Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slopa ränteavdraget och höj kvinnors usla pensioner

Reformisterna kräver rejält höjd pension för Sveriges allra fattigaste pensionärer – där två tredjedelar är kvinnor.Foto: Pontus Lundahl/TT
Karina Cubilla, vice ordförande för Reformisterna.
Moa Sahlin, styrelseledamot Reformisterna.
Gabriella Bauer, styrelseledamot Reformisterna.

Med vårt förslag får cirka en miljon kvinnliga pensionärer högre inkomst. Det skulle kunna göra hela skillnaden för någon som i dag måste avstå tandläkarbesök eller leta ölburkar för att få månaden att gå ihop, skriver S-föreningen Reformisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Äldre kvinnor i Sverige ska inte behöva vara gifta för att få ihop ekonomin. De ska inte behöva sälja sina ägodelar eller söka stöd hos hjälporganisationer efter ett långt aktivt liv. Sveriges kvinnor ska ha en schyst ålderdom. Det har Sverige råd med. 

Pensionsgruppen beslutade i veckan att införa ett pensionstillägg om maximalt 600 kronor för de pensionärer som arbetat hela livet men ändå får låg pension. Det är bra men det räcker inte.

Därför kräver Reformisterna rejält höjd pension för Sveriges allra fattigaste pensionärer – där två tredjedelar är kvinnor. Vi vill höja de lägsta pensionerna med 5 000 kronor i månaden. Ett pensionslyft finansierat av ett avtrappat ränteavdrag och borttaget överskottsmål. 

Knappt 70 procent av männens nivå

Redan när svenskarna 1913 för första gången fick allmän pension i stället för fattigvård fick kvinnorna lägre pension än männen. Då motiverades det med att de levde längre. Så det vore orättvist att ge dem lika mycket. När folkpensionen infördes 1946 tog man efter kritik bort skillnaden men införde i stället ett inkomstgrundat tillägg – så kvinnorna fick fortfarande lägre pension. Med vårt nuvarande pensionssystem får kvinnor knappt 70 procent av männens pension. 

Det här går att göra i dag. Inga system behöver ändras. Är våra politiker redo att ta sitt ansvar?

Trots att det uttalade önskemålet länge har varit jämställda pensioner är det inte så det ser ut. I ett pensionssystem som baseras på livsinkomst halkar kvinnor efter. Kvinnor arbetar oftare i lönediskriminerade yrken, utbildar sig längre men får ändå lägre lön, arbetar oftare deltid, tar större ansvar för barnen och det obetalda arbetet i hemmet. När kvinnor blir gamla får de betala för det en gång till. 

200 000 kvinnor är fattigpensionärer

I dag räknas nästan 200 000 kvinnor i vårt land som fattigpensionärer. Det betyder att de har 12 800 kronor eller mindre i månaden, före skatt.  

I stället för att vara världsbäst på jämställdhet har vårt land blivit bäst i OECD på att öka klassklyftorna och nu ligger gapet mellan kvinnors och mäns pensioner en bit över genomsnittet i EU. Skillnaden är större än i de andra nordiska länderna, än i de baltiska länderna, än i Polen och Ungern. Och när försäkringsbolagen och tankesmedjorna gör prognoser för hur lång tid det tar innan pensionerna är jämställda föreslår de allt mellan 50 och 150 år. 

Reformisternas förslag

Det måste gå snabbare än så. Livet pågår här och nu. Vi vill genomföra ett brett pensionslyft som blir störst för dem som i dag har minst. 

• De med lägst pensioner får 5 000 kronor mer per månad före skatt. Nivån på pensionslyftet trappas av för dem som i dag har en statlig pension över 10 000 kronor per månad upp till en statlig pension på 15 000 kronor per månad. 

• De cirka 40 miljarder per år som pensionslyftet kostar finansieras av ett avtrappat ränteavdrag och borttaget överskottsmål, det är en rimlig omfördelning från dem som har goda möjligheter att påverka sin privatekonomi till dem som ofta helt saknar denna möjlighet, nämligen våra äldre.

• Bakomliggande inkomst ska vara grund för pensionsrättigheter även för sjukpenning och a-kassa. Det gör att påverkan på pensionsnivåerna vid sjukdom och arbetslöshet blir mindre än med dagens regler.

Tänker politikerna agera?

Med vårt förslag får cirka en miljon kvinnliga pensionärer en högre disponibel inkomst. Det skulle kunna göra hela skillnaden för någon som i dag måste avstå tandläkarbesök, tacka nej till en lördagslunch eller leta ölburkar för att få sista veckan att gå ihop.  

Det här går att göra i dag. Inga system behöver ändras. Det enda som måste förändras är den politiska viljan. Sveriges pensionärer skulle behöva det nu. Är våra politiker redo att ta sitt ansvar? 

Av Karina Cubilla

Vice ordförande Reformisterna

Åsa Schneider

Kassör Reformisterna

Gabriella Bauer

Styrelseledamot Reformisterna

Enna Gerin

Styrelseledamot Reformisterna

Moa Sahlin

Styrelseledamot Reformisterna

Sofie Eriksson

Styrelseledamot Reformisterna

Eivor Nilsson, 84, pantar burkar för att kunna köpa mat: