Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slumvärdarna måste bort från marknaden

Utslitna rör vid en av fastigheterna som Wonna I de Jong äger och hyr ut till hyresgäster. Foto: ERIK GUSTAFSON
Ann-Margarethe Livh (V) är bostadsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Malcolm Jacobson
Rikard Warlenius (V) är ledamot i Exploateringsnämnden.Foto: Malcolm Jacobson

Kristallkronor för en miljon hemma i fastighetsägarens lyxvilla samtidigt som läckorna i taket aldrig lagas hos hyresgästerna.

Nu måste regeringen ta i med hårdhandskarna mot slumvärdarna, skriver Ann-Margarethe Livh och Rikard Warlenius (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BOSTADSMARKNAD. I Expressens artikel om Wonna I De Jong, en hyresvärd som rankas som en av Stockholms sämsta, berättar Margareta Bergkvist, 75 år att när hon påpekade att tvättmaskinerna inte fungerade så fick hon till svar att "passade det inte så kunde vi flytta". Så kan vi inte ha det på bostadsmarknaden. 

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting motsatte sig att sälja ännu ett hus till Wonna I de Jong, men försäljningen gick ändå igenom. Stockholms läns landsting är visserligen kända för sina usla affärer, men att de borgerliga partierna som styr landstinget inte ser några som helst problem med att sälja fastigheter till en hyresvärd som gång på gång satt hyresgästerna på undantag är upprörande. 

Wonna I de Jong klassas som en av Stockholms sämsta hyresvärdar. Trots det har det borgerligt styrda landstinget beslutat att sälja ett 16-våningshus till henne.Foto: EMIL NORDIN

När människor blir desperata dyker slumvärdarna upp

Sverige har länge haft en av världens högsta boendestandard för vanliga människor. I och med utförsäljningen av allmännyttan runtom i landet och det eftersatta bostadsbyggandet är vi nu i en situation där oseriösa fastighetsägare, slumvärdar, åter börjar dyka upp. När det inte finns tillräckligt många hyreslägenheter och människor blir desperata efter en bostad så är det tyvärr en av konsekvenserna.

 

LÄS MER: Här är landets värsta hyresvärdar 

 

Det är oerhört frustrerande att ta del av människors berättelser om fel på deras bostäder som ingen borde behöva acceptera. Mögel, vattenskador, brandrisk och till och med hissar som är direkt farliga men ändå inte döms ut. När kommunen försöker agera så säljs fastigheterna mellan olika bolag vilket gör att ägaren blir svår att nå med sanktioner och viten. 

Det behöver bli lättare för kommuner att kunna tvångsförvalta och, om nödvändigt, tvångsinlösa hyresfastigheter.

Regeringen måste agera mot slumvärdarna

Nu kräver vi att regeringen agerar för att komma åt det här problemet: 

• Det behövs en statlig strategi mot slumvärdar. En sådan strategi skulle vara en kraftfull signal till oseriösa spekulanter att lämna bostadsmarknaden. 

• Återinför förvärvslagen. Förvärvslagen gav förut kommunen möjlighet att förhandspröva hyresvärdar som inte bedömdes vara lämpliga och därmed förhindra dem att skaffa nya fastigheter. Den lagen togs bort under förra regeringen men behöver återinföras. Värdar som inte sköter underhållet av sina nuvarande fastigheter ska givetvis inte få köpa nya.

• Det måste bli lättare att få hyran nedsatt om hyresvärden inte åtgärdar fel i lägenheterna. I dag är det svårt, krångligt och dyrt för en hyresgäst att få nedsatt hyra för bristande underhåll. Det är därför många gånger riskfritt att strunta i att åtgärda fel. Om man ökar hyresgästernas möjligheter att hålla inne betalningarna ger man dem möjlighet att sätta press på värdar som inte sköter sig.

• Det behöver bli lättare och gå snabbare för kommuner att kunna tvångsförvalta, och om nödvändigt tvångsinlösa hyresfastigheter. Hyresgäster ska inte behöva riskera sin hälsa för att värdar missköter sig.

Vänsterpartiet kommer aldrig att acceptera slumvärdar. Regeringen måste agera. Ingen värd ska sova gott så länge vattnet droppar från taket ner på deras hyresgäster.  

 

Av Ann-Margarethe Livh (V)

Bostadsborgarråd Stockholms stad

Rikard Warlenius (V)

Ledamot Exploateringsnämnden Stockholms stad