Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta fråga mig varför jag är singel

<p>Erika Marcusson.</p>Foto: Privat.
Att vara singel innebär inte att man är ensam, skriver Erika Marcusson. Foto: Shutterstock.

Att vara singel innebär inte att man är ensam. Så sluta fråga mig om varför jag inte träffat någon. Fråga i stället dig själv varför du är i ett förhållande, skriver bloggaren och psykologistudenten Erika Marcusson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det oroar ofta min omgivning att jag inte ”behöver en man”. Någon som fixar saker, förhandlar räntor, gör bilköp och blir tryggheten i hemmet när åskan går och mörkret faller. Men jag är min egen trygghet och min egen projektledare. Det ligger inte i min natur att ingå i ett förhållande för att få saker fixade. Det finns vänner och familj eller andra proffs för det.

Förhållanden är något helt annat än att fylla ut soffkuddarna. Hur man förhåller sig till en annan människa handlar om respekt och attraktion, inte om funktion. Om att dela något som inte syns men känns.

Singelpodden talade om singelmänniskor och förhållandemänniskor. Jag har träffat förhållandemänniskor och de fascinerar mig. En ny partner kort efter varje förhållande. Inom veckor, dagar. Fort går det. Inte panikartat eller av rädsla för att leva ensamma, utan för att de oftast bara blir pangbomförälskade hela tiden. Kanske i känslan, kanske i människorna, kanske i stunden. Hisnande kära blir de i alla fall.

Men det finns också de som biter på naglarna redan på onsdag över den stundande helgen, som på fredagseftermiddagen blir dejtzillas om de inte har någon dejt. Då blir det krogen och något kvart-i-tre-ragg.

 

Singelmänniskorna då? Som är måna som sin egen tid, sin egen privata sfär och som trivs med att vara själva. Är vi aldrig panikslagna och på jakt efter en dejt? Både och faktiskt. Det finns toppar och dalar även hos lyckliga singlar som jag. Stunder när jag är övertygad om att resten av livet kommer upplevas i ensamhet när döttrarna flyttar ut, omgiven av katter och rödtjut.

Det har aldrig varit en katastrof att bli singel, tvärtom. I slutändan vet jag att längsta strået funnits i min hand även när jag varit för kär för att se det. När förnuftet talar för döva öron.

Uppbrott har känts som att ta ett djupt andetag när man når ytan efter en djupdykning. En lång, ljuvlig pust. Det betyder inte att jag inte blivit sårad eller tappat tron på kärleken, för jag har min beskärda del av krossat hjärta tack vare en förmåga att hamna i förhållanden som från start skapar dissonans. Däremot är jag väldigt bra på att resa mig igen och gå vidare.

Om jag deppar ihop och blir så trött på mig själv att jag inte vill umgås med mig själv så är det högst troligt att ingen annan vill göra det heller.

 

Men man måste vara lite själv, lära känna sig själv innan man lär känna någon annan. Det går inte att göra i sällskap. Om det finns någon där som upptar ens tankar, som berör ens själ och ens liv på ett sätt som stökar till hela kroppen så är det svårt att höra sin egen röst. Den är fullständigt överröstad av fjärilarna i magen. Eller så skriker magkänslan att man är på fel plats med fel person och det blir fullständigt kaos i hela livet. Varje dag går ut på att försöka lösa problem som inte är ens egna och släta över en växande ångest. Då tappar man bort sig själv fullständigt.

Så sluta fråga mig varför jag är singel. Fråga dig själv varför du är i ett förhållande i stället. Så enkelt är det egentligen. Jag är inte ensam, bara singel. Det är en stor skillnad. Ensam var jag i mitt mest destruktiva förhållande, min ensammaste tid i livet.

Nu är jag allt annat än ensam. Och kanske är det så att jag har allt det du har, bara ingen att dela det med eftersom de jag möter tror att jag ska fylla upp deras luckor. Och så funkar det inte, det vet vi ju.

Människor är inte varandras lösningar, utan varandras tillgångar. Alla förstår bara inte skillnaden.

 

Erika Marcusson

Psykologistudent och bloggare