Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Små kommuner lyckas bra – trots flyktingkrisen

Professor Mats Hammarstedt menar att flyktingarna blir en kostnad för kommunerna under flera år framöver.
Therese Lindström är programchef för migration och integration på tankesmedjan Fores.
Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet.
Foto: KARL AXELSSON

Mats Hammarstedts ensidiga utpekande av mindre kommuner på landsbygden som ”flyktingkrisens förlorare” förtjänar att modereras.

Vår studie visar en annan bild, skriver professor Karl Wennberg och Therese Lindström, Fores.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I artikeln ”De små kommunerna är flyktingkrisens förlorare” skriver professor Mats Hammarstedt helt korrekt att när tidsperioden då staten ersätter många flyktinginvandrares bosättningskommuner snart går ut ökar kommunernas kostnad för de flyktingar som ännu ej etablerat sig på arbetsmarknaden. Hammarstedts ensidiga utpekande av mindre kommuner på landsbygden som ”förlorare” förtjänar dock att modereras.

Om man undersöker arbetslöshetsnivåerna i Sverige är det förvisso så att större kommuner med regionala centrum eller storstäder har lägre arbetslöshet och ofta uppvisar högre förvärvsfrekvens bland utrikesfödda. Bakom sådana medelvärden döljer sig dock en avsevärd heterogenitet.

Glesbygdskommuner på rätt spår

I vår kommande studie har vi brutit ned statistiken på kommun-, områdes- och individnivå. Studien släpps efter sommaren och visar att många mindre kommuner lyckas bra med integrationen. Flera glesbygdskommuner i Småland, Norrland och annorstädes går emot den gängse bilden av landsbygden som förlorare. 

En av de viktigaste faktorerna för att få ett första jobb är avslutad gymnasieexamen. Andra faktorer som vi har identifierat är tidig språkträning, kombinerat med arbetsplatsförlagd SFI. Utbildning och språkkunskaper utgör ’körkortet’ på arbetsmarknaden, här spelar näringslivet och civilsamhället viktiga roller.

Likt Hammarstedt håller vi med om att statlig finansiering behövs för integrationsåtgärder. Samtidigt är lösningarna, utöver det allmänna konjunkturläget, främst lokala till sin natur. 

Av Karl Wennberg

Professor i företagsekonomi, Linköpings universitet

Therese Lindström

Programchef migration och integration, Fores