Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta skamma mammor som vill göra karriär

Mammor som gör karriär får fortfarande kritik, skriver Fanny Widman.
Foto: SHUTTERSTOCK
Fanny Widman har mött många karriärkvinnor i sin podcast ”Fannys förebilder”.
Foto: William Röhl

I dag får kvinnor som kombinerar karriär med familjeliv fortfarande gliriga kommentarer om det. Samtidigt målas likasinnade män upp som hjältar, skriver Fanny Widman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Man kan tycka vad man vill om hur kvinnors obetalda arbete värderas. Det borde så klart värderas högre, men kanske viktigast är att det borde fördelas mer jämnt mellan könen. Kvinnor kan inte betala mjölken endast genom att vara goda mödrar, åtminstone inte om man inte är väldigt privilegierad. Vi har ett samhälle i dag där män har mer makt än kvinnor, anledningen stavas pengar. Med pengar kan man starta och äga företag, du kan äga mark, fastigheter och sådant som leder till intäkter utöver den vanliga lönen. När det kommer till lön får kvinnor mycket lägre sådan för samma arbete. Vi kommer aldrig att komma ifrån det faktum att jämställdhet innebär en jämn fördelning av makt och pengar. 

Mina podgäster vittnar om problemen

Ställ inte att göra karriär mot att vara en god förälder. Alla måste ha samma möjlighet att både lyckas på jobbet och vara en god förälder utan att bestraffas i vare sig karriär eller löneutveckling. Så är det inte i dag. Jag har i två år drivit en podd på temat jämställdhet i näringslivet och nu släpps min bok som är baserad på den. Där finns vittnesmål från några av de mest framgångsrika kvinnorna i Sverige, och även från mina följare på sociala medier, om att kvinnor i dag inte har samma förutsättningar att göra karriär. 

Papporna lämnas ofta utanför den här diskussionen. Står de helt utan ansvar för att ta hand om barnen?

Jag har gjort över hundra intervjuer och har några tusen följare. Genom dem har det blir tydligt att kvinnor förminskas till vardags, blir utsatta för sexism och många upplever att de behöver jobba dubbelt så hårt som männen för att lyckas. Därför är det viktigt att inom feminismen också prata om kvinnors möjligheter i arbetslivet. Glastaket har inte blivit tunt. Retoriken om att kvinnor ska vara hemma med barnen hjälper inte heller. 

Birgersson har fel

I slutändan handlar det om att skapa jämställda förutsättningar för alla – individer, kvinnor och män. Nyligen läste jag en ledare i Expressen där skribenten framför allt försvarar sina egna livsval. Och Susanna Birgersson får ju göra precis som hon vill. Men att påstå att det är feminismens fel att vi behöver välja att göra karriär eller att stanna hemma med barnen håller inte.

Det är intressant att man ofta lämnar papporna utanför den här diskussionen. Står de helt utan ansvar för att ta hand om barnen? Man är vanligtvis två om att skaffa barn, ändå är det ändå oftast fortfarande mammornas ansvar att se till att barnen har torra vantar och rena kläder. 

Risk för att bli fattigpensionär

Det är viktigt att komma ihåg att det gäller att göra kloka livsval i småbarnsåren för att inte riskera att begränsa sina valmöjligheter längre fram i livet som potentiell fattigpensionär. Kvinnors val får fortfarande stora konsekvenser för deras livsekonomi och framtida karriärmöjligheter.

Alla gör sina livsval och så ska det vara. Gör upplysta val och sluta kasta skit på andra för deras. Vill du vara mer hemma med barnen, var det. Vill du göra karriär, gör det. Men låt inte det ena utesluta det andra, det måste vara möjligt att göra både och. Och om det inte går är det kanske inte feminister vi ska kasta skit på utan normer, strukturer och beslutsfattare.


Av Fanny Widman

Grundare av podcasten ”Fannys förebilder” 

Författare av boken ”Det är nog nu”