SLUTREPLIK: "Roy Andersson bevisar desinformationens effektivitet"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Bäste Roy Andersson, jag läste din artikel om aids uppkomst med stort intresse i måndagens Expressen. Trots att snart 30 år har gått sedan Stasi och KGB lanserade myten om att aids skulle vara en amerikansk laboratorieprodukt, så håller du envist fast vid densamma. Du låter dig inte heller påverkas av att myten sedan länge dementerats av före detta Stasiofficerare och självaste sovjetpresidenten Gorbatjov. I stället fortsätter Du att marknadsföra myten i ett utbildningspaket för skolorna. Du gör det lätt för dig genom att förklara bristen på bevis med att allt ju är "hemligstämplat".

Dessutom följer du än i dag Stasis operativa upplägg; I och med att USA bedrev virusforskning för militära ändamål, så måste USA även har framställt aids. För att stärka din tes angriper du professorn och epidemiologen Margareta Böttiger. Du anser att hon är "djupt ohederlig" för att inte ha köpt Din tes. Detsamma gäller för Socialstyrelsen och andra som inte delar din uppfattning. Det gläder mig dock att du denna gång inte bara stödjer dig på Stasis gamla redskap, professor Jacob Segal, utan även forskaren Salvador Luria. Men inte heller denne bevisar ju att aids verkligen är en laboratorieprodukt. Oaktat detta är Din film "Någonting har hänt" värdefull. Den visar hur effektiv desinformation kan vara. Likaså att den är omöjlig att stoppa, när den väl kommit i omlopp.

 

Christoph Andersson

Författare och journalist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag