Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snälla Reinfeldt, hjälp mig att förstå varför

Moa Hansback.
Foto: Ulf Palm

Hej Fredrik Reinfeldt - varför är lagen hårdare mot någon som dödar en farlig varg än någon som dödar en 12-årig flicka, undrar Moa Hansback.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej statsminister Fredrik Reinfeldt.


Tisdagen den 21 augusti förra sommaren förändrades allt i mitt liv. Min kusin och bästa vän Emma Karlsson, 11, kördes ihjäl av en 21-årig kille. Hon gick på trottoaren utanför Lillhärdals kyrka en fin sommareftermiddag när crossmotorcykeln träffade henne bakifrån i en så hög fart att hon dog direkt av skadorna. 21-åringen hade inte körkort för motorcykel och fordonet var oregistrerat.

Emma kände till killen som körde ihjäl henne. Han hade bland annat kört runt på skolgården med bil och skrämt barnen genom att köra rakt mot dem och tvärnita i sista stund. Emma ringde till sin mamma och berättade att hon och hennes kompisar var rädda. Emma varnade också andra mammor och pappor när han körde omkring så att de skulle hämta sina barn.

Vi fick vänta i 15 månader innan det blev en rättegång. Under tiden gick killen fri, åkte på semester och körde först runt i Lillhärdal utan körkort. Sedan fick han körkort trots dödsolyckan.

Jag skrev till dig i mars för att berätta om den värsta dagen i mitt liv och att jag inte förstår hur lagen fungerar, men du svarade inte. Istället skrev din assistent att det inte kan bli ett straff innan det blivit en rättegång. Nu skriver jag igen för att berätta vad som hänt.

Rättegången mot killen pågick i sex dagar: Tre dagar för olyckan med Emma och tre dagar för allt annat han gjort. Han åtalades för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, misshandel, grov stöld, olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel med mera.

Nyss kom domen. Han fick 60 timmars samhällstjänst för den olovliga körningen och de andra brotten, men ingenting extra för Emmas död.

Hur kan man komma undan så lätt när man tagit en annan människas liv? Hur? Varje dag står det i tidningen att någon blivit mördad, knivhuggen, våldtagen, misshandlad eller rånad.  Kommer de också undan med att jobba några timmar om dagen?

Det är för milda straff i Sverige för brottslingar som skadar och dödar andra människor. Hade det varit tjuvjakt på varg hade det blivit fängelsestraff direkt.

Det är vi i Emmas familj och hennes vänner som får det hårdaste straffet. Inget kommer någonsin bli som det ska för oss igen.

Jag kommer aldrig glömma dagen när Emma kördes ihjäl där på trottoaren. Sommarlovet hade precis tagit slut och jag hade gått i skolan två dagar. Pappa ringde mig när jag satt i bussen. Jag trodde att hon kanske hade brutit armen eller ett ben. Sedan kom pappa hem och berättade att hon inte klarade sig. Allt föll samman och jag grät så mycket. Sedan åkte vi till farmor, bilresan upp dit kändes så himla lång. Jag skakade och grät. När jag kom upp så satt alla tysta och grät och kramades. Saknaden efter min bästa vän känns lika svår i dag.

Emma och mina andra kusiner har varit som mina syskon. Varje vinter lekte vi i snön, åkte pulka, tolkade bakom skotern och hittade på olika egna lekar. På somrarna brukade vi cykla, fiska och bada i älven.

Julen brukade vara en av de bästa dagarna på hela året. Hela familjen samlades för att ha det mysigt tillsammans, äta julmat, öppna paket och ha det roligt! Nu vill jag inte ens fira jul eftersom det känns så tomt utan Emma vid julbordet och i soffan vid julgranen.

Tänk dig in i vår och alla andra familjers situation som råkar ut för det här. Meningen med straff tycker jag är att man ska lära människor vad som är rätt och fel. Men hur ska alla i Sverige lära sig att det är fel att skada andra människor om de inte får ett riktigt straff?

Mannen som körde på henne sa att han körde 35 kilometer i timmen och 15 till 20 kilometer i timmen vid kollisionsögonblicket. Det är omöjligt. Alla vittnen sa att det handlade om hastigheter mellan 80 och 100. Hade han kört så sakta som han påstår hade Emma aldrig dött. Man krossar inte hela huvudet i den hastigheten.

Innan olyckan hände så ville jag bli billackerare. Men nu efter olyckan så vill jag antingen bli polis eller så ska jag bli politiker och försöka ändra lagarna i Sverige. Emma är värd tusen gånger bättre än det här.

Hur kan lagen vara så konstig så att om man dödar en människa går man fri med samhällstjänst men dödar man en farlig varg så blir det fängelse?


Fredrik Reinfeldt, jag hoppas att du läser mitt brev och svarar denna gång.


Hoppas du får en bra jul!


Moa Hansback, 15, är studerande och Emma Karlssons kusin.