Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta servera kött till Sveriges skolbarn

Skulle skolmaten som serveras varje dag inte innehålla något kött alls skulle vi efter en tid se många barn som mår betydligt bättre än tidigare, skriver Filippa Bergström.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Filippa Bergström, Moderat skolungdom Göteborg.

Att konsumtionen av kött leder till negativa konsekvenser i samhället är inget nytt. Skolan är det som bygger framtiden och syftet med utbildning måste vara att ur alla aspekter ta beslut som vägleder våra ungdomar rätt. 

Det är dags att skolmaten blir fri från kött, skriver Filippa Bergström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Häromdagen var jag i skolan och det serverades kött till lunch och jag började fundera på varför vi så hårt håller fast vid principen om att nästan alla mål mat i skolan ska innehålla kött. I dagsläget vet vi mycket, fördelarna med att välja bort kött är betydligt fler än nackdelarna. 

Livsmedelsverket rekommenderar en köttkonsumtion på max 500 gram i veckan vilket i rena portioner skulle bli ungefär fyra stycken. Samtidigt vet vi sedan tidigare att det är fullt möjligt att få i sig alla de näringsämnen som kött innehåller på andra sätt, genom att till exempel bygga en kost kombinerat av baljväxter och korn vilket ger ett fullskaligt intag av aminosyror. 

Folkhälsan skulle förbättras

För att kunna utveckla samhället och bygga den framtiden som vi vill ge våra kommande generationer krävs det att vi har en befolkning som mår bra. Överkonsumtion av rött kött resulterar i många fall i motsatsen och om vi verkligen vill göra allt för att öka folkhälsan borde vi på allvar minska antalet köttbitar vi stoppar i oss under en dag. 

Svenska skolan kan inte fortsätta servera elever mat som riskerar att förkorta deras liv.

Harvard University publicerade i juni 2019 en rapport som visar på att en överkonsumtion av kött leder till ökad risk att dö i förtid och att riskerna med rött kött kan vara avgörande för om du råkar ut för hjärt- och kärlsjukdomar. Utbildningen i skolan ska vara ett gott föredöme för sina elever och då är det av allra största vikt att även maten som serveras uppfyller samma kvalitet. 

Ge klimatet en chans

Jag tror inte att någon har lyckats värja sig för det faktum att klimatet i dag har tagit mer skada än någonsin och att vi bara har en chans att vända det. Inga åtgärder är för små och om mer grönt och mindre kött i skolmaten kan vara med och bidra till en bättre framtid är det inte mer än rätt att vi ser till att det händer. 

Den webbaserade publikationen Our World in Data säger i färska siffror tydligt att vegetariska råvaror har ett betydligt lägre koldioxidutsläpp än animaliska produkter oavsett var de produceras och med det i åtanke finns det inget att tvivla på, vegetarisk kost är bättre för miljön. 

Nackdelarna är inte så stora

Bekanta till mig hävdar dock att nackdelarna med att lägga fokus på att tvinga barn att äta mat som de i nio av tio fall ratar överlappar fördelarna med en vegetarisk kost i skolan. ”Jag har själv gått på en skola där skolledningen införde en hel del vegetarisk kost och det slutade med att många inte åt överhuvudtaget” säger en av ungdomarna i ett samtal jag gjorde som underlag för den här artikeln. 

Jag hävdar dock att det inte handlar om vilka råvaror maten som serveras baseras på, utan att fokuset borde ligga på att erbjuda elever i den svenska skolan en balanserad och hälsosam kost som också är god. Det här blir extra viktigt när ett av tio barn inte får i sig tillräckligt med näringsrik kost i hemmet, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket. Skolans roll är att vara en trygg punkt för eleverna och ett led i den tryggheten är en bra skolmat som långsiktigt hjälper både kroppen och miljön prioriteras. 

Barnen skulle må bättre

Sammanfattningsvis är det tydligt för mig att fördelarna med en helt vegetarisk mat i skolan överlappar nackdelarna, om det ens finns några. Den svenska skolan serverar varje dag över 1,3 miljoner portioner mat, skulle de 1,3 miljonerna inte innehålla något kött alls skulle vi efter en tid se 1,3 miljoner barn som mår betydligt bättre än tidigare. 

Svenska skolan kan inte fortsätta servera elever mat som riskerar att förkorta deras liv. Det är dags att skolmaten blir köttfri!


Av Filippa Bergström

Moderat skolungdom Göteborg