Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart finns det ingen återvändo för vården

Den privata välfärdsindustrin stöper om vårdsystemet och det blir svårt att stoppa när allt fler aktörer dras med i utvecklingen, skriver John Lapidus.
John Lapidus, forskare ekonomisk historia.

Den ojämlika sjukvården blir svårare att dyrka upp för varje dag som går. Från att ha varit den svenska modellens försvarare blir facken dess dödgrävare. 

Vill TCO verkligen medverka till detta? skriver forskaren John Lapidus.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I november avslöjade jag att Löf (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag) tänkte teckna privat sjukvårdsförsäkring åt sina anställda. Det skulle ha inneburit att dessa offentliga vårdgranskare fått exklusivt tillträde till Camilla Läckbergs nya privatklinik Hedda Care, som endast välkomnar de patienter som kan betala via försäkring eller ur egen ficka. Det skulle ha inneburit att Löfs anställda fått förtur till en rad kliniker i vårt nya, USA-influerade sjukvårdssystem, där vårdgivare behandlar olika grupper på olika villkor i strid med Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård på lika villkor.  

Mitt avslöjande uppmärksammades av TT och fick stor spridning. Många var kritiska till Löf:s agerande och nu har Löf ångrat sig. ”Vi har tagit ett policybeslut att vi inte ska erbjuda den typen av försäkringslösningar för våra anställda”, säger styrelseordförande Jerker Swanstein till Dagens Medicin.

TCO:s dubbelspel

För den som värnar gemensam vård och rådande lagstiftning är det ett bra policybeslut. För den som värnar en annan modell, där sjukvård är en plånboksfråga, är det ett dåligt policybeslut. 

Samtidigt finns de som inte har någon policy alls. I allmänna ordalag säger de sig värna den svenska modellen men låter utvecklingen mot en annan modell ha sin gilla gång.   

Ett typexempel är TCO. Flera av dess förbund – Unionen, Forena, Lärarförbundet, Polisförbundet, Finansförbundet – erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar och tar på så sätt ställning för den nya, ojämlika modellen. Förbundens erbjudanden innebär att deras medlemmar går före alla andra i vårdkön, till och med de journalister, sjuksköterskor och skådespelare som tillhör samma TCO som de själva.  

Ett sätt att skaffa nya medlemmar

På central TCO-nivå vill man inte kännas vid att de egna förbunden raserar den svenska sjukvårdsmodellen. Frågan om TCO:s icke-agerande är större än man kan tro. När presidenterna Roosevelt och Truman försökte driva igenom ett skattefinansierat sjukvårdssystem i USA på 1930- och 40-talen, fick de facken emot sig. Fackens motvilja berodde på att de hade lagt mycket tid och pengar på att förhandla fram privata lösningar, och för en del förbund blev det också ett sätt att skaffa nya medlemmar. 

Frågan om den ojämlika vården är den svenska välfärdsmodellens klimatfråga. Samma förnekare och samma anti-intellektuella floskler.

Fackens agerande låste fast USA i en ojämlik sjukvårdsmodell. När Bernie Sanders i dag propagerar för vård som mänsklig rättighet gör han sig ovän med många fackförbund, ja, han blir rentav utbuad på en del ställen. Samtidigt reser motkandidaten Joe Biden runt och varnar för galna idéer om vård på lika villkor.

På samma sätt håller de svenska facken på att låsa fast Sverige vid en ojämlik sjukvårdsmodell som blir svårare att dyrka upp för varje dag som går. Från att ha varit den svenska modellens försvarare blir facken dess dödgrävare. Från att ha varit skeptiska till den privata välfärdsindustrin blir facken dess främsta allierade.

Snart är det för sent att stoppa

Frågan om den ojämlika vården är den svenska välfärdsmodellens klimatfråga. Samma förnekare och samma anti-intellektuella floskler, i det här fallet att raserandet av den gemensamma vården är det bästa som kan hända den gemensamma vården. Vi är snart framme vid en point of no return. Den privata välfärdsindustrin stöper om systemet och det blir svårt att stoppa när allt fler aktörer dras med i utvecklingen.

Vi är ett land som blir rikare och rikare för varje år. Vi är ett land som kan skapa högkvalitativ vård på lika villkor men som väljer att förstöra den svenska välfärdsmodellen. Vill TCO verkligen medverka till detta?


Av John Lapidus

Forskare ekonomisk historia

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet