Sluta upp att gulla
med Ken Ring

Ken Rings antisemitiska och homofoba uttalanden kan inte ursäktas. Att han själv säger sig blivit utsatt för rasism ger honom inte immunitet att uttrycka fördomar mot andra, skriver Samuel Nudel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ken Ring släppte självbiografin "Livet" förra veckan och beröm har haglat över hiphopparen. Samtidigt har kritiker, intervjuare och journalister medvetet, eller omedvetet, glömt, förträngt eller förringat att antisemitism, homofobi och fördomar är en röd tråd genom hela Ken Rings karriär. På Vattenfestivalen 1999 uppmanade Ken Ring publiken rikta blickarna mot slottet samtidigt som han skrek "våldta Madeleine" och "Carl Philip - hur är Peter Jöbacks arlse?" Ken Ring har ett "hat för fucking bögungar" och hetsar mot homosexuella där Sverige beskrivs som ett "bögland". Samtidigt hävdar han att han faktiskt "känner gayfolk".

I Malou von Sivers program "Efter tio" diskuterar Ken Ring segregation. Han hävdar att Sverige ska "minska invandringen", detta eftersom Sverige redan "visat att vi tar in invandring" och att hans polare är "zigenare till araber till negrer". Enligt honom är invandringen endast politikers ögontjäneri, för att det ska "se bra ut". Ken Rings retorik kan lätt förväxlas med SD:s propaganda: romer som sover ute på gatorna i Vällingby "styrs av syndikat". Och eftersom Ken Ring själv minsann "växt upp med romer" är det tydligen fritt fram för honom att sprida dylika myter.

När han var aktuell i tv-programmet "Så mycket bättre" skrev han ett inlägg på sociala medier där han anklagade sin hiphop-kollega Petter för att vara en "jävla fucking jude". Bakgrunden till utbrottet var, hävdar Ken Ring, att Petter "utnyttjat andra till sin egen framgång". När kommentaren ifrågasattes rasade Ken Ring: "[Med] jude menade jag snål! Inte folket." Vidare betonades att han, minsann, har "judevänner" och dessutom "jobbat med bolag som ägs av judar". Vilken etnicitet hans vänner eller chefer har är ointressant för spridandet av antisemitism. Ken Rings ignorans exponeras även i en intervju i Café då han framhåller att "man säger ju 'snål som en jävla jude'. Gör inte du det?" Vidare hävdade han att man inte kan "anklaga mig för att vara antisemit", då han tydligen är "den största invandraren" - hans säregna skydd mot att hysa rasism.

I ett mejl till TT Spektra bad han sedan om ursäkt och placerade sig själv i underläge eftersom han blivit utsatt för rasism - något jag inte betvivlar. Men utsattheten ger inte honom immunitet att uttrycka hat och fördomar mot andra.

Den antisemitiska fördomen Ken Ring sprider kan spåras tillbaka till senmedeltiden och tillhör de mest seglivade stereotyperna i den antisemitiska idétraditionen.

Ordet "jude" rymmer dubbla budskap för Ken Ring. Å ena sidan är de snåla och giriga, å andra sidan makthavare med rikedom. Detta blottläggs i Ken Rings låt "Fritt Palestina" där han hävdar att vi ska bli "rika som alla judar". Låten "Håll om dom" tillägnas "fångarna som sitter där i burarna på Kuba - endast för att USA är styrt av några judar". Varför judar skulle ha en förkärlek för att fängsla förblir oklart, men de antisemitiska fantasierna om judisk makt desto tydligare.

Ett återkommande motiv hos Ken Ring är föreställningen om judar som en kollektivt priviligierad grupp. I "Verklighetens öga" porträtteras just judarna som lyckligt lottade som "fick Israel men vi fick ingenting". Något judarna, enligt Ken Ring, bör "ge tillbaka". Agitationen uppstod redan 2001, endast dagar efter 11 september-attackerna, då han beklagar de oskyldiga som dött men att det "dör varje dag i Palestina på grund av att USA [...] gett judarna landet?" Ken Ring ser återigen "judarna" som en priviligierad grupp eftersom svarta i Sydafrika inte fått tillräcklig upprättelse "medan en del judar fått kompensation i pengar för Andra Världskriget". Varför Tysklands utbetalning till offren för Förintelsen sätts mot apartheidregimens brott i Sydafrika förklaras inte - men "judarnas 'unika position'" blottläggs. I podcasten Värvet förklarar Ken Ring homohatet med att det är "journalisters sätt att hitta pluspoäng hos sina chefer", och åt anklagelserna om antisemitism skrattar han. Det är ju nämligen "medias sätt att sälja lösnummer".

Med detta sagt tror jag nog att det är dags för oss att sluta gulla med Ken Ring.

Samuel Nudel

Aktiv inom Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA) ungdomsnätverk.