Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SLUTREPLIK: "Roy Andersson bevisar desinformationens effektivitet"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Bäste Roy Andersson, jag läste din artikel om aids uppkomst med stort intresse i måndagens Expressen. Trots att snart 30 år har gått sedan Stasi och KGB lanserade myten om att aids skulle vara en amerikansk laboratorieprodukt, så håller du envist fast vid densamma. Du låter dig inte heller påverkas av att myten sedan länge dementerats av före detta Stasiofficerare och självaste sovjetpresidenten Gorbatjov. I stället fortsätter Du att marknadsföra myten i ett utbildningspaket för skolorna. Du gör det lätt för dig genom att förklara bristen på bevis med att allt ju är "hemligstämplat".

Dessutom följer du än i dag Stasis operativa upplägg; I och med att USA bedrev virusforskning för militära ändamål, så måste USA även har framställt aids. För att stärka din tes angriper du professorn och epidemiologen Margareta Böttiger. Du anser att hon är "djupt ohederlig" för att inte ha köpt Din tes. Detsamma gäller för Socialstyrelsen och andra som inte delar din uppfattning. Det gläder mig dock att du denna gång inte bara stödjer dig på Stasis gamla redskap, professor Jacob Segal, utan även forskaren Salvador Luria. Men inte heller denne bevisar ju att aids verkligen är en laboratorieprodukt. Oaktat detta är Din film "Någonting har hänt" värdefull. Den visar hur effektiv desinformation kan vara. Likaså att den är omöjlig att stoppa, när den väl kommit i omlopp.


Christoph Andersson

Författare och journalist