Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta rangordna flyktingars lidande

Flyktingar från Ukraina anländer till Karlskrona.
Foto: Johan Nilsson/TT
Farhad Jahanmahan.
Cecilia Persson.

Hur politiker och medier väljer att benämna de människor som söker skydd och asyl påverkar hur befolkningen och institutioner omhuldar eller förkastar dessa grupper som värdiga eller ovärdiga vårt skydd.

Rangordna inte lidande och trauma och klassa kriget i Ukraina som värre än andra krig för att det ligger i vårt närområde, skriver Farhad Jahanmahan och Cecilia Persson i en slutreplik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är mycket bra att moderaten Helena Rivière tog upp debattpinnen som klargjorde skiljelinjerna i skenet av en ofattbar humanitär katastrof. Vi drog inget ”rasistkort”, vi hade asylrätten i fokus. Sverigedemokraterna har redan beslutat sig för asylstopp för alla andra flyktingar förutom ukrainska. Vi fick alltså dessvärre rätt i våra farhågor. Nu måste givetvis Moderaterna precis som Sverigedemokraterna tydliggöra hur de ser på integrations- och migrationspolitiken i sin helhet. 

Låt inte asylrätten urholkas

Vi behöver omgående få garantier från EU och statsminister Magdalena Andersson, att massflyktsdirektivets solidariska mottagande av flyktingar från Ukraina inte kommer påverka asylrätten för alla flyktingar. Hur politiker och medier väljer att benämna de människor som söker skydd och asyl påverkar hur befolkningen och institutioner omhuldar eller förkastar dessa grupper som värdiga eller ovärdiga vårt skydd. 

Opinionen för eller emot ukrainska flyktingar kan svänga, men alla seriösa och pålitliga solidariska vänner kommer stå kvar, precis som vi gjort med andra flyktingar.

Vi anser att det är otillbörligt att rangordna lidande och trauma och klassa kriget i Ukraina som värre än andra krig för att det ligger i vårt närområde. Inga Stöjberg, som har varit Danmarks integrations- och migrationsminister, anser att ”lika bra att vara ärliga att vi hellre hjälper ukrainare än somalier och palestinier”. Om man har den åsikten och människosynen, så bör man rakryggat stå för den utan hyckleri och dubbelmoral även i Sverige. 

”Broderfolket” är en språklig figur

Den föreställda gemenskapens ukrainare och ”broderfolket”, existerar inte mer än som språkliga figurer, om vi undersöker verklighetens Ukraina. De ukrainska flyktingarna ska respekteras och bemötas som enskilda individer med personliga erfarenheter och livsberättelser. 

Asylrätten är ett demokratiskt och juridiskt skydd och alla flyktingar från Ukraina bör söka asyl i Sverige. Opinionen för eller emot ukrainska flyktingar kan svänga, men alla seriösa och pålitliga solidariska vänner kommer stå kvar, precis som vi gjort med andra flyktingar. 

Alla flyktingar ska omfattas

Solidariska vänner stod med öppna hjärtan 1992 när flyktingar från forna Jugoslavien behövde skydd. Solidariska vänner stred för de apatiska barnen 2005. Solidariska vänner samarbetade under flyktingvågen 2015. Solidariska vänner, kommer göra sitt yttersta för de ukrainska flyktingarna. 

Vi tror nämligen på att lagar och regler omfattar alla flyktingar oavsett var krigen utspelar sig eller vilka politiska vindar som blåser. 


Av Farhad Jahanmahan 

Forskare och författare 

Cecilia Persson 

Flyktinghistoriker och författare

0