Ibrahim Baylan och Carin Jämtin, är det inte dags att vara ärliga? Det skriver Tomas Tobé (M). Foto: Theo Elias Lundgren
Ibrahim Baylan och Carin Jämtin, är det inte dags att vara ärliga? Det skriver Tomas Tobé (M). Foto: Theo Elias Lundgren

Sluta hyckla, S och M:s skolpolitik är lika

Publicerad

Ibrahim Baylan och Carin Jämtin, är det inte dags att vara ärliga?

Ni vill göra mycket väsen av skillnaderna mellan Socialdemokraternas och Nya Moderaternas politik för svensk skola, men detta är ju egentligen bara prat.

Vi är faktiskt överens.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi prioriterar båda mer tid mellan lärare och elev. Vi vill båda stärka läraryrkets status. Vi är i grunden båda överens om vad svensk skola behöver.

Under nästan sex månader har ni ivrigt påstått att Nya Moderaterna sänker skatten framför att satsa på skolan. Inte en enda gång har ni erkänt det faktum att Alliansen tillför svensk skola 7 miljarder mer per år jämfört med 2006. Att vara ärlig handlar om anständighet i den politiska debatten och vore det inte på sin plats att erkänna att varje gång regeringen har gjort det lite mer lönsamt att arbeta med jobbskatteavdraget så har Socialdemokraterna accepterat detta i efterhand? Så sent som den 1 januari i år accepterade ni det femte jobbskatteavdraget. Jag förstår det. Detta är en populär reform som skapar jobb. Därför vore det klädsamt om ni ville stå upp för er egen politik. Här är vi ju faktiskt också överens.

Alliansen har genomfört den största omläggningen av svensk skola sedan 1800-talet. Vi har infört en ny skollag, nya läroplaner, ett nytt betygssystem och tidigare betyg. Vår målsättning har varit klar från början: tidigare kunskapsuppföljning och tydligare kunskapsmål. Likt jobbskatteavdraget har ert parti röstat emot våra förslag för mer kunskap i skolan varje gång. Nu kan jag dock glädjande konstatera att även ert parti i stort har anslutit sig till kunskapslinjen i svensk skola. Socialdemokraterna vill inte riva upp någon av Alliansens skolreformer. Här är vi alltså också överens.

Där vi däremot inte är överens är hur vi får mer resurser till svensk skola framåt. Vi har frågat riksdagens utredningstjänst hur ert parti har valt att prioritera de senaste åtta åren och svaret är mycket bekymrande. Socialdemokraterna satsar hela fem gånger mer på bidrag än på kunskap. Det senaste beskedet om detta gav er partiledare förra veckan. Stefan Löfven vill bygga ut bidragssystemen i mångmiljardklassen. Med en budget underfinansierad med mer än 10 miljarder måste jag ställa frågan: Hur ska det blir mer resurser till skolan när ni satsar på bidragen?

 

Nya Moderaterna har en tydlig idé om hur samhället hänger ihop. Med fler i arbete blir det mer resurser till det som är gemensamt. Därför kan vi satsa betydligt mer på skolan idag än vad Ibrahim Baylan som skolminister kunde göra.

Tyvärr måste jag även ifrågasätta om en röst på Socialdemokraterna i höstens val innebär mer fokus på kunskap i skolan? Visst, ni accepterar våra skolreformer. Visst, våra partier vill i stort samma sak framåt för svensk skola. Men ert regeringsalternativ innehåller både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Två partier med en helt annan idé för svensk skola. Varken Gustav Fridolin eller Jonas Sjöstedt vill ha tidigare kunskapsuppföljning eller tydligare kunskapsmål. Deras idé verkar snarare vara att återvända till den politik som orsakade kunskapsraset för Sveriges elever.

Nej, mellan våra partier skiljer sig skolpolitiken inte mycket åt. Där konflikten står är mellan jobb och bidrag. Och utan jobben klarar vi inte skolan. Alliansen har en samlad politik för fler jobb, utökade resurser till välfärden och mer kunskap i skolan. Socialdemokraterna saknar tyvärr både den långsiktiga finansieringen och ett trovärdigt regeringsalternativ.

 

Tomas Tobé (M)

Ordförande för riksdagens utbildningsutskott

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag