Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slopa flerbarnstillägget för de som går på bidrag

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: SD
Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.
Foto: SD

Människor som lever på bidrag ska inte längre få ta del av flerbarnstillägget. Det knyts i stället till arbetande familjer via ett flerbarnsavdrag.

De som tar för givet att någon annan står för notan kommer med vår politik inte längre att belönas, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Delar av Sveriges generösa välfärdspolitik har blivit en segregationsfälla. Höga bidragsnivåer har lett till att nyanlända saknar incitament att lära sig språket och att söka sig till arbetsmarknaden. Det är inte hållbart. I ett led att ändra på detta vill vi ersätta dagens flerbarnstillägg med ett flerbarnsavdrag. Detta skulle i praktiken innebära att människor som lever på bidrag inte längre får ta del av flerbarnstillägget. Det knyts i stället till arbetande familjer.

Missbrukas för att hålla kvinnor hemma

Flerbarnstillägget är ett tillägg på barnbidraget som ökar för varje extra barn i familjen. Tillägget leder till att en fembarnsfamilj får 9 240 kronor i månaden totalt – där cirka 3 000 kronor utgörs av enbart flerbarnstillägget. I Sverige finns det i dag över 11 000 hushåll med fem barn eller fler och cirka 47 000 med fyra barn eller fler – vilket innebär att det är en ansenlig summa som betalas ut varje månad. En summa som i nuläget bidrar till ökad segregation snarare än välstånd i barnrika familjer.

Genom att justera bidragsnivåer, som exempelvis flerbarnstillägget, kommer vi att minska både migrationen till landet samt segregationen inom landet.

Syftet med tillägget har varit att väga upp för extra kostnader som uppstår i samband med att familjen blir större, men i realiteten har det blivit ett verktyg för att utrikesfödda kvinnor – som utgör en majoritet av de barnrika familjerna – ska hållas kvar i hemmet. Detta bidrar till ökad segregation, minskad jämställdhet och en ekonomisk belastning för samhället. 

Lösningen är inte att avskaffa flerbarnstillägget rakt av, i många fall gör tillägget mycket för att höja familjernas ekonomiska standard. Udden av vårt förslag riktas mot de som nyttjar tillägget som som ett substitut för vanligt arbete.

Arbetande familjer ska få skattereduktion

Vi föreslår att flerbarnstillägget omvandlas till ett flerbarnsavdrag – en skattereduktion på inkomst av tjänst, a-kassa eller föräldrapenning – fördelat jämnt på föräldrarna. Det innebär i praktiken att arbetande familjer med många barn får en skattereduktion, medan familjer som lever på bidrag inte längre kommer att omfattas av systemet.

Avsikten är inte att omvandlingen ska leda till en besparing för staten, tvärtom innebär förändringen att nivåerna för flerbarnstillägget kommer att öka något. Förslaget innebär att en fembarnsfamilj som går från bidrag till arbete får cirka 3 400 kronor extra i månaden. Det skulle också innebära en välbehövd inkomstökning för alla flerbarnsfamiljer som i dag har ett arbete, utöver att verka som en kraftfull integrationsåtgärd.

Bidrag till den som behöver

I Sverige ska man göra sin plikt innan man kräver sin rätt – de som kan arbeta bör arbeta. Att leva på bidrag genom det gemensamt finansierade skyddsnätet är till för de som, av olika anledningar, inte har möjlighet att arbeta. Det är ett i grunden bra system och så ska det fortsatt vara. I Sverige tar vi hand om varandra. 

Däremot ska samhället vara kompromisslöst mot de som kräver sin rätt utan att göra sin plikt. De som tar för givet att någon annan står för notan kommer med vår politik inte längre att belönas. 

En effektiv och träffsäker politik

Inför det kommande valet och efterföljande mandatperiod behövs en omfattande översyn av socialförsäkringen. Genom att justera bidragsnivåer, som exempelvis flerbarnstillägget, kommer vi att minska både migrationen till landet samt segregationen inom landet. Det är en effektiv och träffsäker politik vars syfte är att lyfta Sverige ur det socialdemokratiska bidragsträsket. 

Till skillnad från flera andra partier ser vi inte socialförsäkringen som något enbart negativt. Sverige ska ha starka skyddsnät. Vi ska ha en ordning där sjuka människor får det stöd som de behöver, där man kan ställa om mitt i livet och där människor inte ses som förbrukningsvaror. Med våra prioriteringar är detta möjligt. 


Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson