DEBATT | LIVSMEDEL. Vi vet att framtidens mat måste ha betydligt mindre kött om vi ska ha en chans att klara våra klimatmål. Konsumtionen av livsmedel står för större utsläpp än privatbilism och flygresor tillsammans, och den i särklass största klimatboven på tallriken är köttet. Många försöker äta mindre animalier i sin vardag, men ansvaret kan inte ligga helt på den enskilde individen, utan det offentliga måste också inse sin roll i denna omställning.
LÄS MER: Vegetarianer räddar inte nödvändigtvis fler djurliv
Varje dag serverar kommunerna flera miljoner måltider, och de har så klart ett stort ansvar för vilken klimatpåverkan maten har. Det är inte alls svårt i dag att laga vegetarisk mat som är både god, näringsriktig och billig. Kommunerna har därför alla förutsättningar att gå i framkant för omställningen till en ekologiskt hållbar mat. Allra viktigast är detta naturligtvis i skolan, för i skolmatsalen formas barnens matvanor och deras bild av vad som är en normal och bra kost.
Vi vet att barn och unga är de som brinner starkast för klimatfrågan och att de vill göra skillnad. Skolan måste ta tillvara på det engagemanget och inte hålla tillbaka dem.
Skolmatsalen lär ut att köttet är norm
Att ändra djupt rotade matvanor, som formats och förstärkts under hela ens uppväxt, är verkligen inte lätt. Det är inte konstigt att många i dag har svårt att skära ner på köttet i sin kost, och därför är det så oerhört viktigt att inte sätta nästa generation i samma sits.
Med det ständigt växande klimathotet står det klart att våra barn kommer bli ännu mer nödgade att övergå till en ekologiskt hållbar kost. Den övergången blir bara svårare för varje ny årskull av barn som får lära sig varje dag i skolmatsalen att köttet är norm och en nästan obligatorisk del av varje måltid. På varje lunchrast lär skolan eleverna matvanor som vi vet att de snart kommer få kämpa hårt för att bryta.

Skolan har redan i uppdrag att undervisa om ekologisk hållbarhet, men det måste gälla även utanför klassrummet. För hur förklarar vi att skolan lär ut att maten är ohållbar och samtidigt säger åt eleverna att äta den? En lektion om köttets stora klimatpåverkan ska inte följas av en lunchrast där matsedeln säger något helt annat.
Eleverna behöver skolans hjälp för hållbara matvanor
Vi vet att barn och unga är de som brinner starkast för klimatfrågan och att de vill göra skillnad. Skolan måste ta tillvara på det engagemanget och inte hålla tillbaka dem. Med en vegetarisk norm i skolmatsalen kan skolan göra mer än att bara undervisa om hållbarhet, den kan även hjälpa eleverna att skapa hållbara matvanor, och därmed göra dem bättre rustade för framtiden.
LÄS MER: Nej, det finns inget "fint" och bra kött
Om kommunerna menar allvar med sina klimatambitioner måste de inse det särskilt stora ansvar det innebär att servera mat till alla våra barn och unga. De måste ta ansvar både för de direkta utsläppen och för vilka signaler de sänder om vad som är en bra och hållbar kost.
Av Leia Nordin
Ordförande Feministiskt Initiativ Uppsala
Erik Svensson
Feministiskt Initiativ Uppsala