Mattias Karlsson (SD). Foto: JESSICA GOW/TTMattias Karlsson (SD). Foto: JESSICA GOW/TT
Mattias Karlsson (SD). Foto: JESSICA GOW/TT
Mattias Karlsson (SD). Foto: OLLE SPORRONGMattias Karlsson (SD). Foto: OLLE SPORRONG
Mattias Karlsson (SD). Foto: OLLE SPORRONG
Texten: Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra, Expressen 2/5 Foto: Skärmdump ExpressenTexten: Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra, Expressen 2/5 Foto: Skärmdump Expressen
Texten: Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra, Expressen 2/5 Foto: Skärmdump Expressen

Sluta använda nazismens förbrytelser som slagträ i debatten

Publicerad

Att det under åren i vårt parti funnits enskilda individer som givit uttryck för mer radikala åsikter än vad partiprogrammet medgett, är ingen hemlighet och det är något vi beklagar och som vi idag gör allt för att motverka och distansera oss ifrån, skriver Mattias Karlsson (SD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en nyutkommen bok och debattartikel (Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra, Expressen 2/5) påstås det att en nazistveteran vid namn Gustaf Ekström skulle ha varit en av SD:s grundare. Artikelns, och till synes också bokens, huvudargument för att koppla ihop SD med nazismen är dock direkt felaktiga.

Efter två års researcharbete lyfts endast två argument fram. Första argumentet är att Gustaf Ekström var med och grundade Sverigedemokraterna. Detta stämmer inte. 

Av SD:s bildandeprotokoll från den 6 februari 1988, framgår det att Ekström inte var närvarande och därmed inte delaktig i partiets grundande.

 

LÄS MER: Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra 

 

Andra argumentet, att Ekström skulle ha blivit invald in i partistyrelsen efter det första årsmötet 1989 stämmer inte heller. Ekström valdes inte in i partistyrelsen 1989. Han blev vald till revisor, vilket är en position där man, till skillnad från att sitta i partistyrelsen, saknar direkt politiskt inflytande i partiet. 

Mot bakgrund av ovanstående fakta är det svårt att dra någon annan slutsats än att författarna till den aktuella boken medvetet överdrivit och farit med osanning, antingen som ett led i politisk propaganda eller som ett sätt att öka försäljningen av sin bok och dra ekonomisk vinning.

Vi vill på intet sätt förringa Ekströms eller nazismens handlingar under andra världskriget där fruktansvärda brott ägde rum - framför allt Förintelsen. Vi tar även avstånd från Ekströms åsikter.

 

LÄS MER: Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?  

 

Att det under åren i vårt parti funnits enskilda individer som givit uttryck för mer radikala åsikter än vad partiprogrammet medgett, är ingen hemlighet och det är något vi beklagar och som vi idag gör allt för att motverka och distansera oss ifrån. 

Alla partier har dock olika exempel på extremism och före detta extremister i sina led under sin historia. Moderaterna har haft en riksdagsledamot som tidigare ledde nazistiska Fosterländsk Enad Ungdom, Centerpartiet har haft höga företrädare som varit medlemmar i nazistiska Nordisk Ungdom och Socialdemokraterna har haft en företrädare som grundande det fascistiska Riksförbundet Det nya Sverige. För att bara nämna några exempel i mängden.

Alla partier har dock olika exempel på extremism och före detta extremister i sina led under sin historia.

Att den svenska nazismens historia skrivs är i grunden bra och i kampen mot nazism och fascism står SD:s nuvarande ledning på samma sida som författarna till den aktuella boken. 

Om denna kamp och denna historieskrivning skall bli verkningsfull är det dock viktigt att korrekta argument och faktauppgifter används. Att ljuga och att urskillningslöst använda nazismens förbrytelser som ett dagspolitiskt slagträ mot demokratiska åsikter som man inte gillar anser vi vara att visa bristande respekt mot nazismens offer.

 

Mattias Karlsson

Riksdagsledamot (SD)

Gruppledare i riksdagen 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag