Livet som deltidsbrandman är speciellt, det är nästan en livsstil. Skulle du själv, till en låg ersättning, acceptera att släppa allt för att hasta i väg på larm? Skulle du acceptera att dra i väg klockan fyra en onsdagsnatt eller mitt under fredagsmyset med barnen? Skulle du acceptera att missa att fira midsommar, jul och nyår med släkt och vänner? Skulle du acceptera att sätta ditt liv framför andras, dag efter dag, år efter år? Skulle du acceptera de påfrestningar på psyket som det innebär att bevittna och gå rakt in i katastrofscener och familjetrauman?
Det gör vi. Vi är en del av samhällets trygghet och ryggrad. Vi bidrar, tillsammans med många andra viktiga funktioner, till att samhället kan fungera och leverera.
Men det fullkomligen kokar i Räddningstjänstsverige. I Grängesberg har hela stationen sagt upp sig, i Lilla Edet har 15 av 17 deltidsbrandmän sagt upp sig, i Stockholm hotar två hela stationer nu att göra detsamma. Och detta är bara början. Det är drastiskt det som sker, och någon lösning finns tyvärr inte i sikte.
LÄS MER: Kräver hårdare straff för våld mot blåljuspersonal
Deltidbrandmännen har länge fört en kamp för bättre villkor. Det är svårt att rekrytera personal, de låga ersättningarna är en av anledningarna till detta. Men det avtal som nu förhandlats fram är ett dråpslag och hotar hela kåren av deltidsbrandmän. Det nya försämrade avtalet kommer i stället ge oss lönesänkningar med flera tusen i månaden.
Försämringarna går över hela linjen, från bil- till semesterersättningar. Arbetsgivarorganisationen SKL och Pacta har tillsammans med Kommunal och Vision gjort ett undermåligt arbete.
Det brinner i knutarna. Den första maj då det nya avtalet börjar gälla riskerar vi stå utan deltidsbrandmän i hela landet.
Men redan nu är läget akut. Snart är det jul. Det är härliga familjehelger för många. Jultrafiken är dock sällan mysig - olycksstatistiken är hög efter vägarna under storhelgerna. När olyckan är framme ringer du 112, då är det mest troligt att en av oss från deltidsstyrkorna dyker upp och klipper ut dig, eller släcker elden om det brinner. Vi gör allt i vår makt för att rädda dig när om dina tända adventsljus brinner ner och den torra mossan tar eld och sprider sig i huset. Vi - det vill säga några av de 10 000 deltidsbrandmän som finns i Sverige.
LÄS MER: Allt fler poliser säger upp sig
Vi finns över hela Sverige, framför allt är vi viktiga mellan de stora städerna, som i högre grad har heltidsanställda brandmän i sin styrka. De är 5000, vi är 10000. Tillsammans ser vi till att säkra hela Sverige. Vi brinner för att skydda människor och rädda liv. Vi offrar mycket av vår tid till detta, och våra familjer betalar också de i tid och oro. Men vi börjar få nog. Vi känner oss oönskade, ledsna och förbannade om vart annat. Får vi inte vettiga villkor för våra livräddande insatser slutar vi.
Camilla Andersson Sparring, mamma, landsbygdsbo och grundare av Rör inte våra deltidsbrandmän
Christian Andersson, Deltidsbrandman Karlstadsregionen och distriktsombudsman Brandmännens Riksförbund Värmland/Dalarna/Gävleborg
Jonas Skarhagen, Styrkeledare Lenhovda, Räddningstjänsten Östra Kronoberg
Mikael Jonsson , Brandförman och stationschef Junsele, Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen
Martin Håsaether, Station Söråker, Räddningstjänsten Medelpad
Jimmy Geller, Brandman och styrkeledare, Station Simrishamn
Åke Persson, Deltidsbrandman Falköping/Tidaholm, Avdelning Floby
Johannes Johansson, Brandman Norra Älvsborgs räddningsförbud, Station Sjuntorp
Simon Bergqvist, Brandman, Station Fredriksberg