Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta toppa lagen inom ungdomsfotboll

Daniel Norlander
Foto: Torbjörn Larsson / PHOTOGRAPHER TORBJÖRN LARSSON
Foto: Mikael Sjöberg

Det går lätt att vaggas in i en tro på att vår framgång mäts i antalet prestigefyllda pokaler eller antalet spelare på olika elitläger, skriver ungdomstränaren Daniel Norlander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är aktiv som ungdomstränare i fotboll och i det arbetet har jag sett en del som jag helst hade velat undvika att se.

Jag har sett tränarkollegor som vill nivåindela barnen vid 8 års ålder, som i prestigefyllda cuper ”bänkar” 12-åringar och som träning efter träning delar in barn efter förmåga. Till slut är indelningen så naturlig att barnen delar in sig själva. De vet själva vilka som är bra och vilka som är dåliga.

Jag har också sett hur föräldrar indelas efter nivå, så att de duktiga barnens föräldrar får mer att säga till om. Systemet är effektivt, det fortlever av sig själv. Och det skapar en rädsla för att opponera sig.

Enligt min mening är det ett rent vansinne och därför blir jag ledsen när jag läser en intervju med huvudtränaren för det svenska damlandslaget, Pia Sundhage, i Hallands Posten. Där säger hon att hon är kritisk till Hallands och Skånes förslag att skrota elitlägren för ungdomsfotboll.


Pia Sundhage säger att hon talar från hjärtat i intervjun. Jag tillhör de som gillar när Sundhage talar från hjärtat. Det blir verkligt och äkta. Men när det handlar om barn- och ungdomsidrott kanske det är bättre att låta hjärnan tala.

Pia Sundhage ger uttryck för något som är vanligt i debatten om ungdomsfotboll, nämligen egna positiva erfarenheter.

Det är klart att Pia Sundhage tyckte att det var kul att vara instruktör på elitlägret. Men det innebär inte att verksamheten ska fortsätta, mot bättre vetande.

Ny forskning och nya erfarenheter visar att vi måste förändra hur vi driver ungdomsfotbollen. Vi vuxna måste fokusera mer på vad barnen vill. I en undersökning som Rädda Barnen gjorde 2015 menade 85 procent av de tillfrågade barnen att den viktigaste orsaken till varför de idrottade var att de ville ha kul. Bara tre procent tyckte att det viktigaste var att vinna. Väldigt få barn värdesätter elitläger eller cupvinster.

Aldrig har så många barn spelat fotboll som i dag. Samtidigt har det aldrig funnits så få senior- och juniorlag. Vi lockar barnen till oss, men vi har inte förmågan att behålla dem. 

 Någonting händer i ungdomsåren som gör att de slutar spela fotboll. Ofta bortförklaras det med att ”ungdomar får andra intressen”.

Det är säkert sant och det är svårt för oss som tränare att påverka. Vad vi däremot kan påverka är vår egen verksamhet. Få väljer att sluta med något man tycker är roligt, där man blir sedd, hörd och bekräftad.


Vi måste se varje barn. Vi måste vilja att alla barn ska spela fotboll. Alla som slutar har en anledning. De har en historia att berätta. Vi måste fråga efter den, lära av den.

Vi vuxna har haft för stort fokus på att vinna. På att toppa. På att nivåindela. På att få med så många barn som möjligt till distriktslaget. Tidiga elitsatsningar, distriktslagsuttagningar, sanktionerade elitcuper, ”inofficiella SM för 12-åringar” och nivåindelade serieindelningar. Allt detta skapar förvirring hos oss tränare på gräsrotsnivå.

Vi kan lätt vaggas in i en tro på att vår framgång mäts i antalet prestigefyllda pokaler eller antalet spelare i olika elitläger.

Svensk fotboll har de senaste åren tagit stora steg mot mer inkludering. I sin reviderade tränarutbildning fastslår Svenska fotbollförbundet bland annat att nivåindelning före 15 års ålder inte bör förekomma.

Många lokala fotbollförbund har övergett satsningar på elitläger och distriktslag till förmån för en bredare verksamhet. Detta är kloka beslut fattade utifrån goda. Det är beslut fattade med ett hjärta som klappar för alla barn, för fotbollen som en positiv samhällsaktör.

Det är också beslut som på lång sikt kommer att skapa bättre spelare som når hela vägen till det landslag som Pia Sundhage leder.


Daniel Norlander

Ungdomstränare i fotboll