Sluta sätta jaget framför väljarna, MP

Mårten Roslund.
Foto: Grön Ungdom / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

När personer i partiets toppskikt sätter jaget framför laget kan vi knappast förvänta oss förtroende från väljarna, skriver representanter från Grön Ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De senaste veckorna har varit svåra för de gröna – men krisen har varit både nödvändig och utvecklande.  

Miljöpartiets roll i svensk politik är för viktig för att sjabblas bort. Det är dags att bli ett verkligt regeringsparti.

Genom att vara strategiska och inriktade på att verkställa förändring ska vi samla partiet och visa vägen framåt. För att återvinna folkets förtroende är fyra delar centrala:

Lämna svekdebatten

Sverige står inför stora utmaningar. När Miljöpartiet inte får gehör för hela sin politik är det naturligt att människor blir besvikna. Det betyder förstås inte att de gröna har svikit sina ideal. Miljöpartiet är ett litet parti i en minoritetsregering. I förhandlingar med Socialdemokraterna är den gröna politiken alltid vårt ingångsvärde. Här ska det ställas krav på att ideologin inte vacklar.

Men förväntningarna på vad partiet faktiskt kan genomföra måste vara realistiska. Först då kan vi arbeta effektivt och strategiskt.


LÄS MER: Om islamism är problemet – varför får då Fridolin sitta kvar?


Håll ihop externt

Regeringsmakten är inte en dans på rosor – men den är ändå det bästa verktyget för att driva igenom grön politik. Den stora utmaningen ligger i att gemensamt ta ansvar för de beslut om fattas; ett parti kan inte vara regering och opposition samtidigt. Det är enkelt att vara i opposition och kunna välja sina strider.

Det är svårare att själv ha det yttersta ansvaret, och trots att vi länge styrt i kommuner och landsting är det första gången vi gör det på regeringsnivå. Visserligen måste lokalpolitiker och sidoorgan kunna säga ifrån när regeringen trotsar Miljöpartiets vallöften. När företrädare talar om “andrum” kommer Grön Ungdom knappast att vara tysta. Men de som faktiskt varit delaktiga i beslut måste också stå upp för desamma. När personer i partiets toppskikt sätter jaget framför laget kan vi knappast förvänta oss förtroende från väljarna.

Språkrören måste göra den gröna visionen mer begriplig

Varje dag möter vi i Grön Ungdom personer som vill vara med i det gröna samhällsbygget. Men för att få förtroende hos de som ännu inte vågat rösta på Miljöpartiet måste den gröna visionen bli mer begriplig. 

De nya språkrören har en viktig uppgift framför sig: de måste nu börja återbygga förtroendet för den gröna rörelsen. Personval är slitsamma för ett parti, men nu är det tid för enighet.

Även tider av smärtsamma kompromisser ställer höga krav på våra ledare, men de kräver också att partiets bild av företrädarnas mandat förändras. Vi behöver språkrör som kan ena partiet och som får ett tydligt mandat att leda.


LÄS  MER: Nytt språkrör räddar inte opinionssiffrorna


Visa att samhället vinner på grön politik

Att styra landet handlar om att ta ansvar för helheten i ett samhällsbygge. För alla partier finns det enskilda sakfrågor som tillskrivs ett stort symboliskt värde. Men det är inte för de enskilda segrarna eller för vår egen skull som vi sitter i regering; vi gör det för att förbättra samhället som helhet.

Miljöpartiet kan aldrig vinna val på en självbiografi; vi måste berätta om människors vardag. Alltför länge har partiet basunerat ut hur regeringens politik är en vinst för de gröna – nu ska vi tala om hur den tjänar svenska folket.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har valt att göra gemensam sak för att gynna hela Sverige. Nu duger det inte att de gröna rösterna talar om ett hållbart samhällsbygge när de röda företrädarna monotont berättar om den svenska modellen. Regeringens kommunikation måste bli både samspelt och kontrollerad. I slutänden är det en strategi som också gynnar de gröna.

När valrörelsen tar fart är det nämligen inte en lista på enskilda segrar som Miljöpartiet ska dela ut till sina potentiella väljare. Vi ska vinna val på berättelsen om Sverige.


Mårten Roslund

Språkrör Grön Ungdom

Carolina Bruseman

Sammankallande Grön Ungdom

Neira Dedic

Förbundsstyrelsen Grön Ungdom