Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sluta tävla om den snyggaste brännan

Saga Lindqvist Foto: privat
Foto: Sanna Dolck / KVP

Vi vuxna ska vara förebilder för framtidens generation.

Är det då inte ganska skrattretande att vi förbjuder våra barn att röka och dricka, men att ligga i solen timme ut och timme in är helt acceptabelt, skriver journaliststudenten Saga Lindqvist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hudcancern har ökat med hela 200 procent bland unga i Sverige sedan 1970 enligt Socialstyrelsen. Är det då inte märkligt att vart jag än går eller tittar ser jag sönderbrända ansikten. Vi varnas ständigt i medier för solens farliga strålar, men ändå är jakten på den perfekta brännan i full gång, redan i början av sommaren.

Jag frågar mig hur detta kan vara möjligt? Vi lever i ett välutvecklat, intellektuellt industrisamhälle år 2016, och vi vet att cancerformen malignt melanom sprider sig likt pesten på 1300-talet.

Men trotts detta fortsätter vi att sola som om vi vore cancer-dyrkande idioter - Hur går den ekvationen ihop?

Vi vuxna ska vara förebilder för framtidens generation. Är det då inte ganska skrattretande att vi strängt förbjuder våra barn till att röka och dricka, men att ligga i solen timme ut och timme in är helt acceptabelt.

 

Förstår inte vuxna att solen likt droger och alkohol kan ha förödande effekter? Är inte forskningen och alla dödsfall i hudcancer ett tillräckligt bevis för den vetskapen?

Varje år drabbas cirka 40 000 människor av olika typer av hudcancer. Dessvärre är det flesta fallen ett resultat av en oförsiktig exponering och inställning till solens farliga strålning. Vi vet att vi bör undvika direkt solljus mellan klockan elva och tre, tiden då solen är som starkast och tar som mest.

Men det är just denna tidpunkt som många soldyrkare kallar för ”the prime time”. Jag personligen skulle snarare vilja kalla det för ”let’s get cancer time”.

Det måste ske en radikal förändring kring vår inställning till solen, snarast. För så som siffrorna ter sig nu i utvecklingen har vi all rätt till att känna oro.

 Vi måste sluta att följa skönhetsidealen. Att man upplever sig själv som snyggare och fräschare efter att ha fått lite färg är en uppfattning som vi själva har skapat. Och denna uppfattning lär vi omedvetet våra barn, vår framtid.

Ständigt kretsar livet kring samhällsmallen. Vi ska vara smala, finnfria och lyckliga. Och sommar-bruna förstås - gärna året om.

 

Är vi bleka efter sommaren så har vi misslyckats. Detta är min uppfattning av den rådande synen.

 Men vad är det för trams som vi håller på med egentligen? Vi beter oss som vuxna människor på en förskola. Nu är det dags att lägga ner denna ständiga strävan efter normen, en gång för alla. Vi har ett liv. Låt oss leva medan vi lever.

Solen är bra för oss till en viss mån, det köper jag. Men när Instagram nu under sommarens soliga dagar förvandlas till en slags skrytkultur där den som bränt sig mest tar hem priset, då blir jag less. Vad sänder det ut för signaler till barnen? Det vi gör, tar den yngre generationen efter. Du kan vara en del av den fortsatt växande hudcancern. Tänkt på det innan du nonchalerar bort solskydd av alla dess slag.

Min sommar ska i alla fall inte få kretsa kring skönhetsidealen. Det är jag som styr mitt liv, inte normen. Att jag är lite fet och blek spelar ingen större roll.

Och att ligga på en handduk för att sträva efter en ”snygg” bränna, det gör jag bara inte. Istället ska jag ta vara på allt roligt som sommaren erbjuder, iklädd keps och långärmat.

 

Saga Lindqvist

journaliststudent 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!