Sluta be mig att ta avstånd från IS

Carolina Farraj skriver om hur hon uppmanas att ta avstånd från IS – för att hon själv är muslim.
Foto: Privat

Folk frågar mig ändå dagligen om jag tar avstånd från IS. Varför? För att jag är muslim.

Det spelar ingen roll att jag har skrivit om IS och deras illdåd, jag demoniseras ändå. För att jag är muslim, skriver debattören Carolina Farraj.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Du ombeds aldrig att ta avstånd ifrån någonting som personen som frågar inte förknippar dig med, det är troligtvis därför ingen har kommit fram till min och frågat om jag tar avstånd ifrån Hagamannen, jag förknippas inte med Hagamannen, han poppar liksom inte upp i huvudet på folk när ser mig, det är ju positivt.

Jag är inte representant för något företag eller parti, jag är inte med i någon styrelse och jag kopplas inte till någon organisation. Jag är en sådan där privatperson ni vet, en sådan som aldrig behöver ta avstånd ifrån annat än mina egna felaktiga handlingar eller uttalanden, det enda rimliga avståndstagandet jag kan frågas om är “ångrar du dig?”.

Men jag ombes att ta avstånd ifrån en del jag inte har kopplingar till, människor jag aldrig har träffat eller pratat med. Det är märkligt, jag känner inte dem och de känner inte mig, men jag känner till deras handlingar.

Det handlar om människor som ägnar sig åt förföljelse av minoriteter, avrättningar, massmord, tortyr, våldtäkter, slaveri, ockupation av hela samhällen, mord på oliktänkande, frihetsberövning av oliktänkande, de propagerar för kvinnohat, hat mot HBTQ. De hatar och terroriserar alla som på något sätt skiljer sig från de själv.

Själv har jag aldrig gjort något av detta, jag är helt ofarlig, relativt snäll och jag är en debattör som i flera år skrivit och pratat om hur vårt samhälle ska bli ett samhälle för alla, det är lite det som är grejen med att jag är antirasist och feminist. Jag vill verka för en demokrati som tar till vara på alla människor rättigheter och ger alla samma chans till att leva ett bra liv i vårt gemensamma samhälle.


Det där dåliga som jag nämnde förut kallas IS och är en terrororganisation, många av deras mordoffer är liksom jag muslimer, jag har samma kön som deras våldtäktsoffer och min klädsel är inte godkänd av dem, så jag klär mig som många av de som bestraffats av dem. De mördar även kristna så både jag och mina kristna vänner är personer IS inte skulle dra sig från att halshugga. Och jag tillfrågas, dagligen, om jag tar avstånd ifrån dessa terrorister eller om jag stöder IS. Jag är en feminist och antirasist som tillfrågas om jag diggar kvinnohatare som förföljer minoriteter.

Varför? För att jag är muslim? För att du ser att jag är muslim när du ser mig och det första du kopplar islam till är IS? Många islamofober, bland annat en hel del politiker inom Sverigedemokraterna har hävdat att det som IS, al-Qaida och liknande terrororganisationer representerar är islam i sin renaste och mest korrekta form.

De enda som håller med om detta är IS, det är den finaste komplimang de kan få. Alla ni som ber mg ta avstånd ifrån IS för att jag är muslim, alla ni som föreställer er IS propaganda som islams sanning tänker om islam precis så som IS vill att hela världen ska tänka om dem.

Ni smickrar dessa terrorister och priset är alla oss andra, alla vi muslimer vars tro är ljusår ifrån allt IS predikar.


Det spelar ingen roll att jag har skrivit om IS och deras illdåd, det spelar ingen roll jag har förespråkar jämställdhet och demokrati. Ingenting jag skriver spelar roll i det här fallet, jag frågas ändå “stöder du IS eller tar du avstånd ifrån dem?” och därmed är jag associerad med värderingar och handlingar som jag dagligen argumenterar emot. Allt på grund av att islamofober försöker att demonisera mig som muslim.

Så snälla, be mig inte ta avstånd från IS som om jag någonsin hade haft någonting med dem att göra.

PS. Män är överrepresenterade bland terroristerna i IS, så killar – tar ni avstånd?


Carolina Farraj, debattör och skribent.

Denna text har tidigare publicerats på Farrajs blogg.