Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta vända Fadimes medsystrar ryggen

Devin RexvidFoto: Privat
Fadime SahindalFoto: Marcus Engström

Staten sviker när den ger vigselrätt och bidrag till trossamfund enligt vilkas tro 9-åriga flickor är giftasmogna och kan vigas, skriver Devin Rexvid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Devin Rexvid

Projektledare "STOPP" på uppdrag av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Drygt två månader innan Fadime Sahindal mördades av sin far, höll hon ett tal i riksdagen. Hon avslutade talet med en uppmaning om att samhället inte ska vända hennes medsystrar ryggen. Nu, 15 år efter mordet på Fadime är det läge att titta på hur staten förvaltat hennes uppmaning. Staten visar dubbla ansikten i frågan om hedersvåld, som i sin tur berör frågor om jämställdhet, sekularism, religionsfrihet, integration och segregation.

Staten har å ena sidan inte vänt Fadimes medsystrar ryggen då den satsat medel på skyddade boenden, utbildningsinsatser riktade till berörda yrkesgrupper, samt stärkt skyddet mot barn- och tvångsäktenskap. Då den inrättat ett nationellt kompetensteam med ansvar för hedersfrågor. Då den tagit fram handlingsplaner mot hedersvåld. Men detta är statens ena ansikte.

 

LÄS MER: Kalla "hedersmord" för vad det faktiskt är

 

Staten sviker å andra sidan Fadimes medsystrar när den blundar för de drygt 130 kända fallen av gifta asylsökande barn, varav en del så unga som 13 år som fött egna barn, då de inte omfattas av lagen mot barnäktenskap. Staten sviker när den ger vigselrätt och föreningsbidrag till vissa trossamfund enligt vilkas tro 9-åriga flickor är giftasmogna och kan vigas.

Staten sviker Fadimes medsystrar när den saknar rutiner och politisk vilja för att hjälpa hem flickor som förts ut ur landet för att könsstympas eller giftas bort men skyndsamt vill hjälpa hem en IS-avhoppare och är beredd att bistå honom med bostad och kurativ vård. Staten sviker de flickor som satsar på studier och jobbar hårt för att bygga upp en framtid i Sverige men förs ut ur landet mot sin vilja, samtidigt som staten ger gräddfil till unga män som av egen vilja packat ned sin väska och åkt ned till Syrien för att våldta småflickor, massakrera icke-muslimer och vantrogna muslimer.

Staten sviker Fadimes medsystrar när den å ena sidan inför pappamånader, å andra sidan ger skadestånd till en man som skakar på huvudet när en kvinnlig myndighetsperson vill skaka hand med honom.

 

LÄS MER: I förorten växer männens diktatur

 

Staten sviker när den förklarar stat och religion som åtskilda samt religiös tro som en privat angelägenhet, men ger skadestånd till muslimska tandläkarstudenter som utövar sin tro, inte i det privata, utan i sin professionella roll. Studenter som förkastar en sekulär klädkod och kräver engångsärmar för att inte blotta sina ”erotiska armar”.

Staten sviker också när diskrimineringsombudsmannen legitimerar den könsdiskriminering som efterfrågan på "halalbad" bygger på. Staten sviker också när den månar om skolplikt men godkänner intyg på simfärdigheter som skolpliktiga flickor förvärvat genom deltagande i "halalbad", det vill säga könssegregerad simning.

Vidare sviker staten när den erbjuder oskuldskontroll och mödomshinneoperationer. Staten sviker när den sedan 1982 förbjudit könsstympning, men inte inför undersökningar av skolflickor för att komma åt och hjälpa könsstympade flickor, samt skydda dem som riskerar utsättas för övergreppet. Staten sviker också när den blundar för hijab på minderåriga flickor i skolor och förskolor.

Staten sviker Fadimes medsystrar när den ger diskriminering på grund av etnicitet och religion företräde framför den könsdiskriminering som etniska och religiösa minoriteter utsätter sina kvinnor för.

Staten har mycket att lära sig från frivilliga organisationer och enskilda aktivister som med mod och kompetens drivit hedersfrågor samt bidragit med kunskapsutveckling om de utsatta, gett offren stöd, skydd, hopp om framtiden och i många fall en meningsfull tillvaro.

 

Devin Rexvid
Projektledare "STOPP" på uppdrag av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)