Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slopa momsen för att rädda restaurangerna

Joachim Knudsen, vd för McDonald's Sverige.Foto: Camillahey.dk
Jenny Främberg, ägare till Bryggcafét i Bovallstrand.
Kenneth Lorentzen, vd O’Learys.
Roy Fares, delägare & vd för Mr Cake.Foto: EERO HANNUKAINEN/IBL
Pontus Frithiof, ägare & vd Pontus Group.Foto: Isabella Ståhl

Våra politiker måste våga vara okonventionella i krisen.

För att undvika en flodvåg av uppsägningar och konkurser föreslår vi att regeringens krispaket utökas och kompletteras med bland annat slopad moms och rutavdrag för hemleveranser, skriver 92 undertecknare från hela restaurangbranschen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hela samhället måste agera för att hindra smittspridning och skydda riskgrupper. Som företagare stödjer vi fullt ut de åtgärder som regeringen och myndigheterna av folkhälsoskäl vidtar. Men samhället måste också ta ansvar för alla de verksamheter, jobb och människor som drabbas av restriktionerna och de effekter som uppstår när företag tappar sina kunder men behåller sina kostnader. 

Vår egen bransch – restaurangbranschen – är särskilt hårt drabbad. Det är en bransch med stenhård konkurrens och små marginaler, något som gör att vi är vana vid tuffa perioder och även utan kris ser fler konkurser än andra  branscher. Men nu har vi gått från att ha små marginaler till i princip inga intäkter alls, ett mardrömsscenario som riskerar att skapa en dominoeffekt genom hela samhället. 

Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Korttidspermitteringar och utökade låne- och garantimöjligheter är steg i rätt riktning, men tyvärr räcker det inte på långa vägar. Det ligger i hela samhällets intresse att i grunden välfungerande restaurangföretag överlever och kan bidra till att skapa sysselsättning och generera skatteintäkter även efter att den ”nedsläckning” som nu pågår är hävd. 

Åtgärderna som måste till

För att undvika en flodvåg av uppsägningar och konkurser föreslår vi att regeringens krispaket utökas och kompletteras med följande åtgärder:

Slopa arbetsgivaravgifterna helt under minst tre månader och låt reformen omfatta alla anställda, ta bort maxtaket på 30 anställda. Med slopade arbetsgivaravgifter minskar behovet av att säga upp personal vi behöver och helst vill behålla, åtgärden blir därför i praktiken en investering för samhället.

Om man trots allt behöver sänka personalkostnaderna mer drastiskt, behövs ett system för korttidspermitteringar där staten täcker hela lönekostnaden under en begränsad tid. Företag måste kunna ”övervintra” krisen och därför bör vid behov hela personalen kunna permitteras tillfälligt.

Det handlar om att rädda verksamheter, jobb och människors framtidstro – inte bara för stunden utan för många år framåt.

Utan intäkter är det få restaurangföretag som klarar av att hantera sina hyresutgifter särskilt länge. Regeringen har föreslagit att hyresvärdar som går med på att tillfälligt sänka den fasta hyran under perioden 1 april–30 juni ska kunna få kompensation från staten. Men begränsningen att kompensation ska ges med maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran är för snäv och förhandlingar med hyresvärdar är tidskrävande. Staten behöver ta ett större ansvar för att minska hyreskostnaderna här och nu.  

Ett sätt att hålla restaurangnäringen under armarna är att uppmuntra take away och hemkörning av mat. Vi föreslår därför att tjänster som hemleverans av mat stimuleras och att en skatterabatt liknande rut-avdraget införs.

Som en tillfällig åtgärd bör också moms på mat på restaurang avskaffas helt i minst tre månader. Att bara skjuta upp momsinbetalningarna innebär att många företag riskerar att bli hårt skuldsatta. Målet måste vara att företagen ska kommer ur krisen livskraftiga och med förutsättningar att åter börja expandera sin verksamhet.

Generella lättnader – inte byråkrati

Åtgärderna måste kunna verkställas snabbt och det krävs ett minimum av byråkrati. Därför är det bättre med generella skattelättnader än att rikta stödet enbart mot företag som har en viss storlek eller som lever upp till vissa kriterier.

Sverige behöver restaurangbranschen, men för att den inte ska krascha krävs kraftfulla åtgärder. Den situation vi hamnat i är exceptionell och därför måste våra politiker våga vara okonventionella. Det handlar om att rädda verksamheter, jobb och människors framtidstro – inte bara för stunden utan för många år framåt. 

Aadel Kersh, Ägare: Bitza

Adam Sälg, Restaurangchef: APA Sundsvall, APA Härnösand, Ménageriet, Kung Louie & Herr Nilsson  

Andreas Höistad & Nick Sitbon, Ägare: Nabo

Albin Wessman, Ägare & VD: Adam & Albin, Misshumasshu

Alexander Clarensius, Ägare: Shuffle Group AB (8ight, Port Du Soleil, Excet)

Anders Atte, Delägare & VD: Apelberg Krogar AB (Pyttirian AB, Bistro Rolf de Maré)

André Mårtensson, COO: Klang Market Sweden AB

Andreas Zetterdahl, Huvudägare: Blackstone Steakhouse

Anna Ekberg, Ägare: Ellens Café och bokhandel

Anna Looft Persson, VD: Matsällskapet Catering AB

Bengt Hansson, Delägare: Glasklart AB, OHW Rest AB, Badhytten AB

Bengt Linde, Ägare: Götaplatsgruppen

Björn Persson, Krögare: Restaurang Koka, Restaurang Familjen, Björns Bar, Persson på Kajen

David Egonson, Grundare: Holy Greens

Daniel Pembert, Ägare & VD: Pembert och Gustafsson, Lokal 17

Emma Andersson Sjöstrand, Ägare: Julie Vinbar & Hörte Brygga

Erik Jungberg, VD: Vapiano Sverige

Eskils Vowles, Ägare: Schnitzelplatz Lagerhuset

Fatihi Tektas, Ägare: Bellissimo Pizzeria

Filip Fastén, Krögare & kock: Agrikultur, Bar Agrikultur, Den Gyldene Freden, Cultur 

Filip Jakobsson, Ägare: Bird

Fredrik Arvebro, VD: Surf Shack på Väster, Surf Shack i Lund, Surf Shack Beach Diner, Surf Shack i Höllviken

Fredrik Lundegård, Krögare: Mat & Destillat, Färgstarkt Öl & Rom, Restaurang På Skissernas

Fredrik Sönne, Krögare & VD: Danilo restaurang, Blackstone Steakhouse

Gabor Sinko, Krögare: Sinko’s

Helena Ahldén, VD: Harrys

Jacob Nermark Hjelm, Kökschef: Jim & Jacob

Jenny Främberg, Ägare: Bryggcafét Bovallstrand

Jens Dolk, Krögare: Kmärkt

Jim Hammargren, VD: Jim & Jacob AB, Italian Path AB

Joachim Knudsen, VD: McDonald’s Sverige

Joakim Lundblad, Ägare & VD: Kaptensgården

Johan Kylfält & Patrik Robertsson, Ägare: Restaurang C, Restaurang Knarrholmen, Break

Johan Tengsved, Katarina Kasseli & Mikael Wretman, Ägare: Sensum

Johan Walterström, Ägare & VD: Moosehead bar, Drumbar

Jonas Stenberg, VD: ESS Group (Ystad Saltsjöbad, Villa Strandvägen FALKENBERG Strandbad, Hotel Pigalle, MJ’s, Steam Hotell, Bellora hotell, Brasserie Lipp, Villa Odinslund, Villa Johanneberg)

Jonathan Mattson, Restaurangchef: Copine

Josef Dinler, Ägare: Bryggeriet

J-P Borglin, VD: Mersmak Kök & Catering, Mötesplats CRC, Bryggan Kök & Café, Ester Mat & Café

Kim Choukri, Ägare: Bar Central Birger Jarlsgatan

Kim Markström, Marknadschef: Bastard Burgers

Kenneth Lorentzen, VD: O’Learys Trademark 

Klas Lindberg, Krögare & VD: Portal Restaurang S:t Eriksplan AB

Lars Hedman, Krögare: River Restaurant, Tapas by River

Lalle Moberg, Delägare: Hard Rock Café i Stockholm, Göteborg, Oslo, Helsingfors & Tromsö, Joe Farellis, OLeary’s Avenyn

Magnus Larsson, Grundare & Jan Wallsin, VD: Pincho Nation AB

Magnus Patriksson, Ägare: Interpool, Sociale, Biljardpalatset

Mathias Riberg, Krögare: Matbyrån, Strandtugg

Mattias Tornblad, Ägare: KOL & Cocktails Malmö, KOL & Cocktails Helsingborg, Restaurang Rya

Marco Baudone, Ägare: Mama Rotisserie

Maxo Kersh, Ägare: Maxos

Mustafa Redzep, Ägare: Restaurang La Grappa

Mikael Hanvik, Ägare & krögare: Tvåkanten

Nidal Kersh & Jenny Hedström, Krögare: Falafelbaren

Niklas Billsten, Krögare: Johan P fiskrestaurang, Savoy Grill

Nizar Achmad, Ägare: Warung

Ola Månsson & Camilla Feldt, Ägare: Monster bar & Steakhouse

Oscar Länsberg, Delägare: Hard Rock Café

Per Stenlund, tillförordnad VD: Nordic Fast Food (Sibylla, Grillköket)

Per-Ove Lundgren, Ägare: Restaurang Kometen

Patrik Alemo & Peter J Skogström, Ägare & VD: Smarta kök by PP AB, Smarta kök RB AB, Smarta Kök Eatery AB

Paul Nielsen, Ägare: Restaurang Paddys, Vin & ginbaren

Peter Sellin, Micke & Åsa Fröling Adamek, Krögare: Interpool Malmö, Peas & Honey Pub, Peas and Sunny beer deck

Peter Ringström, Monica Lusth & Jens Junert, Ägare, Restaurangchef & VD: Luftkastellet

Philip Axelsson, Grundare & VD: Nordish Market

Philip Huntzinger, VD: Texas Smokehouse AB (Texas Longhorn)

Pontus Frithiof, Ägare & VD: Pontus Group

Richard Bergfors, Koncernchef & VD: Max Burgers AB

Rikard Lundberg, Delägare & kökschef: Shady Burgers 

Robert Sörman & Danko Maksimovic, Krögare: Bistro Arsenalen

Robin Uller, köksmästare: Köpmannagården

Roy Fares, Delägare & VD: Mr Cake

Sargon George, VD: Sushi Yama

Samir Kersh, Ägare: Abowl

Sofia Herlin, Verksamhetschef: La Gondola, The Parlour, Piccola Gondola

Stefan Widman Allansson, Ägare & grundare: Farmshack BBQ

Thomas Sjögren, Krögare: Skärets krog, Skärets café, Grano, Stora hotellet Fjällbacka

Tove Andersson, Ägare: Gyllene Prag

Umit Canpinar, VD: Irish Embassy Järntorget, Irish Embassy Downtown, Checkpoint Charlie

Victor Nyman, Ägare: Häktet

Zeki Yalcin, VD: Grekiska grill & bar kedjan

Zeynep Ötunc, VD: Restaurang Mosaik