gjort ett undermåligt arbete.

Det brinner i knutarna. Den första maj då det nya avtalet börjar gälla riskerar vi stå utan deltidsbrandmän i hela landet.

Men redan nu är läget akut. Snart är det jul. Det är härliga familjehelger för många. Jultrafiken är dock sällan mysig - olycksstatistiken är hög efter vägarna under storhelgerna. När olyckan är framme ringer du 112, då är det mest troligt att en av oss från deltidsstyrkorna dyker upp och klipper ut dig, eller släcker elden om det brinner. Vi gör allt i vår makt för att rädda dig när om dina tända adventsljus brinner ner och den torra mossan tar eld och sprider sig i huset. Vi - det vill säga några av de 10 000 deltidsbrandmän som finns i Sverige.

 

LÄS MER: Allt fler poliser säger upp sig

 

Vi finns över hela Sverige, framför allt är vi viktiga mellan de stora städerna, som i högre grad har heltidsanställda brandmän i sin styrka. De är 5000, vi är 10000. Tillsammans ser vi till att säkra hela Sverige. Vi brinner för att skydda människor och rädda liv. Vi offrar mycket av vår tid till detta, och våra familjer betalar också de i tid och oro. Men vi börjar få nog. Vi känner oss oönskade, ledsna och förbannade om vart annat. Får vi inte vettiga villkor för våra livräddande insatser slutar vi.

 

Camilla Andersson Sparring, mamma, landsbygdsbo och grundare av Rör inte våra deltidsbrandmän
 Christian Andersson, Deltidsbrandman Karlstadsregionen och distriktsombudsman Brandmännens Riksförbund Värmland/Dalarna/Gävleborg
 Jonas Skarhagen, Styrkeledare Lenhovda, Räddningstjänsten Östra Kronoberg
 Mikael Jonsson , Brandförman och stationschef Junsele, Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen
 Martin Håsaether, Station Söråker, Räddningstjänsten Medelpad
 Jimmy Geller, Brandman och styrkeledare, Station Simrishamn
 Åke Persson, Deltidsbrandman Falköping/Tidaholm, Avdelning Floby
 Johannes Johansson, Brandman Norra Älvsborgs räddningsförbud, Station Sjuntorp
 Simon Bergqvist, Brandman, Station Fredriksberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag