Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småföretagarna har också rätt till trygghet

Annie Lööf skriver att alliansens förslag innebär att egenföretagare, till exempel den som driver ett kafé, i större utsträckning ska likställas med arbetstagare i sjukförsäkrings­systemet.
Foto: Tomas Leprince

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att ha ekonomisk trygghet när vi blir sjuka, får barn eller är arbetslösa utgör en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Oavsett om man jobbar som förskollärare, ingenjör eller polis så har man tidvis behov av effektiva och välfungerande trygghets­system.

Det är inte underligt att social­försäkringarna ofta står i centrum för den politiska debatten.

Desto konstigare är det då att en stor och viktig grupp ofta glöms bort när vi talar om utformningen av sjukförsäkringen och tillgången till föräldrapenningen. Svenska företagare bidrar årligen med betydande summor till socialförsäkringarna, men har ofta svårt att ta del av trygghetssystemen. Små företagare som dagmammor, sko­makare och florister har självfallet samma behov som alla andra när de blir sjuka eller får barn.

Mer företagsanpassade trygghets system är både en rättvisefråga och närings politisk fråga.

Vår tillväxt och välfärd bygger på att fler vill starta och driva företag i Sverige. Forskning visar att utformningen av socialförsäkringsskyddet för företagare i hög grad påverkar benägenheten att starta eget. Detta gäller i synnerhet för kvinnor som nyttjar socialförsäkrings­systemen i större utsträckning än män. Genom att erbjuda företagare an­passade trygghetslösningar bidrar vi till att stimulera viljan till entreprenör­skap.

Alliansregeringen har länge jobbat för att stärka företagarnas möjligheter att tillgodogöra sig socialförsäkringarna. Tidigare har vi bland annat skapat tydligare regler för hur den sjukpenning­grundande inkomsten ska beräknas, ökat tryggheten i företagarnas arbetslöshetsförsäkring och infört ett högkostnadsskydd för sjuklönekostnader.

I höstbudgeten tar vi ytterligare steg för att företagsanpassa trygghetssystemen.

I dag får egenföretagare själva välja hur många karensdagar de ska ha innan de får ersättning när de blir sjuka. Ju fler karensdagar man väljer desto lägre blir egen­avgiften. Valmöjligheten är dock starkt begränsad med sju dagar som kortaste möjliga karenstid. För vissa kan det vara en ganska stor ekonomisk påfrestning att inte få någon ersättning under den första sjukdomsveckan. Många har därför efterfrågat större flexibilitet och möjlighet att kunna välja färre karensdagar.

Från årsskiftet gör vi det nu  möjligt, för dem som vill, att välja endast en karensdag i utbyte mot lite högre egenavgift. Förslaget innebär att egenföretagare i större utsträckning än tidigare likställs med arbetstagare i sjukförsäkrings systemet.

Vi avser också, tidigast 2014, införa en graviditetspenning för egen­företagare vid risker i arbetsmiljön. I dag finns graviditetspenning för företagare som utför tungt och fysiskt påfrestande arbete, men inte för arbete som innehåller risker i arbetsmiljön. Det kan exempel­vis handla om exponering av kemikalier eller luftför­oreningar. Självfallet bör barn till egenföretagare få samma samhälleliga skydd från skadliga ämnen som barn till anställda.

Min målsättning är att Sverige ska ha ett företagsklimat i absolut världsklass. För att möta den demografiska utmaningen och den globala konkurrensen behöver det bli lika naturligt att starta företag som att bli anställd. Då gäller det att arbeta på många fronter med såväl kostnadssänkningar, regel­förenklingar, kompetensförsörjning, infrastruktur som socialförsäkringar.


Av: Annie Lööf, näringsminister och partiledare för Centerpartiet