Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta leka kurragömma nu, Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mats Eriksson, grundare till Facebooksidan En företagares vardag.

Situationen är akut – Sveriges småföretagare behöver nu tydliga besked och utökade stödåtgärder.

Stefan Löfven och hans ministrar måste sluta leka kurragömma bakom sina pressekreterare, skriver Mats Eriksson, grundare till Facebooksidan En företagares vardag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under sommaren har jag via En företagares vardag haft förmånen att träffa mängder med Småföretagare från Höganäs i söder till Pajala i norr. Det som är en gemensam nämnare är den djupa oro som råder över alla avbokningar och tomma kalendrar nu i höst. 

Kulturarbetare, konsulter, konferensanläggningar, hotell- och restaurangägare och företagare inom turist och besöksnäringen är speciellt bekymrade över den orättvisa gränsdragning kring riktlinjer och regelverk som uppstått på grund av regeringens och myndigheternas lovvärda ambition att minska smittspridningen.  

Bokningar lyser med sin frånvaro inför vintern och man vet helt enkelt inte om man kommer kunna rädda verksamheterna om hösten blir lika kaotisk som våren. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen, statsministern och hans ministrar verkar leka kurragömma för att undvika att ge besked till landets småföretagare kring vilka förutsättningar som kommer gälla.

Plakatpolitik

Det duger inte längre med plakatpolitik som sträcker sig över några månader – nu behövs det rejäla tag inför framtiden.

Semestrarna börjar lida mot sitt slut och i veckan börjar vardagen sakta rulla i gång, men ingenting är ändå som vanligt. Småföretagare inom turistnäringen har tack vare ”hemestrar” fått en liten injektion i verksamheterna, då många svenskar varit ute på vägarna i vårt vackra avlånga land. 

Tyvärr kommer detta välbehövliga tillskott inte på långt när täcka det inkomstbortfall som väntar till hösten ifall coronaviruset fortsätter sitt grepp om världen och om regeringen inte presenterar nya stödinsatser. 

Av alla de miljarder som utlovades i våras så är det endast en tredjedel som använts

Under våren presenterade regeringen stödpaket på stödpaket med stora ord och löften om många miljarder, för att företag skulle kunna överleva under pandemins första skede. Men ett livskraftigt företag kan inte byggas på akuta kortsiktiga stödsystem så krångligt utformade att du behöver juridisk specialkompetens för att kunna ta del av dem. 

I alla mina samtal med småföretagare står en sak helt klart, de vill ha tydliga och snabba besked kring vilka spelregler som gäller inför kommande höst och vinter.

Komplicerade regelverk

Regeringen införde ett mycket komplicerat regelverk för omställningsstödet som skulle täcka inkomstbortfall för perioden mars och april detta år. Väldigt få företag har sökt detta stöd.

I den politiska tron att det är på grund av kort ansökningstid som inga ansökningar kommit in pratar regeringen nu om att förlänga ansökningstiden för omställningsstödet. Men det är inte ett sådant besked småföretagarna längtar efter. De vill inte titta in i en väldigt begränsad backspegel. Företagen blickar framåt och vill veta hur de ska planera sin verksamhet i ett längre perspektiv. 

Under sommarstiltjen har tystnaden från Stefan Löfvens ministrar varit total, där de hellre svarar med korta intetsägande skriftliga svar genom sina pressekreterare. Eller så har de som Amanda Lind svarat Jonas Gardell med en total okunskap om företagandets villkor i kulturbranschen. 

Krävs fortsatta stödinsatser

Ska småföretagare i krisdrabbade branscher överleva hösten krävs det fortsatta stödinsatser från regeringen. Förläng den sänkta arbetsgivaravgiften resten av året och se till att omställningsstödet kan omfatta även månaderna maj, juni och juli. 

Det skulle vara ett bra sätt att hjälpa kultur- och turistnäringen, som vanligtvis har sin högsäsong denna period. Passa även på att göra stöden mindre komplicerade och anpassade även för enskilda firmor. 

Av alla de miljarder som utlovades i våras så är det endast en tredjedel som använts. Med största sannolikhet beror det på att stöden utformats på ett sätt som inte är förenligt med den verklighet alla företagare jag mött beskriver. Att bli sedd, bekräftad och lyssnad på är avgörande för att skapa tillit.

Så sluta leka kurragömma nu Stefan Löfven. Ta tag i dina ministrar och be dem lyssna på Sveriges småföretagare så att vi tillsammans tar oss ur denna kris.


Av Mats Eriksson

Grundare till En företagares vardag och styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund