Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta sprid myten att våldsbrotten ökar

Medier och politiker fortsätter att sprida myten av att brottsligheten aldrig varit värre, skriver Thomas Bodström, advokat.
Foto: Axel Öberg
De borgerliga partierna och Stefan Löfvens regering måste sluta ropa på högre straff, skriver Bodström.
Foto: Pelle T Nilsson

Trots att vi blir allt fler människor, minskar våldsbrottsligheten i Sverige.

Men medier och politiker fortsätter att sprida myten av att brottsligheten aldrig varit värre. De borgerliga partierna och regeringen måste sluta ropa på högre straff, det gynnar bara SD, skriver Thomas Bodström, advokat.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

OBS! Den här artikeln är från 2015 och sprids nu på nytt i sociala medier.


Det är märkligt att så många försöker göra gällande att våldsbrottsligheten ökar generellt i Sverige. Det är nämligen inte sant utan är en ren myt.

Enligt forskarna har misshandelsbrotten gått ner under de senaste åren. När det gäller dödligt våld – mord och dråp – har det också minskat. Just dödligt våld är enklast att bedöma statistiskt, eftersom det i princip inte finns något mörkertal. Det ska särskilt understrykas att det sker en minskning trots att vi blir allt fler människor i landet, både de som föds här och de som kommer från andra länder.

En annan myt är att brottsligheten går ned i åldrarna för varje år. Där behövs det faktiskt ingen forskning. Om man bara tänker efter en smula, så förstår vem som helst att det är omöjligt rent logiskt sett. I så fall skulle vi ganska snart ha organiserad brottslighet på dagisnivå.

Visserligen finns det debattartiklar, krönikörer och ledarskribenter som ger den rätta bilden. Men det är föga värt så länge som nyhetsrapporteringen ger en helt annan beskrivning av verkligheten. Där framstår det som om brottsligheten aldrig har varit värre än nu.


En del mord kan rapporteras om flera gånger, vilket gör att man får uppfattningen att det är betydligt fler än i verkligheten.

Även om vi vet att brott säljer är det djupt beklagligt att medierna ger en så felaktig bild. Det skapar oro hos många människor i onödan.

Men även många politiker bidrar till detta. Moderaterna och de övriga borgerliga partierna ropar på hårdare straff var och varannan dag. Regeringen svarar att de minsann också är beredda att skärpa straffen. Att de lägger till det brottsförebyggande arbetet väcker ingen större uppmärksamhet; det är kraven på högre straff som ger rubrikerna. Det här ett tydligt budskap att brottsligheten skulle ha blivit värre. Med den bakgrunden finns det bara en vinnare i en sådan kriminalpolitisk debatt: Sverigedemokraterna.

Egentligen borde både regeringspartierna och de borgerliga partierna i stället ta åt sig av äran att det faktiskt går åt rätt håll när det gäller att bekämpa våldsbrottslighet. Men det gör de alltså inte utan lyckas framställa sig själva som mer misslyckade än vad de är.


Att SD gynnas av en sådan snedvriden debatt är självklart. Det har ju aldrig haft ansvar för kriminalpolitiken och kan därför ägna sig åt att kritisera båda sidorna av blocken. Hur mycket Moderaterna än ropar på höger straff så vet människor att SD vill höja straffen ännu mer. Och om det är nu straffhöjningarna som är lösningen, är det inte konstigt att det mest repressiva partiet då får sin belöning av väljarna, vilket vi nu ser i varenda opinionsundersökning.

Men det är viktigt att erinra om att även om brottsligheten minskar, så förändras den i takt med att samhället gör det. Ju mer internationella vi blir desto mer arbetar den organiserade brottsligheten över gränserna. Och när vi misslyckas med segregationen i våra förorter blir resultatet ännu fler unga killar som ser en brottskarriär som sin enda väg till framgång.

Så det finns åtskilligt att göra för att förbättra situationen även om våldsbrottsligheten har minskar generellt. Men för att rätt åtgärder ska vidtas är det viktigt att verkligheten beskrivs på ett korrekt sätt. Därför vore det olyckligt om de här myterna får ännu starkare fotfäste bland människor. Och framför allt vore det önskvärt om de etablerade partierna slutar agera på ett sätt som bara gynnar SD.


Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister (S)