Sluta använda nazismens förbrytelser som slagträ i debatten

Mattias Karlsson (SD).
Foto: JESSICA GOW/TT
Mattias Karlsson (SD).
Foto: OLLE SPORRONG
Texten: Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra, Expressen 2/5
Foto: Skärmdump Expressen

Att det under åren i vårt parti funnits enskilda individer som givit uttryck för mer radikala åsikter än vad partiprogrammet medgett, är ingen hemlighet och det är något vi beklagar och som vi idag gör allt för att motverka och distansera oss ifrån, skriver Mattias Karlsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en nyutkommen bok och debattartikel (Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra, Expressen 2/5) påstås det att en nazistveteran vid namn Gustaf Ekström skulle ha varit en av SD:s grundare. Artikelns, och till synes också bokens, huvudargument för att koppla ihop SD med nazismen är dock direkt felaktiga.

Efter två års researcharbete lyfts endast två argument fram. Första argumentet är att Gustaf Ekström var med och grundade Sverigedemokraterna. Detta stämmer inte. 

Av SD:s bildandeprotokoll från den 6 februari 1988, framgår det att Ekström inte var närvarande och därmed inte delaktig i partiets grundande.


LÄS MER: Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra 


Andra argumentet, att Ekström skulle ha blivit invald in i partistyrelsen efter det första årsmötet 1989 stämmer inte heller. Ekström valdes inte in i partistyrelsen 1989. Han blev vald till revisor, vilket är en position där man, till skillnad från att sitta i partistyrelsen, saknar direkt politiskt inflytande i partiet. 

Mot bakgrund av ovanstående fakta är det svårt att dra någon annan slutsats än att författarna till den aktuella boken medvetet överdrivit och farit med osanning, antingen som ett led i politisk propaganda eller som ett sätt att öka försäljningen av sin bok och dra ekonomisk vinning.

Vi vill på intet sätt förringa Ekströms eller nazismens handlingar under andra världskriget där fruktansvärda brott ägde rum - framför allt Förintelsen. Vi tar även avstånd från Ekströms åsikter.


LÄS MER: Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?  


Att det under åren i vårt parti funnits enskilda individer som givit uttryck för mer radikala åsikter än vad partiprogrammet medgett, är ingen hemlighet och det är något vi beklagar och som vi idag gör allt för att motverka och distansera oss ifrån. 

Alla partier har dock olika exempel på extremism och före detta extremister i sina led under sin historia. Moderaterna har haft en riksdagsledamot som tidigare ledde nazistiska Fosterländsk Enad Ungdom, Centerpartiet har haft höga företrädare som varit medlemmar i nazistiska Nordisk Ungdom och Socialdemokraterna har haft en företrädare som grundande det fascistiska Riksförbundet Det nya Sverige. För att bara nämna några exempel i mängden.

Alla partier har dock olika exempel på extremism och före detta extremister i sina led under sin historia.

Att den svenska nazismens historia skrivs är i grunden bra och i kampen mot nazism och fascism står SD:s nuvarande ledning på samma sida som författarna till den aktuella boken. 

Om denna kamp och denna historieskrivning skall bli verkningsfull är det dock viktigt att korrekta argument och faktauppgifter används. Att ljuga och att urskillningslöst använda nazismens förbrytelser som ett dagspolitiskt slagträ mot demokratiska åsikter som man inte gillar anser vi vara att visa bristande respekt mot nazismens offer.


Mattias Karlsson

Riksdagsledamot (SD)

Gruppledare i riksdagen