Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholm. Foto: LiberalernaLotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholm. Foto: Liberalerna
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholm. Foto: Liberalerna
Från den hedersmördade Fadime Sahindals begravning. Foto: MAGNUS JÖNSSONFrån den hedersmördade Fadime Sahindals begravning. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Från den hedersmördade Fadime Sahindals begravning. Foto: MAGNUS JÖNSSON

Slopa straffrabatten för unga hedersförtryckare

Publicerad

Hedersförtrycket är den största kränkningen av mänskliga rättigheter i Sverige i dag, anser Lotta Edholm (L).

Hon kräver att straffrabatten för ungdomar tas bort och en särskild "flaggning" för hedersbrott införs.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | METOO. I flera upprop under #metoo-rörelsens fana har kvinnor i olika yrken berättat om sexuella trakasserier och kränkningar de utsatts för. En grupp kvinnor löpte en mycket högre risk när de, under hashtaggen #underytan, vågade berätta något om förtrycket de varje dag lever med, men som de ofta aldrig kan berätta om. Många är, med rätta, rädda att vänner, familj eller bekanta ska upptäcka dem.

Hedersförtrycket är den största kränkningen av mänskliga rättigheter i Sverige i dag. Med ett medeltida moralsystem tvingas kvinnor att tystna och att foga in sig i rollerna som hustrur och mödrar. Det är en brutal verklighet, som fler i svensk offentlighet måste bemöta och agera för att förändra.

Fi:s partistyrelse

Tyvärr finns det fortfarande partier som inte vill se hedersfrågorna. Fi:s partistyrelse valde 2017 att avslå en motion till sin kongress som ville se en skarpare politik kring det hedersrelaterade förtrycket. Det är ett hån mot alla kvinnor som får sina rättigheter förvägrade. Att som feminist inte ta hedersfrågorna på tillräckligt allvar är dessutom att förråda sin egen kamp. 

Att som feminist inte ta hedersfrågorna på tillräckligt allvar är att förråda sin egen kamp. 

Varje gång vi accepterar könsseparerade badtider eller idrottslektioner, varje gång vi inte agerar när kvinnor utan slöja får glåpord kastade efter sig, naggas vår jämställdhet i kanten. Till slut kan den jämställdhet som generationer av kvinnor kämpat för ha undergrävts så mycket att förtrycket och särbehandlingen accepteras. För mig handlar det om att försvara rätten till ett liv i frihet för alla individer, oavsett religion, ursprung och etnicitet.

Alliansens regering

När Alliansen styrde i regeringen och i Stockholms stad tog vi fram kartläggningar över hedersförtrycket. Men de har nu ett antal år på nacken. Antalet unga och yrkesverksamma som kontaktar resurscentret Origo har ökat markant de senaste åren. Efter sommaren kom rekordmånga samtal in till den nationella stödtelefonen mot hedersförtryck. Det handlar sannolikt dels om en större medvetenhet, men också om att förtrycket blivit mer utbrett. Hur mycket vet man inte, eftersom varken regeringen eller Stockholms lokala styre ännu har upprepat mätningen.

Samhället måste vara tydligt om alla människors frihet från start. 

Samhället måste vara tydligt om alla människors frihet från start. Nyanlända, inte minst unga, måste redan under asylprocessen få kunskap om de rättigheter och skyldigheter som alla som bor i Sverige omfattas av. Pojkars och unga mäns situation som offer och deltagare måste uppmärksammas mera. De kan dels bli utsatta för hedersförtryck, men också tvingas in i rollen som väktare av hedern.

Hårdare påföljder

Påföljderna för de småpåvar som trakasserar och förtrycker kvinnor måste bli hårda. Den så kallade straffrabatten för ungdomar bör slopas och en särskild "flaggning" av misstänkta hedersbrott måste införas. Skyddet för unga som vill lämna en hederskontext måste stärkas. Att exempelvis socialsekreterare vet precis hur de ska agera – inte minst vad gäller vikten av att skydda unga från en hotbild från familjen – kan vara skillnaden mellan liv och död. Därför måste lärare, socialsekreterare och fritidspersonal få tid till mer utbildning. Den som riskerar allt, ibland själva livet, för att leva i frihet måste kunna lita på att stöttningen finns där.

Allt för länge har det svenska samhället låtit förtryckare diktera villkor.

 Allt för länge har det svenska samhället låtit förtryckare diktera villkoren i stället för att stå på kvinnornas sida. Men den förändring som så många kvinnor längtar efter nu efter #metoo måste gälla även kvinnor som lever under hedersnormernas ok. De som nu kliver fram och berättar om det förtryck de utsätts för, och de som ännu inte vågat slå larm, måste veta att de har samhället på sin sida. De ska veta att deras rätt att välja partner, kläder, utbildning och väg i livet alltid kommer att försvaras.

 

Av Lotta Edholm (L)

Oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad.

 

LÄS MER - Amineh Kakabaveh: Alla måste våga - även om man blir kallad rasist

 

LÄS MER - Zeliha Dagli: Bekämpa fundamentalism – en central feministisk uppgift

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag